spot_imgspot_img
13.6 C
Vaslui
08-mai-2024

Sãptãmâna astronomiei la Bârlad

- Advertisement -

În fiecare an, în luna aprilie sau mai, într-o zi de sâmbãtã, când Luna este în preajma fazei de Primul Pãtrar, astronomii din lumea întreagã sãrbãtoresc Sãptãmâna Internationlã a Astronomiei si Ziua Internationalã a Astronomiei. În perioada 24 – 28 aprilie, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” va fi deschis pentru public între orele 21.00 – 23.00, pentru observatii astronomice, iar în acelasi timp vor urmãri si un film documentar în sala clubului de astronomie.

Aceastã aniversare a apãrut pentru prima datã în California (SUA) în 1973, când astronomul amator Douge Berger (presedintele unui club local de astronomie, Astronomical Association of Northern California), a decis cã, decât sã invite oamenii sã vinã la o searã de observatii la club, într-un loc depãrtat de oras si greu accesibil, mai bine ar fi ca întregul club, cu tot cu instrumente, sã vinã în mijlocul orasului si sã arate minunile cerului, publicului trecãtor care altfel nu ar avea ocazia sã facã asta.Traditia se respectã si în ziua de azi, s-a extins la nivel mondial, chiar si în tara noastrã. Ziua astronomiei este sãrbãtoritã de cluburile de astronomie, observatoare publice, planetarii si alte institutii de profil din întreaga lume. Ziua Astronomiei este o zi de promovare si de popularizare a astronomiei în rândul tinerilor, elevilor, studentilor si publicului larg. Anul acesta, Ziua Internationalã a Astronomiei este sãrbãtoritã pe 28 aprilie, iar Sãptãmâna Internationalã a Astronomiei în intervalul 23 – 29 aprilie. Sãptãmâna viitoare, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” va fi deschis pentru public între orele 21.00 – 23.00, pentru observatii astronomice, iar în acelasi timp vor urmãri si un film documentar în sala clubului de astronomie.

Inaugurarea proiectului „Modernizarea Observatorului Astronomic Bârlad”

Sâmbãtã, 28 aprilie, la orele 11.00, cu ocazia Zilei Internationale a Astronomiei va fi inaugurat proiectul „Modernizarea Observatorului Astronomic Bârlad” sponsorizat de un concern petrolier din România. Acest proiect a fost cîstigat prin programul „Tara lui Andrei” în valoare de 5000 de euro. Derularea acestui proiect a început în luna octombrie 2011 când a fost votat de cãtre cei ce au sustinut acest proiect si la începutul acestui an a fost finantat, iar în perioada ianuarie – aprilie a fost implementat. „În cadrul acestui proiect s-au achizitionat mai multe echipamente si instrumente ce vor fi folosite la observatii astronomice si anume: doua telescoape de 250 mm si respectiv 300 mm cu diametrul oglinzii principale, cu ajutorul cãrora vom organiza tabere de astronomie si diverse activitãti cu publicul cu ocazia unor evenimente si fenomene astronomice; un refractor cu distantã focalã de 400 mm pentru videoastronomie si astrofotografie ce va fi montat în paralel cu telescopul din dotare; accesorii pentru refractor: sinã, inele de prindere, camerã de ghidaj; diverse accesorii, cum ar fi oculare, adaptoare, laser colimator, reducãtor de focalã, filtre, etc, ce vor fi folosite la observatiile astronomice; o camera foto pentru astrofotografie. postere cu imagini astronomice si o plasmã pentru lectii si videoastronomie”, a precizat Ciprian Vântdevarã, muzeograf la Observatorul Bârlad si la Planetariu.

Obiectivele proiectului „Modernizarea Observatorului Astronomic Bârlad”

Proiectul obtinut la Bârlad de cãtre Muzeul „Vasile Pârvan” are câteva obiective extrem de importante: promovarea astronomiei în rândul elevilor, pasionatilor de astronomie, studentilor, elevilor si a publicului larg; popularizarea astronomiei în scolile si liceele din orasul Bârlad cât si din judetul Vaslui; cresterea numãrului de activitãti cu publicul cu prilejul unor evenimente si fenomene astronomice; cu ajutorul instrumentelor astronomice se vor face transmisii live pe plasmã sau pe Internet a unor fenomene astronomice deosebite si cu o importantã majorã pentru omenire, cum ar fi: eclipsele de Soare si de Lunã, curentii meteorici, etc; atragerea unui numãr cât mai mare de turisti ce viziteazã Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad; observatii astronomice în afara orasului Bârlad; observatii astronomice în stradã cu scopul popularizãrii astronomiei; organizarea de diverse activitãti cu scopul popularizãrii astronomiei în scolile din orasul Bârlad si din judetul Vaslui; instrumentele achizitionate pe proiect vor fi folosite pentru pregãtirea elevilor care participã la olimpiadele de astronomie si astrofizicã; realizarea de tabere de astronomie în judetul Vaslui; atragerea unui numãr cât mai mare de voluntari în astroclubul „Perseus” Bârlad. „Realizarea acestui proiect a fost sprijinitã de foarte multe persoane si doresc sã le multumesc pentru sustinerea acordatã. În primul rând, doresc sã multumesc mass-mediei din Bârlad, în special postului de televiziune EST 1 TV pentru promovarea acestui proiect. Doresc sã multumesc elevilor si profesorilor de la liceul Codreanu si scolilor din orasul Bârlad, multumesc pentru sprijin si domnului Dragos Brasov, presedintele asociatiei astronomice <<Urania>> din Bucuresti. Dintre voturile acordate proiectului se numãrã si cele primite de la astroclubul <<Cãlin Popovici>> din Galati si astroclubul <<Perseus>> Bârlad. Doresc sã multumesc sponsorului Petrom si, nu în ultimului rând, colegilor de la Muzeului <<Vasile Pârvan>> Bârlad si domnului director Mircea Mamalaucã pentru implicarea si sprijinul acordat proiectului <<Modernizarea Observatorului Astronomic Bârlad>>”, a mai precizat muzeograful Ciprian Vântdevarã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.