spot_imgspot_img
13.6 C
Vaslui
08-mai-2024

Școlile de șoferi vor putea organiza cursuri de conducere defensivă

- Advertisement -
DEFENSIV… Se încurajează participarea șoferilor la cursuri auto de conducere defensivă, ce pot contribui la reducerea numărului de accidente rutiere.

PROPUNERE… România se situează pe primul loc în UE în două clasamente negative din domeniul transportului rutier: numărul de decese de pe șosele și calitatea proastă a infrastructurii rutiere. În lipsa unui sistem de drumuri modern, care să ofere siguranță șoferilor, Ministrul Transporturilor își schimbă strategia și facilitează accesul conducătorilor auto la cursurile de conducere defensivă. Conducerea defensivă reprezintă conducerea unui automobil într-o manieră preventivă care permite conducătorilor auto să deprindă anumite tehnici prin care reușesc să prevină producerea de accidente rutiere și să anticipeze pericolele iminente din trafic. Până acum, în județul Vaslui au fost organizate astfel de cursuri la Inspectoratul de Poliție Județean, cu toți polițiștii din Operativ, dar și la Serviciul de Ambulanță Județean, cu șoferii autospecialelor.

Legea 20/2022, care se aplică din ianuarie, este actul normativ prin care se încurajează participarea șoferilor la cursuri auto de conducere defensivă, ce pot contribui la reducerea numărului de accidente rutiere, mai exact, prin introducerea unei facilități fiscale, ce permite, cel puțin teoretic, deducerea din impozit a cheltuielilor legate de cursurile auto de conducere defensivă. Printr-un proiect de ordin lansat în dezbatere publică săptămâna trecută, Ministerul Transporturilor stabilește normele privind autorizarea școlilor de conducători auto și a instructorilor auto, privind atestarea profesorilor de legislație rutieră și a instructorilor de conducere auto, precum și procedura de examinare și formare în domeniul conducerii auto defensive, aspecte absolut necesare pentru aplicarea măsurilor stabilite la începutul anului. “Cursul de conducere auto defensivă poate fi efectuat de către persoane care dețin permis de conducere, doar în cadrul școlilor de conducători auto și cuprinde o parte teoretică și o parte practică”, stabilește, în primul rând, viitorul ordin, potrivit avocatnet.ro.

Condiții pentru școlile de șoferi

Școlile de șoferi vor putea efectua cursul de conducere auto defensivă doar în baza unei anexe la autorizația de școală de conducători auto, eliberată de către Autoritatea Rutieră Română (ARR). În vederea autorizării efectuării cursului de conducere auto defensivă, școala de conducători auto va trebui să îndeplinească cumulativ, într-o locație unică, cel puțin următoarele condiții referitoare la: onorabilitate, bază materială și competență profesională.

Se consideră îndeplinită condiția de onorabilitate dacă instructorul auto în domeniul conducerii auto defensive nu a fost condamnat pentru infracțiuni care-l fac incompatibil cu calitatea de instructor auto sau nu a fost declarat inapt de către ARR (i-a fost retrasă autorizația, din vina acestuia). Pe de altă parte, școala de șoferi îndeplinește această condiție dacă nu a avut autorizația retrasă în ultimul an. Se consideră că îndeplinește condiția de condiție materială școala de șoferi care, în ceea ce privește pregătirea teoretică, deține una sau mai multe săli dotate cu tablă magnetică, mese și scaune, acces la internet etc. și, în ceea ce privește pregătirea practică, deține simulatoarele auto ce constau în echipamente care simulează habitaclul unui autovehicul (care trebuie să asigure răsturnarea și impactul frontal), dar și echipamente specifice ce constau în dispozitive care testează viteza de reacție și acuitatea vizuală, exemplifică poziționarea mâinilor pe volan la rotirea lui, exemplifică mișcarea capului unui conducător auto, în funcție de poziția tetierei. De asemenea, școlile de șoferi vor trebui să aibă un poligon auto (dotat inclusiv cu aspersoare de apa) și cel puțin două autovehicule de aceeași marcă, model și tip, dintre care una dotată cu ABS, iar cealaltă fără ABS, un autoturism cu ambele punți, față și spate, viratoare și un autoturism dotat cu dispozitivul “roți libere”. În fine, condiția numărul trei, competența profesională, se consideră îndeplinită dacă școala de șoferi are angajat, cu contract individual de muncă, cel puțin un profesor de legislație rutieră sau are angajat, tot cu contract de muncă, cel puțin un instructor de conducere auto în domeniul conducerii auto defensive. O persoană poate obține calitatea de instructor auto în domeniul conducerii auto defensive dacă deține atestat de instructor auto valabil pentru categoriile B, C, CE de minimum cinci ani și promovează un examen teoretic. Examenul pentru obținerea calității de instructor auto în domeniul conducerii auto defensive poate fi susținut doar de către instructori auto care dețin atestate valabile și constă într-o probă teoretică, eliminatorie, care are drept scop verificarea cunoștințelor regulilor de circulație pe drumurile publice și verificarea cunoștințelor aplicabile conducerii defensive (test tip grilă cu 60 de întrebări). Pentru a se putea aplica, proiectul de ordin trebuie să primească semnătura ministrului transporturilor și să fie publicat în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare în termen de șase luni de la acel moment.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.