spot_imgspot_img
14.3 C
Vaslui
29-apr.-2024

Scoalã închisã, elevii alungati acasã!

- Advertisement -

INCREDINIL, SE ÎNTÂMPLÃ ÎN VASLUI:

NESIMTIRE Ieri dimineatã, aproximativ 100 de elevi din localitatea Cursesti Vale au rãmas acasã, dupã ce cursurile au fost suspendate. Scoala în care învatã a fost închisã de constructor, pe motiv cã nu si-a recuperat banii investiti. În plus, desi unitatea este datã în folosintã de anul trecut, primarul comunei Pungesti refuzã sã semneze receptia clãdirii. Edilul comunei acuzã firma cã nu si-a terminat treaba si cã toate calculele se vor face la final.

Situatie fãrã precedent în învãtãmântul vasluian. Nemultumit cã nu si-a primit toti banii de la Primãria Pungesti, în urmã cu douã zile, Constantin Puscasu, patronul firmei care a construit scoala din Cursesti Vale, a schimbat yalele la usi si, în mod abuziv, a blocat accesul în incinta unitãtii. Unii pãrinti au aflat despre cele întâmplate abia ieri dimineatã, când si-au dus copiii la scoalã. Oamenii au fãcut cale întoarsã, supãrati cã nu au fost anuntati si cã, în lupta dintre autoritãti, copiii au de suferit. „E închisã scoala. Nu stiu de ce. Nu ne-a anuntat nimeni cã nu se fac ore. Eu stau mai departe si am adus cei doi copii la scoalã prin ploaie, prin frig…degeaba. Nu se poate asa ceva! Primarul sã-si plãteascã datoriile, sã nu ne chinuie copiii! Este problema lor, sã o rezolve. Acum trebuie sã duc copiii acasã. Singur mã ocup de ei, nu aveam nevoie si de asta. Dar oare mâine se fac ore?!”, a spus un pãrinte. Cu putin timp înainte de ora 8, o femeie se grãbea sã ajungã la scoalã cu bãietelul ei. Zadarnic a tras de poartã. „Sã stiti cã am fost avertizati, ni s-a mai spus cã se închide scoala, dar nu am crezut. Nici nu am stiut cã nu se fac ore. Nu a venit nimeni?! Nici învãtãtoarea?! Doamne-fereste! Si ce facem cu copiii?! Mai e putin din semestrul ãsta, ar trebui sã fie la scoalã acum. Nu e normal ce se întâmplã”. Ministerul Educatiei este finantatorul lucrãrii, prin Primãria Pungesti, iar anul acesta nu s-au alocat bani pentru plata acestor servicii. Lucrãrile s-au încheiat aici în 2011, iar în luna septembrie, desi nu aveau toate documentele semnate si nici toti banii în cont, cei de la firma de constructii au fost de acord ca elevii sã învete în noul local de scoalã.

„Vom deschide scoala, cu sau fãrã voia domnului Puscasu!”

De anul trecut, aici învatã aproximativ 100 de elevi. Desi primarul sustine cã mai are un rest de platã de aproximativ 1 miliard de lei vechi, bani pe care-i va achita dupã finalizarea lucrãrilor, constructorul îl poartã în instantã pentru o sumã mult mai mare.

„Duminicã la prânz, a venit constructorul la scoalã si a dat femeia de serviciu afarã, a schimbat yalele la usi si a plecat. E supãrat cã mai are un rest de bani de luat de la noi, dar existã un proces în instantã si asteptãm decizia magistratilor. Cam 1 miliard de lei vechi mai trebuie sã îi dãm. Solutia o gãsim astãzi (ieri n.r.), nu peste o sãptãmânã”, a declarat Mircia Vlasã, primarul comunei Pungesti. Edilul sustine cã firma nu si-a terminat treaba la scoalã. „Nu are niciun drept, nu e scoala lui, noi am plãtit-o o datã. Scoala a fost construitã printr-un program al Ministerului Educatiei. A mai rãmas o restantã, dar noi nu i-am dat banii pentru cã nu am stiut cât sã îi dãm. Dumnealui mai are niste lucruri de pus la punct: sã izoleze podul, sã facã ignifugare, sã îsi punã documentele la punct în privinta centralei termice. Eu am rãmas stupefiat de gestul dumnealui. Cum sã închidã scoala?! A mers duminicã la scoalã, a scos femeia de serviciu din unitate, a schimbat yalele, asa cã am chemat politia. Încearcã sã îmi forteze mâna, ca sã semnez receptia finalã, dar eu nu pot face asa ceva pentru cã scoala nu e finalizatã. Voi rezolva problema, cu sau fãrã acordul domnului Puscasu, iar copiii vor intra mâine în bãnci”, a mai spus Vlasã. Conducerea ISJ Vaslui solicitã rezolvarea problemei, urgent. „Constructorul nu a procedat corect. Sustine cã are bani de primit, iar dacã asa stã situatia, îsi va primi banii. Problema trebuie rezolvatã între autoritãti, nu trebuie folositi copiii. Este aberant sã închizi o scoalã dupã bunul plac. Scoala trebuie sã functioneze. Ce s-a întâmplat acolo e de competenta politiei”, a spus Gabriela Plãcintã, inspectorul general al ISJ Vaslui.

„Primarul nu vrea sã îsi asume rãspunderea!”

