spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
12.5 C
Vaslui
14-mai-2024

Somnul instituțiilor naște abuzuri: o vasluiancă gravidă, forțată de angajator să-și dea demisia la câteva săptămâni după ce a anunțat sarcina

- Advertisement -

REVOLTĂTOR… În loc să se bucure de frumoasa perioadă a sarcinii, o tânără din municipiul Vaslui își petrece timpul făcând sesizări la toate instituțiile statului cu privire la faptul că a rămas fără serviciu. Femeia a lucrat timp de patru ani la un service auto din oraș, iar în luna decembrie a anului trecut și-a anunțat angajatorul că este însărcinată. Imediat după ce a făcut acest anunț, tânăra a simțit cum patronul încearcă să se descotorosească de ea. Prima dată i-a găsit un înlocuitor, iar în ultimele zile a refuzat să-i semneze hârtiile pentru concediul medical, forțând-o practic să renunțe la locul de muncă. În ciuda faptului că articolul 60 din Codul Muncii spune clar că angajatorul nu poate concedia o femeie însărcinată, vasluianca a rămas fără serviciu după câteva săptămâni de sarcină. Spre surpriza ei, autoritățile abilitate să sancționeze aceste nedreptăți nu par foarte dornice să soluționeze acest caz.

Într-o societate normală, angajatorii trebuie să depună tot efortul pentru a asigura sănătatea și siguranța angajatelor gravide sau dacă acestea au născut recent sau dacă alăptează. Dacă nu este posibil ca angajatorul să facă acest lucru, trebuie să le dea angajatelor alt tip de muncă. În județul Vaslui, multora dintre aceste angajate li se dă doar un brânci pe scările firmelor la care lucrează, fiind puse să se descurce singure fix atunci când ar avea nevoie cel mai mult de sprijin. Se întâmplă asta și pentru că instituțiile statului care ar trebui să vegheze la respectarea legii, se ocupă de cu totul și cu totul alte probleme, mai puțin importante pentru comunitate.

“Nu vrea să-mi dea concediu medical pentru că nu știe cât va dura până își va recupera banii de la stat”

Rămasă fără loc de muncă după ce și-a anunțat angajatorul că este însărcinată, o tânără din Vaslui a contactat redacția Vremea Nouă pentru a spune prin ce a trecut, dar și pentru a trage un semnal de alarmă. “În luna decembrie am anunțat, cu două hârtii de la medicul specialist, că sunt însărcinată, iar din acel moment am trăit un calvar la locul de muncă. Eu am lucrat la un service auto în ultimii patru ani, unde preluam comenzi, făceam facturi, încasam bani. După ce am anunțat că sunt gravidă, am început să fiu exclusă din colectiv. De exemplu, de sărbătorile de iarnă, am fost singura angajată care nu a primit primă. Era într-o sâmbătă când pe mine m-a trimis acasă de la ora 10 dimineața. În aceeași zi, spre seară, când am întrebat colegii dacă au luat primă, toți mi-au zis că da, numai pe mine m-a sărit din calcul. Pentru angajatorul meu, sarcina a fost un motiv ca să mă marginalizeze. Pentru mine e cu atât mai dureros cu cât sarcina asta am obținut-o foarte greu, prin Fertilizare in Vitro. Doi ani am făcut tot ce a depins de noi, de mine și de soțul meu, să putem avea un copil. Acum, după ce am aflat că am rămas însărcinată, am fost constrânsă să-mi dau demisia prin diferite metode. De exemplu, după aproximativ trei săptămâni de la anunțul sarcinii, patronul acelui service a și adus un înlocuitor pentru mine, pe motiv că mă îmbolnăvesc prea des, că oricum am să plec. Încet-încet, zilele mele la acel loc de muncă au început să fie din ce în ce mai greu de suportat. Lunea asta am anunțat că mă duc la un control de rutină, ca să fac o ecografie, la care angajatorul mi-a spus să văd cum fac, poate nu mai vin la serviciu. În concediu medical nu pot să intru pentru că nu îmi dă adeverință și uite așa, începând de miercuri, eu stau acasă. Nu vrea să-mi dea concediu medical pentru că, spune el, nu știe când își va recupera banii de la stat. Eu iau pastile pentru sarcină, împreună cu soțul stăm cu chirie, vă dați seama ce bucurie pe capul nostru această demitere mascată a mea”, ne-a declarat femeia, care a preferat să nu-și divulge identitatea, de teama unor eventuale repercusiuni. Pentru a-și proba însă afirmațiile, aceasta ne-a pus la dispoziție o înregistrare audio în care patronul service-ului îi dă de înțeles că poate pleca oricând de bună voie din firmă. “Tu poți să-ți dai demisia când vrei tu. Că nu vrei, e altceva! Eu nu pot să te dau afară, înțelegi?”. Tânăra îi spune răspicat că nu vrea să-și dea demisia, însă răspunsul angajatorului e tranșant: “Atunci bani de la mine n-ai să mai iei. Ti-am mai zis, o să-ți fie din ce în ce mai rău! Eu ce fac, dau banii așa…” ?Tot miercuri, după ce a rămas fără loc de muncă, tânăra a mers la Inspectoratul Teritorial de Muncă, pentru a face plângere. Cei de acolo i-au transmis că trebuie să aștepte 30 de zile pentru soluționare.

