spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
Vaslui
11-mai-2024

SECETÃ EXTREMÃ

- Advertisement -

Judetul Vaslui, noul pol al secetei

Din cauza secetei excesive manifestatã din luna august 2011, cât si lipsei precipitatiilor din lunile iunie-iulie-august si a temperaturilor ridicate, starea de vegetatie a culturilor agricole din judetul Vaslui s-a depreciat, înregistrându-se productii foarte scãzute si implicit scãderea veniturilor producãtorilor agricoli. Din suprafata totalã cultivatã la nivelul judetului Vaslui, de 272.035 ha, pânã la aceastã datã, comisiile constituite pentru evaluarea culturilor agricole afectate de secetã, au efectuat verificãri, urmare a înstiintãrilor depuse de fermierii agricoli cãtre primãrii si înregistrate la DAJ Vaslui, pe o suprafată de 118.779 ha.

Cultura cea mai afectatã de secetã este cea de grâu, culturã grav afectatã si de seceta de anul trecut, peste 48.670 ha afectate fiind afectate în proportie de minim 60%. În cazul culturilor de toamnã care au avut de suferit din cauza secetei se mai situeazã, conform statisticilor Directiei Agricole a Judetului Vaslui, si secarã 77 ha calamitate în proportie de 55%, orz – 1378 ha cu 60% grad de dãunare, orzoaicã – 1069 ha cu 60% grad de dãunaredar si 161 ha de ovãz cu minim 60% grad de dãunare, sau 10.171 ha cultivate cu rapitã, care au fost calamitate în totalitate. În acelasi timp, din cauza secetei, la nivelul judetului Vaslui, peste 27.870 ha însãmântate cu porumb au un grad de calamitare de minim 80%, în cazul culturilor de floarea-soarelui, 24.433 ha au fost afectate în proportie de 60%, iar alte culturi, înfiintate pe suprafete mai mici, au suferit pierderi importante din cauza secetei. Este vorba de coriandru – 125 ha cu 70% grad de dãunare, sfeclã de zahãr – 970 ha cu 60% grad de dãunare, 60% din totalul de 54 ha însãmântate cu soia, sorg boabe – 653 ha cu 55% grad de dãunare si nu mai putin de 2493 ha pe care au fost înfiintate culturi de plante de nutret având 60% grad de dãunare, la care se adaugã alte 556 ha de lucernã. În plus, au fost afectate de secetã nu mai putin de 47 ha cultivate cu legume, care au fost calamitate în proportie de 80%, 17 ha de pepeni sau 35 ha de triticale, calamitate în proportie de minim 50%. Totodatã, suprafetele de vii, livezi si pãsuni afectate de secetã sunt urmãtoarele: vii – 73 ha cu un grad de dãunare de 40%; livezi – 439 ha cu un grad de dãunare de 45% si pãsuni 650 ha cu un grad de dãunare de 60%.

Guvernul prosteste producãtorii cu tot felul de ajutoare. Care nu mai vin..

„În prezent, existã un proiect de Hotãrâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutorului de stat în agriculturã în vederea compensãrii producãtorilor agricoli din sectorul vegetal afectati de secetã. Sprijinul se adreseazâ producãtorilor agricoli din sectorul vegetal, a cãror productie a fost afectatã de secetã cu mai mult de 30 % din media productiei anuale pe exploatatie, iar autoritatea competentã responsabilã cu administrarea schemei de ajutor de stat este Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã, prin centrele judetene”, a declarat Mihai Ardeleanu, directorul Directiei Agricole a Judetului Vaslui. Conform proiectului de hotãrâre de guvern aflat pe site-ul Ministerului Agriculturii, vor fi despãgubiti doar fermierii care au o formã juridicã de organizare. Toatã documentatia aferentã a trebuit sã fie depusã de fermieri, pentru înregistrare, atât a DAJ, cât si la APIA si societãtile de asigurare, urmând ca prefectura Vaslui sã înainteze aceastã situatie centralizatã primitã de la DAJ cãtre ministerul agriculturii, pentru ca guvernul sã aloce, prin hotãrâre de guivern, plãtile de minimis aferente, asta în cazul în care, prin ordin al ministrului agriculturii, judetul Vaslui, sau mãcar zonele cele mai afectate, vor fi declarate ca fiind calamitate din cauza secetei, lucru care nu s-a întâmplat pânã la acest moment. În cazul în care zona judetului nostru nu va fi declaratã ca fiind calamitatã, este posibil ca fermierii în cauzã sã nu primeascã nici mãcar despãgubiri din partea societãtilor de asigurãri, pentru cei care au încheiat polite de asigurare agricolã, situatie care s-a mai întâmplat si în decursul anilor trecuti. Oricum, despãgubirile care urmeazã a fi primite, în cele mai multe cazuri, nu acoperã nici mãcar contravaloarea lucrãrilor agricole efectuate, nemaivorbind de eventualul profit care ar fi putut fi înregistrat, într-un an bun, de fermierii vasluieni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.