spot_imgspot_img
12.8 C
Vaslui
29-apr.-2024

Serviciul public de transport local Transurb Vaslui, executat silit de angajați

- Advertisement -
REACȚIE… Samir Ioniță, liderul de sindicat: „Ei (n.r. membrii din conducerea societății) se gândesc cum să conteste decizia instanței, nu înțeleg că nu au ce să conteste. În hotărâre scrie clar <fără cale de atac>. Sunt drepturi salariale stabilite de expertul contabil, drepturi care nu ne-au fost plătite în perioada 2018-2020”.

EXECUTATĂ SILIT… Conflictul de muncă de la Transurb a ajuns într-un punct critic. Angajații care și-au câștigat în instanță drepturile salariale au cerut executarea silită a serviciului de transport public local, iar Judecătoria Vaslui le-a admis cererile. În această situație sunt, în total, 41 de angajați, membri ai Sindicatului Liber și Independent, care trebuie să-și primească banii pentru orele suplimentare lucrate, precum și sporul pentru munca prestată în weeked și în zilele de sărbătoare, în perioada 2018-2020. Suma totală pe care trebuie să o plătească Transurb angajaților depășește cu mult 150.000 lei, bani la care se adaugă dobânda penalizatoare, indicele de inflație, dar și cheltuielile de executare. Conturile societății au fost blocate, însă activitatea acesteia nu este afectată foarte mult, pentru că, potrivit legii, în cazul instituțiilor publice sau al societăților cu capital public, creanțele nu se pot achita din sumele destinate cheltuielilor de funcționare și organizare, inclusiv cele de personal. Pentru a plăti aceste creanțe, Transurb trebuie să ceară Consiliului Local Vaslui o nouă alocare de fonduri. „Ei (n.r. membrii din conducerea societății) se gândesc cum să conteste decizia instanței, nu înțeleg că nu au ce să conteste. În hotărâre scrie clar <fără cale de atac>, nu e vorba de o sumă pe care am câștigat-o noi pentru că suntem băieți frumoși și norocoși, sunt drepturi salariale stabilite de expertul contabil, drepturi care nu ne-au fost plătite în perioada 2018-2020”, a declarat Samir Ioniță, liderul Sindicatului Liber și Independent din cadrul Transurb. Vremea nouă a solicitat și conducerii societății un punct de vedere, care nu a sosit până la închiderea ediției.

Printre angajații care au obținut executarea silită a societății Transurb se numără inclusiv liderul de sindicat, Samir Ioniță. Acesta are de primit, în total, 9.284 lei. Iată ce scrie în hotărârea Judecătoriei Vaslui cu privire la executarea silită a societății Transurb pentru recuperarea drepturilor salariale câștigate de Samir Ioniță: „Încuviințează executarea silită, prin modalitățile admise de lege, a debitorului Transurb SA, în temeiul titlului executoriu reprezentat de Sentința civilă nr. 1465/2021 din data de 23.11.2021 pronunțată de Tribunalul Vaslui în dosarul nr. 1402/89/2020 pentru obligarea debitorului la plata sumelor 198,00 lei, reprezentând contravaloarea orelor suplimentare efectuate în perioada februarie 2018-februarie 2020, sumă ce va fi actualizată cu indicele de inflație și la care se va adăuga și dobânda legală la data plății efective; 9086,00 lei, reprezentând sporul acordat pentru munca prestată în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale aferente perioadei februarie 2018-februarie 2020 sumă ce va fi actualizată cu indicele de inflație și la care se va adăuga și dobânda legală la data plății efective; 803,40 lei reprezentând cheltuieli de judecată (onorariu avocat și onorariu expertiză contabilă) la cererea creditorului Ioniță Vasile-Samir. Autorizează creditorul Ioniță Vasile-Samir să treacă la executarea silită a obligațiilor cuprinse în titlul executoriu. Încuviințarea executării silite se extinde și asupra sumelor prevăzute în titlurile executorii care se vor emite de executorul judecătoresc în cadrul procedurii de executare silită încuviințate, inclusiv asupra cheltuielilor de executare. Fără cale de atac”, se arată în decizia Judecătoriei Vaslui.

