spot_img
spot_imgspot_img
22.6 C
Vaslui
25-mai-2024

Sărbătoarea Sfintei Treimi: semnificație, tradiții și obiceiuri!

- Advertisement -
SĂRBĂTOARE… Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi, 5 iunie, Sfânta Treime: pe Dumnezeu Cel Unul în ființă și întreit în persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

CREDINȚĂ… Sărbătoarea Sfintei Treimi este cinstită în Biserica Ortodoxă în Lunea după sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, anul acesta, pe 5 iunie. Credința în Preasfânta Treime este învățătura principală a Bisericii Ortodoxe. Prin ea înțelegem pe Dumnezeu cel Unul în ființă și întreit în persoane: Dumnezeu -Tatăl, Dumnezeu – Fiul și Dumnezeu – Duhul Sfânt. În Lunea Rusaliilor se obișnuiește ca oamenii de la sate să meargă la biserică și să împartă bucate celor sărmani.

Tradiția ortodoxă a legat sărbătoarea Sfintei Treimi de cea a Pogorârii Duhului Sfânt, întrucât oriunde este prezent Duhul Sfânt este prezentă și Sfânta Treime. „Toate actele mântuitoare din istoria lumii au fost lucrate de către Preasfânta Treime” explică Părintele Ștefan Buchiu, profesor emerit și fost decan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, într-un interviu din anul 2015, acordat pentru Radio Trinitas. De asemenea, părintele profesor menționează în cadrul aceluiași interviu că: „Biserica preamărește pe însăși Preasfânta Treime, arătând prin aceasta că lucrarea de mântuire a lumii săvârșită de Hristos Domnul și Mântuitorul s-a împlinit prin trimiterea Duhului Sfânt, iar prin aceste acte mântuitoare a lucrat întreaga Sfânta Treime tot așa cum la crearea lumii întreaga Sfânta Treime a fost lucrătoare, căci toate le face și le înnoiește Tatăl prin Fiul în Duhul Sfânt”.

Această zi este foarte importantă pentru credincioși, motiv pentru care aceștia respectă anumite tradiții, obiceiuri și superstiții. La sărbătoarea Sfintei Treimi, credincioșii merg la biserică, participă la Sfânta Liturghie, aprind lumânări și se roagă pentru sufletele celor adormiți, dar împart și bucate pentru a mijloci în fața lui Dumnezeu, iertarea și mântuirea sufletelor celor dragi, care au murit. Se obişnuiește ca în a doua zi de Rusalii, să se împartă vase, orez cu lapte, cireșe, străchini și săpun de casă. Bătrânele satului merg să culeagă ierburi de leac, deoarece se povestește că numai cele culese până în ziua de Sânziene au acele puteri vindecătoare.

Este foarte important ca oamenii să nu se certe în această zi sfântă, deoarece se crede că persoanele certate vor avea parte de necazuri și boli. În a doua zi de Rusalii, oamenii nu intră în vie fiindcă se pot întâlni cu spiritele rele. De asemenea, în această zi, nu se spală, nu se calcă și nu se fac treburi în gospodărie. Nu este bine nici să ne spălăm sau să înotăm în ziua de luni, deoarece zânele apelor își continuă sărbătoarea și în Lunea Sfântului Duh.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.