spot_imgspot_img
12.8 C
Vaslui
29-apr.-2024

Sf. Ioan Botezătorul, zi în care este cinstit proorocul ce L-a botezat pe Mântuitorul lumii în apele Iordanului!

- Advertisement -

ULTIMA SĂRBĂTOARE A IERNII… Astăzi sărbătorim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care cinstim pe proorocul care L-a botezat pe Mântuitorul lumii în apele Iordanului, moment în care Sfânta Treime s-a arătat pentru prima dată oamenilor. Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau încununarea tuturor zilelor închinate Sfântului Ioan este ultima mare sărbătoare a iernii. Astăzi Biserica Ortodoxă îi aduce jertfă de mulțumire Înaintemergătorului Domnului, care a propovăduit evreilor de atunci, dar și tuturor oamen ilor până astăzi: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”. Aproape două milioane de români se serbează de Sfânul Ioan. La mulți ani!

Sfântul Ioan Botezătorul, pe care creștinii îl cinstesc azi, 7 ianuarie, s-a dovedit a fi un vrednic proroc încă de când se află în pântecele mamei sale. Acesta a săltat de bucurie când mama să, Elisabeta a întâlnit-o pe Fecioara Maria, care la rândul ei, Îl purta în pântece pe Domnul. Mai târziu, avea să-l boteze pe Hristos în apă Iordanului. Însuși Îngerul Gavriil avea să vestească venirea în chip minunat a sfântului Ioan Botezătorul, în timp ce tatăl său slujea în templu, însă pentru că nu i s-a dat crezare, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Mama sa, Elisabeta, descendentă a seminției lui Aaron, l-a adus pe lume cu șase luni înaintea lui Iisus Hristos. Ioan Botezătorul este Înaintemergătorul Domnului, cel care a pregătit calea și mulțimile pentru primirea lui Mesia, Iisus Hristos. Mesajul principal pe care îl transmitea Ioan era „Pocăîți-vă, că s-a apropiat împărăția Cerurilor!”. Cei care renunțau la păcate erau botezați în Iordan. Misiunea pe care a avut-o Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti apropierea lui Mesia și de a boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau

Cum a murit Sfântul Ioan

Momentul în care Iisus a venit la Ioan spre a Se boteza a fost vârful misiunii profetului de pe malul Iordanului. El a deschis inimile și mințile evreilor, spre a-L primi pe Hristos și cuvântul Acestuia. Sământa aruncată de el va rodi: primii ucenici ai Domnului vor fi aleși dintre cei ai Sfântului Ioan. Întrucât în predicile sale l-a criticat, în mod repetat, pe regele Irod Antipa pentru faptul că s-a căsătorit cu Irodiada, fosta soție a fratelui său vitreg Filip, a fost întemnițat. La o petrecere cu mulți oaspeți, Salomeea, fiica Irodiadei, a dansat în fața tatălui său vitreg. Acesta a cedat farmecelor tinerei dansatoare și i-a promis orice. La îndemnul mamei, fata a solicitat capul Sfântului Ioan Botezătorul. Fiind ucis, capul i-a fost adus Salomeei pe tavă. Trupul lui Ioan Botezătorul ar fi fost dus de susținătorii săi în orașul Samaria, unde a fost îngropat. Istoricii arătă că mormântul său a fost profanat în timpul împăratului Iulian Apostatul, în 362, o parte dintre moaște fiind arse. Restul au fost duse în Ierusalim, apoi în Alexandria, unde, la 27 mai 395, au fost așezate în biserica ce îi poartă numele. Despre capul Sfântului, Nichifor și Simeon Metafrastul spuneau că ar fi fost îngropat separat, în fortăreata Machaerus ori chiar în palatul lui Irod din Ierusalim. Astăzi, capul Sfântului se află la Roma. Fragmente din moaște se găsesc și în mănăștiri din Biserica Coptă.

Sărbătorile închinate Botezătorului și aproape 2.000.000 de români poartă numele Sfântului!

Biserica a închinat lui Ioan șase sărbători: zămislirea lui (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a două aflare a capului Botezătorului (24 februarie) și a treia aflare a capului său (25 mai). Dintre românce, peste 300.000 poartă numele Ioana și 140.000 pe cel de Ionela. Peste 11.000 se numesc Nela și peste 6.000 poartă numele Ionelia. În privința bărbatilor, peste 400.000 poartă numele Ion, peste 500.000 pe cel de Ioan, iar peste 320.000 se numesc Ionuț. Sunt aproximativ 145.000 de români care se numesc Ionel și peste 26.000 ce se numesc Nelu sau Ionică.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.