Procesul dintre primãrie si firma de constructii este departe de final. Chiar si asa, ajuns la capãtul puterilor, administratorul a mers în sat si a pus stãpânire pe scoalã. Va fi audiat de politisti pentru cã a încercat sã-si facã singur dreptate si ar putea fi acuzat de tulburare de posesie. Se considerã nevinovat si îsi prezintã propria versiune. „De aproximativ un an si jumãtate am dat în folosintã scoala cu trei sãli de clasã, în Cursesti Vale. Din cauza faptului cã primarul refuzã sã semneze procesul verbal de receptie la finalul lucrãrilor si procesul verbal de preluare a obiectivului, inclusiv din cauza faptului cã refuzã sã ne facã plata lucrãrilor, dupã mai multe somatii, am fost obligati sã procedãm la închiderea scolii. I-am chemat sã îsi ridice mobilierul, încã de acum douã luni de zile, i-am asteptat, au refuzat, dumincã am stat trei ore si i-am asteptat sã îsi ia mobilierul pentru a nu perturba procesul de învãtãmânt, dar nu ne-au luat în serios. Dupã câteva ore m-a sunat viceprimarul si mi-a spus sã mã întorc, deoarece ei au luat mãsura de a suspenda cursurile si sã discutãm problema redeschiderii scolii. Am mers astãzi (ieri n.r.), i-am cerut primarului sã semneze actele, pe care e obligat sã le semneze, iar dacã are nemultumiri, sã le consemneze în rubricile speciale. Cel mai important este sã semneze preluarea, deoarece la ora actualã aceastã scoalã este în proprietatea firmei noastre, pentru cã dumnealor refuzã sã o preia. Acolo functioneazã o centralã termicã pe lemne care, neavând fochist, femeia de serviciu fiind cea care face focul, este o bombã. Oricând poate sãri scoala în aer, un copil s-ar putea opãri, electrocuta. Eu rãspund. Nu are niciun motiv sã nu semneze preluarea obiectivului, pe care îl foloseste din septembrie anul trecut si receptia lucrãrilor. Scoala trebuie sã intre în proprietatea primãriei, sã rãspundã de ea”, a declarat Constantin Puscasu.

Constructorul, la un pas de faliment

Un expert autorizat a evaluat investitia la aproximativ 13 miliarde de lei vechi, din care s-au achitat constructorului mai putin de 6 miliarde. „Am terminat lucrãrile pe banii firmei. Si pentru cã m-au rugat oamenii, am acceptat sã învete copiii în scoala nouã. Însusi primarul a spus cã îmi achitã restul de bani în câteva luni. Ne judecãm. Surpriza a fost acum douã sãptãmâni. Dupã ce Tribunalul Vaslui a desemnat un profesor universitar sã întocmeascã expertiza, primarul l-a determinat sã renunte la expertizã. Vã dati seama ce înseamnã asta?! Încã vreun an de proces. Primarul vrea sã mã însele. A recunoscut lucrãrile, le-a receptionat, sunt hârtii semnate, scoala e functionalã, nu poate spune cã scoala nu e gata. Dumnealui ar dori si alte lucrãri, care nu sunt prevãzute în contract. Numai valoarea licitatã initial depãseste 9 miliarde de lei. În 2007, ne-a solicitat prin notã de comandã suplimentarã lucrãri care au dus valoarea investitiei la 13 miliarde. Noi am executat aceste lucrãri. El a solicitat ISJ si Ministerului Educatiei acesti bani si m-a informat despre acest lucru. Unde sunt banii?!”, mai spune Puscasu. Considerã cã prin închiderea scolii a fãcut un lucru just. „Îmi reprosez cã am avut bunãvointa sã le dau drumul în scoalã. Am crezut în cuvântul primarului. Mã doare sufletul cã acesti copii sunt în situatia asta, dar eu am fost obligat sã cer reorganizarea firmei din cauza primarului din Pungesti. Cele 7 miliarde de lei pe mine mã bagã în faliment. Nu am dat salarii la oameni. Pânã se terminã procesul eu intru în faliment”. Ar putea fi acuzat de tulburarea proprietãtii, dar asta nu îl sperie. „Scoala rãmâne închisã! Dacã vor fi sparte usile, voi cere sprijinul politiei. Dacã primãria nu îsi achitã obligatiile fatã de noi, nu deschidem scoala, punem pazã! Nu avem ce face!”.

Scoala neterminatã de la Fâstâtci, tot „opera” lui Puscasu!

Nu e prima datã când numele lui Constantin Puscasu este implicat într-un scandal. Scoala de la Fâstâci nu e terminatã nici acum, desi au trecut ani de zile din clipa în care au început lucrãrile de constructie. Scenariul pare tras la indigo. Procese în instantã, neîntelegeri între primãrie si constructor, copii care suferã. La Fâstâci, oamenii nu mai au nicio sperantã cã vor avea scoalã nouã în sat. Si anul acesta, cei 80 de elevi si profesorii lor s-au îngrãmãdit în Ocolul Silvic si la dispensar. Primarul Vasile Aporcãritei, cel care a purtat cel mai aprig rãzboi cu firma de constructii patronatã de Puscasu, nu a mai prins un mandat în fruntea comunitãtii. Problema scolii neterminatã a fost preluatã de noul edil, Mihai Sima, care nu poate urgenta lucrurile fãrã bani. „Am fãcut memorii peste tot, inclusiv la doamna ministru Andronescu care ne-a promis cã ne ajutã. Ar mai trebui 1,7 milioane de lei ca aceastã scoală sã fie terminatã si utilatã complet si sper sã primim acesti bani”, a declarat, recent, primarul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.