În astfel de cazuri, legea e clar de partea salariatei

CE SPUNE LEGEA… Salariata care anunță angajatorul despre starea ei de graviditate nu poate fi concediată din motive care au o legătură directă cu acest aspect, stabilește Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă. Astfel, pentru a beneficia de protecție la locul de muncă, salariata trebuie mai întâi să se ducă la medicul de familie sau la medicul specialist pentru a obține un document care să ateste că este însărcinată. În această situație, medicul de familie și/sau medicul specialist confirmă faptul că angajata este însărcinată prin completarea Carnetului gravidei și a Anexei pentru supravegherea medicală a gravidei și lăuzei. De asemenea, pentru dovedirea stării de graviditate poate fi folosită și o adeverință medicală-tip. “În cazul salariatei gravide, documentul medical trebuie să conțină data prezumtivă a nașterii, precum și recomandări privind capacitatea de muncă a acesteia pe timp de zi sau, dacă este cazul, pe timp de noapte, precum și în condiții de muncă (…) insalubre sau greu de suportat”, prevăd normele. Apoi, înștiințarea angajatorului se face la compartimentul de resurse umane al firmei prin depunerea unei copii a anexei, a unei cereri scrise cu informații despre starea de graviditate și, daca este cazul, a unei solicitări de aplicare a măsurilor de protecție. “Angajatorul transmite copii de pe documentele depuse de salariată, în termen de zece zile lucrătoare de la data depunerii lor, medicului de medicină muncii, care asigură supravegherea stării de sănătate a angajatilor din unitate, precum și inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială își desfășoara activitatea”, scrie în actul normativ.

După îndeplinirea acestor formalități, angajatorul și medicul de medicina muncii se ocupă de o apreciere a riscurilor la care este supusă salariata la locul ei de muncă, întocmind în acest sens un raport de evaluare. În cel mult 15 zile lucrătoare de la finalizarea raportului, salariata gravidă trebuie să primească o informare privind protecția maternității la locul de muncă. În acest document se includ rezultatele evaluării riscurilor și măsurile suplimentare de protecție ce trebuie respectate. În cele din urmă, după ce este informată în scris, angajata poate să facă o cerere pentru a intra în concediu de risc maternal. Dacă salariatele nu se prezintă la medic și nu informează angajatorul în scris că sunt însărcinate, acesta este scutit de obligația de a oferi protecție la locul de muncă. În afară de interdicția concedierii pe durata gravidității, angajatorii n-au voie să înceteze raporturile de muncă/serviciu nici în cazul salariatelor care au născut recent sau alăptează. De asemenea, aceeași regulă se aplică în cazul femeilor care se afla în concediu de risc maternal, concediu de maternitate, concediu pentru creșterea copilului sau concediu pentru îngrijirea copilului bolnav. Conform OUG nr. 96/2003, salariata aflată în concediu de risc maternal nu poate fi dată afară nici după revenirea la muncă, într-o perioadă ce se poate extinde cu până la șase luni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

