România închide singura mină de uraniu. Există riscul dependenței de importuri în energie

Exploatarea de uraniu de la Crucea-Botușana, județul Suceava, se va închide în acest an.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat că România este, din anul 2016, dependentă de uraniul de import, iar autoritățile și companiile de stat din domeniu s-au mișcat foarte lent în privința integrării producției de uraniu cu cea de energie. Mina de uraniu din județul Suceava va fi închisă anul acesta pentru că a fost epuizată, iar cei aproximativ 300 de angajați vor rămâne să gestioneze procesul de închidere și punere în siguranță a perimetrului.

Operațiunea va fi realizată de o nouă companie de stat, care va fi înființată în perioada următoare, iar Compania Națională a Uraniului (CNU) se va restructura, a mai spus oficialul.

Mina de uraniu din Suceava se închide pentru că nu mai are zăcământ. Oamenii vor rămâne la operațiunile de închidere și punere în siguranță a minei. CNU lucrează acum la un plan de restructurare. Acestea se vor face cu o companie nouă, care nu va avea povara financiară pe care o are acum CNU.

Virgil Popescu: „România va extrage în continuare uraniu“

Ministrul Energiei a mai spus că România va extrage în continuare uraniu, căci o altă exploatare va fi deschisă în perimetrul Tulgheș-Grințieș, din județul Neamț. Aceasta va fi operată de Nuclearelectrica, societate de stat care va prelua de la CNU licența de exploatare. De asemenea, va prelua și uzina de prelucrare a uraniului de la Feldioara, din județul Brașov. Compania Națională a Uraniului, în atenția DNA Compania Națională a Uraniului are de mai mulți ani probleme cu banii.

În 2016 a pierdut contractul cu Nuclearelectrica, singurul său client. Tot în 2016, Ministerul Energiei, condus atunci de Victor Grigorescu, a depus o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru dispariția a două fabrici de pe amplasamentul de la Feldioara. Mai exact, acestea apăreau în actele contabile ale companiei, dar nu se regăsesc efectiv pe teren, prejudiciul estimat ridicându-se la 90 de milioane de euro. …https://www.bzi.ro/romania-inchide-singura-mina-de-uraniu-exista-riscul-dependentei-de-importuri-in-energie-4146410?utm_source=website&utm_medium=ultima-ora-index
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