S-a “desecretizat” contractul de chirie între Politia Localã Vaslui si Rotrans: 2800 euro lunar!

VALOROASĂ… Aceasta este clădirea pentru care Primăria Vaslui plătește chirie 2800 de euro

HUZUR… Primãria Vaslui vireazã, lunar, în conturile societãtii Rotrans ca si chirie pentru spatiile în care functioneazã sediul Politiei Locale nu mai putin de 2.800 de euro din fondurile publice. Contractul a fost “desecretizat” dupã ce ziarul Vremea Nouã a solicitat Primãriei Vaslui sã facã publicã aceastã informatie. Desi cererea a fost depusã în data de 1 octombrie, iar Primãria Vaslui era obligatã sã rãspundã în termen de 30 de zile, datele solicitate ne-au fost furnizate abia joi, pe 19 noiembrie. Am fãcut acest demers dupã ce mai multi politisti locali au trimis o scrisoare la sediul redactiei din Vaslui, prin intermediul cãreia aduceau mai multe acuzatii celor din conducerea primãriei. Risipirea banului public era una dintre aceste acuzatii. Agentii atrãgeau atentia asupra faptului cã societatea care a dat în chirie spatiul respectiv ar fi primit în jur de 300.000 de euro în cei opt ani de colaborare cu institutia condusã de Vasile Pavãl, o sumã suficientã pentru ca Primãria Vaslui sã-si construiascã, de la zero, o clãdire care sã gãzduiascã sediul Politiei Locale. Atunci când vine vorba despre cheltuirea banului public, Primãria Vaslui îsi dã doctoratul pe tot felul de investitii fãrã cap si fãrã viitor. Reamintim cã la începutul acestui an, Consiliul Local Vaslui a aprobat, la solicitarea Clubului Sportiv Municipal Vaslui, condus de oameni din primãrie, alocarea a peste 100.000 de euro pentru amenajarea unui sediu administrativ al clubului, care era localizat la parterul unui bloc din zona Cartier. Clubul Sportiv Municipal Vaslui este azi doar o umbrã a ceea ce înseamnã cu adevãrat o entitate profesionistã de sport, doar cu ramura handbal la nivel de performantã, dar cu unul dintre cele mai scumpe sedii administrative din tarã.

Partea din scrisoarea politistilor locali adresatã primarului Vasile Pavãl care ne-a atras atentia a fost urmãtoarea:Suntem aceiasi politisti locali cu care v-ati întâlnit de sute de ori în ultimii ani, în parcarea restaurantului Clasic unde avem sediul institutiei si unde dumneavoastrã veneati la prânz la o discutie amicalã cu patronul terenului care ne-a închiriat clãdirea acum 8 ani de zile. De multe ori ne întâlneam si când veneati la o nuntã la restaurant, dar nu ati vrut sã vedeti cã nu avem unde parca masinile de serviciu din cauza celor care veneau la nunti. Nu credem cã mai existã vreo politie localã din tarã care sã aibã sediul în parcarea unui resturant unde se fac petreceri. Apropo, stiti cât plãteste politia localã cu banii dati de primãrie si colectati din taxele cetãtenilor chiria la clãdirea unde stãm? Cam 15.000 lei sau 3.500 euro pe lunã. Dacã facem un calcul simplu, în aproape opt ani de zile, patronul clãdirii a încasat 40.000 de euro anual sau aproape 300.000 de euro din 2013 pânã acum. Poate cu acesti bani dati pe chirie plãteati rata unui credit si ne cãutati un sediu nou. Dar nu v-a interesat pentru cã nu mai aveati motiv sã veniti la prânz la dl. Patron”, scriau politistii locali în epistola trimisã la redactia ziarului Vremea Nouã. Înainte de a publica scrisoarea în ziar, am solicitat, atât în scris cât si într-o discutie fatã în fatã cu primarul Vasile Pavãl, un drept la replicã. Edilul ne spunea atunci cã nu stie cât este contractul de închiriere, dar cã nu crede cã valoarea lui este atât de mare.

Rãspunsul mult asteptat dã dreptate politistilor

În solicitarea scrisã, pe care am depus-o la registratura primãriei pe 1 octombrie, am cerut, în baza legii 544/2001 privind accesul liber la informatii de interes public, sã ni se spunã, clar, câti bani plãteste Primãria Vaslui pentru chiria sediului Politiei Locale. Desi institutia condusã de primarul Vasile Pavãl trebuia sã facã luminã în termen de 30 de zile, rãspunsul a venit abia ieri, pe 19 noiembrie. Si asta abia dupã ce am apelat inclusiv la avocatul ziarului nostru, care le-a reamintit celor din primãrie cã informatiile privind cheltuirea banului public nu trebuie tinute la secret. Poate, din acest punct de vedere, n-ar fi rãu ca Primãria Vaslui sã ia lectii de la Primãria Bârlad, care în fiecare zi, pe site-ul propriu, publicã pe ce cheltuie fiecare leu din fondurile publice. Revenind la rãspunsul primit cu foarte multã întârziere, acesta dã dreptate politistilor si aratã cât de ‘mânã largã’ e primaria Vaslui atunci când vine vorba de cheltuirea banilor proveniti din taxele si impozitele vasluienilor. “În considerarea faptului cã acest contract de închiriere implicã cheltuirea banului public, vã transmitem urmãtoarele: – la data de 14.12, în presa localã a fost publicat anuntul privind intentia de închiriere a unui spatiu administrativ cu destinatia de sediu pentru Politia Localã Vaslui. În urma anuntului au fost primite 5 oferte tehnice si financiare de la diferite persoane juridice. În urma analizãrii ofertelor de cãtre comisia constituitã în acest scop, oferta SC ROTRANS SA a fost declaratã câstigãtoare. Conform contractului încheiat între Politia Localã si SC Rotrans SA, pretul de închiriere este de 6 euro/mp pentru spatiile închiriate în suprafatã de 467 mp si 0 euro/ mp pentru platforma betonatã cu destinatie de parcare, în suprafatã de 250 mp. Pretul chiriei nu a fost modificat pânã în prezent”, se aratã în rãspunsul oferit de autoritãti. Asadar, în fiecare lunã, Primãria Vaslui plãteste 13.500 de lei pentru închirierea sediului Politiei Locale. În cei opt ani, s-au cheltuit aproape 1,3 milioane de lei pe acest contract, extrem de profitabil pentru unele persoane.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