14 COMENTARII

  1. Mulțumim, Costeluș, pentru precizări! Vremea Nouă – un ziar de aur! Ar fi bine ca înainte de publicarea unui articol cu puternic caracter emoțional să fie ascultate ambele părți. Felicitări acestui patron care reușește să dea salarii la timp și, în plus, și prime salariale, angaților căre într-adevăr muncesc. Cârcotașilor numai de bine!

  2. LEGI FACUTE DE PROSTI CARE IAM VOTAT –NU AU HABAR SA DESCHIDA GURA SA TINA UN DISCURS DAR FACE LEGI –TURMA DE LA PARTID –IAT CU –ITM –DEGEABA VA DUCETI NU REZOLVATI CU NIMICA SUNT PROSTII PROSTILOR –SUNT MANA IN MANA CU PATRONII –BONUSURI SI BANI LA GREU SA INCHIDA OCHII –IAR TU CA RECLAMANT RAMAI CU BUZA UMFLATA –DACA AI BANI DAI IN JUDECATA PE PERSOANA DE LA –ITM –ALATURI DE PORCUL DE PATRON –SI SA VEZI CUM SE REZOLVA TREABA ––MAFIA ITM

  3. De ce nu dați numele firmei, e secret de stat?!! De unde știm noi daca e adevărat ce spuneți☹️ mincinoșilor😡😡😡 toți patronii din oraș, sunt corecți, sunt in stare sa și rupă haina de pe ei, pentru binele angajaților, mergeți și verificați. Traiasca patronii , că morcovul în pământ😡😡😡ITM ul, ce face, au maiinile pline de șpăgi, nu pot verifica😡

    • Cert este ca cei care au scris articolul nu sunt documentati si anume:
      1)la firma unde era angajata doamna a venit o poprire salariala din partea unui judecator;
      2)suma poprita era de peste 2000 lei;
      3)ea intra in concediu maternal;
      4)patronul nu avea cum sa isi ia banii din CM-ul angajatei caci asa e legea;
      5)deci respectivul patron i-a spus sa isi rezolve problema;
      6)mai pe scurt asta e realitatea dar e bine sa scrii citeva rinduri fara a te documenta.

      • Costelus, nu are nici o legătură poprirea de 2000 lei cu concedierea gravidei.Poprirea se execută daca angajatul lucrează și realizează venituri salariale iar aceasta se retine lunar până la 25 la sută din salariul angajatului și numai pe perioada cat lucrează.Nu este obligat patronul sa retina poprirea daca salariatul nu mai lucrează.Vrajeala că nu mai avea de unde sa ia banii patronul pe medicalul angajatei!trimite actele in termen util la casa de asigurări, mai ales că legea îl favorizează pe patron in sensul că din contribuțiile celorlalți angajați patronul virează la casa de asigurări suma care depășește concediul medical de platit angajatei iar daca acestea nu acoperă medicalul de plata nu mai virează nimic la casa de asigurări urmând că luna viitoare sa regularizeze atât cu casa de asigurări de sănătate cat și decontarea efectivă către salariat și în evidenta firmei.

  4. Exact aceiasi problema am avut o si eu anul trecut. Dar din fericire impreuna cu Protectia Muncii si un avocat am rezolvat. Nu costa atat de mult , merita tot efortul. Nimeni nu trebuie sa le lase batut intr o problema de acest gen! De ce nu scrieti si unde lucra femeia, sa se stie firma!!!!

  5. Daca nu lucrează la stat, acolo si fără sa fie bolnavi își iau medicale
    Pe de alta parte, ca de obicei, au făcut si ăștia niște legi de-ți pui mâinile in cap, ca salariata poate fi concediată din motive care au o legătură „directă” cu sarcina, dar de motive indirecte nu zice nimic , se permite, si normal ca angajatorii exact asta vor face

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.