spot_imgspot_img
13.7 C
Vaslui
08-mai-2024

Seceta face victime colaterale: uleiul si fãina, mai scumpe!

- Advertisement -

SCUMPIRI… Pâinea este mai scumpã, cu 20%, fatã de luna iulie, uleiul, zahãrul, fãina sau mãlaiul s-au scumpit deja, în schimb pensiile si salariile au rãmas la fel, la nivelul anului 2010. Au rãmas doar promisiunile cu mãrirea punctului de pensie sau a salariilor dupã alegerile parlamentare. În acelasi timp, cetãtenii de rând se vãd în situatia de a cumpãra alimente de bazã la preturi pe care, de multe ori, nu si le pot permite.

Din cauza productiilor agricole aproape de jumãtate fatã de anul trecut, a secetei pedologice instalate nu doar în toamna trecutã dar care a continuat si în aceastã varã, dar si a scumpirii pretului cam la toate utilitãtile, începând de la gaze naturale si terminând cu pretul la benzinã, motorinã, carburanti în general, pe fondul crizei economice generale, au crescut preturile si la alimentele de bazã. În general, pe piatã, costul la legume si fructe este mai mare fatã de anul trecut, scuza comerciantilor si a producãtorilor fiind cã, din cauza secetei, nu au avut productia scontatã. Deja, de la mijlocul lunii august, pretul pâinii s-a mãrit cu 20%, o franzelã de 300 gr costând 1,20 lei, în loc de 1 leu, cum era înainte. De altfel, producãtorii de pâine au mai avut o tentativã de crestere a pretului pâinii, tot în aceastã varã, când pretul acestui produs a fost majorat cu 40%, e drept, doar pentru câteva zile. Motivul invocat de producãtori, dar si de comercianti, este faptul cã productia de grâu din acest an este mai micã cu peste 50% fatã de anul trecut, în plus, calitatea grâului este mai slabã. Culmea este cã, dupã datele de pe site-ul ministerului Agriculturii, în judetul Vaslui, grâul se comercializeazã la cel mai mic pret comparativ cu oricare alt judet din tarã, cu doar 0,9 – 1 lei/kg, Tot în ceea ce priveste alimentele de bazã, s-a scumpit cu circa 25% pretul la ulei, în timp ce la zahãr, produs obtinut din productia de anul trecut, în cea mai mare parte din export, sunt zvonuri cã scumpirea este posibil sã fie chiar mai mare, chiar de 33%, chipurile tot din cauza secetei din acest an! Astfel, în magazine, dar chiar si în supermarketuri, rar mai gãsesti ulei de floarea-soarelui sub pretul de 7,5 lei/litru, doar pe la unele magazinase de cartier mai ai norocul sã poti achizitiona acest produs la doar 6 lei/l, asa cum era pânã la sfârsitul lunii august, si doar în cazul în care respectivii comercianti, chiar dacã nu si-au reînnoit stocurile, poate nu au auzit de scumpirile din alte magazine. Interesant este si un alt fapt, respectiv productia raportatã pânã acum la floarea-soarelui este de peste 1100 kg/ha, e adevãrat, mai micã decât productia obtinutã anul trecut, care a fost un an de exceptie în agricultura vasluianã, dar care este oricum cu peste 30% mai mare fatã de anul 2007, când s-au obtinut, la nivel national, doar 654 kg/ha.

Statistici care te pun pe gânduri

Nu conteazã faptul cã, în mare parte, costurile de productie sunt subventionate cu bani atât de la bugetul de stat sau de la Uniunea Europeanã, prin programele tip SAPS, conteazã poate mai mult ca producãtorii de ulei, zahãr, fãinã, pâine, etc, sã-si scoatã profit pe baza scumpirii preturilor. Mai grav este altceva: persoanele mai în vârstã care au mai trecut prin foametea din anii ’47, speriate de zvonurile care apar, au început sã-si facã provizii de alimente, dând astfel apã la moarã comerciantilor care abia asteptau un motiv pentru a ridica preturile la indiferent ce aliment. Din pãcate, nu este doar politica marilor companii, de a creste preturile în perioadele de maxime vânzãri, dar si a comerciantilor din zonele sãrace, cum este judetul Vaslui, care, în loc sã scadã pretul pentru a favoriza cresterea vânzãrilor, cresc pretul produselor, doar pentru a obtine beneficii maxime.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.