Liderul de sindicat: „conducerea nu ne-a dat niciun răspuns când am întrebat care e modul în care ne vom primi banii”

Contactat telefonic, liderul de sindicat Samir Ioniță a explicat cum s-a ajuns în situația executării silite. „După ce instanța ne-a dat câștig de cauză, am făcut o adresă către conducere în care am cerut să mi se explice modul în care ne vom primi banii. Am anexat și tabelul cu numele tuturor colegilor mei, însă nu am primit niciun răspuns. Au spus că ei oricum vor depune contestație, dar în hotărâre scrie clar <fără cale de atac>, nu au ce să mai conteste, sunt drepturi salariale, nu e vorba de o sumă pe care am câștigat-o noi pentru că suntem băieți frumoși și norocoși. Repet, sunt drepturi salariale stabilite de expertul contabil, drepturi salariale care nu ne-au fost plătite în perioada 2018-2020. Puteau să ne răspundă, să spună că urmează să calculeze toate sumele pe care trebuie să le plătească, pentru că ele trebuie să fie actualizate în funcție de indicele de inflație și dobânda penalizatoare. Dar ce credeți că au făcut? Doamna director le-a reproșat colegilor mei că din cauza lor a fost pusă poprire pe conturi, că o să le dea câte 50 lei pe lună timp de trei ani. Până acum nu ne plăteau aceste drepturi, spuneau că așteaptă hotărârea și când va veni o vor pune în practică, acum, când a venit, ne mai încurcă puțin”, a explicat Samir Ioniță, liderul de sindicat.

Consiliul Local Vaslui, obligat să plătească creanțele societății Transurb

Vremea Nouă a solicitat ieri un punct de vedere societății Transurb, însă, până la închiderea ediției, nu a primit niciun răspuns. În adresa trimisă, au fost cerute detalii cu privire la modul în care poprirea instituită de executorul judecătoresc afectează societatea, dar și ce măsuri urmează să fie luate ca urmare a executării silite. Potrivit legii, conducerea trebuie să ceară Consiliului Local o nouă alocare de fonduri pe care să o folosească la plata creanțelor. Ordonanța nr. 22 din 30 ianuarie 2002 privind executarea obligațiilor de plată ale instituțiilor publice spune clar: „creanțele stabilite prin titluri executorii în sarcina instituțiilor și autorităților publice nu se pot achita din sumele destinate potrivit bugetului aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare și funcționare, inclusiv a celor de personal, în scopul îndeplinirii atribuțiilor și obiectivelor legale, pentru care au fost înființate”. De asemenea, potrivit aceleiași ordonanțe, „ordonatorii principali de credite bugetare au obligația să dispună toate măsurile ce se impun, inclusiv virări de credite bugetare, în condițiile legii, pentru asigurarea în bugetele proprii și ale instituțiilor din subordine a creditelor bugetare necesare pentru efectuarea plății sumelor stabilite prin titluri executorii”.

Muzeul județean a rezolvat o situație similară, evitând să ajungă în instanță și să fie executat silit

STRATEGIE DIFERITĂ… Transurb putea să evite procesele intentate de angajați, dar mai ales executarea silită. Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui a reușit să evite o situație similară. Potrivit ultimului raport al Curții de Conturi efectuat la muzeul județean, salariile angajaților au fost calculate greșit, fără acordarea coeficienților care se aplică pentru gradațiile 1-5. „Personalul a fost încadrat eronat la gradația 0, în baza referatelor anuale întocmite de Compartimentul financiar – contabilitate, personal administrativ și gospodăresc”, au constatat auditorii. Pentru a remedia situația angajaților nedreptățiți la salarii, directoarea a cerut Consiliului Județean (CJ) suplimentarea fondurilor cu suma de 381.000 lei pentru diferența de cheltuieli de personal pentru anul 2021. Președintele CJ a explicat în ședința în care s-a aprobat alocarea că „cei care se ocupau de calculul salariilor au procedat greșit, nu s-a știut că nu s-au stabilit corect salariile. Între timp, s-a angajat un contabil care cunoaște legea și, luând materia la puricat, a observat că, de fapt, salariile au fost calculate greșit și îi prejudiciem pe salariați. Existau două căi: să așteptăm să ne dea în judecată și să cîștige, iar atunci cred că ar fi trebuit să le plătim și penalități, sau să acceptăm să le plătim conform legii de salarii cuvenite pentru munca prestată. Cred că de bun-simț este să acceptăm, dacă așa spune legea”, a explicat președintele CJ. La Transurb, în schimb, deși o parte dintre angajați și-au câștigat drepturile salarile încă din octombrie, conducerea societății nu a solicitat Consiliului Local alocarea de fonduri pentru achitarea acestor drepturi câștigate în instanță.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Externalizare, domn primar, externalizare… Va cei de la dumneavoastră ce i aia… Cu ocazia asta scăpați și de gurile mari și smecherii din sindicat și o aduceți înapoi pe doamna care miroase a plăcinte sau mirosea, acu o dă cu motorină… Și gata

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.