spot_imgspot_img
19.9 C
Vaslui
29-apr.-2024

Sute de botosaneni cu telefoanele ascultate

- Advertisement -

Anul acesta telefoanele a peste 500 de botosaneni au fost interceptate la cererea procurorilor, acest mijloc de ancheta fiind deseori preferat metodelor clasice de a aduna informatii. Subiectul este unul evitat de procurori, care nu prea doresc sa vorbeasca despre una din cele mai comode maniere de adunat informatii, fiind reticenti in privinta prezentarii modului cum se realizeaza propriu zis interceptarea. Cand se asculta un telefon

In realitate o buna parte dintre infractorii stiu acest lucru, luandu-si masuri de a se proteja vizavi de inregistrarile facute prin intermediul propriilor telefoane. Potrivit prevederilor Codului de Procedura Penala interceptarile si inregistrarile audio sau video se realizeaza cu autorizarea motivata a judecatorului, la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, in conditiile prevazute de lege, daca exista date sau indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu, iar interceptarea si inregistrarea se impun pentru stabilirea situatiei de fapt ori pentru ca identificarea sau localizarea participantilor nu poate fi facuta prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult intarziata.

Cate se zile se asculta un telefon

Autorizatia se da pentru durata necesara interceptarii si inregistrarii, dar nu pentru mai mult de 30 de zile. Autorizatia poate fi innoita, inainte sau dupa expirarea celei anterioare, in aceleasi conditii, pentru motive temeinic justificate, fiecare prelungire neputand depasi 30 de zile. Durata totala a interceptarilor si inregistrarilor autorizate, cu privire la aceeasi persoana si aceeasi fapta, nu poate depasi 120 de zile. La prezentarea materialului de urmarire penala, procurorul este obligat sa prezinte invinuitului sau inculpatului procesele-verbale in care sunt redate convorbirile inregistrate si sa asigure, la cerere, ascultarea acestora. Daca in cauza s-a dispus o solutie de netrimitere in judecata, procurorul este obligat sa instiinteze despre aceasta persoana ale carei convorbiri sau comunicari au fost interceptate si inregistrate.

200.000 de lei ar costa interceptarile intr-un dosar aflat acum pe rolul Tribunalului

Interceptarea si inregistrarea telefoanelor este o munca complexa, conlucrand atat oameni din cadrul serviciilor secrete, dar si angajati ai firmelor de telefonie special desemnati sa asigure sprijinul tehnic in astfel de situatii. Sumele cheltuite pentru interceptari sunt uriase. Astfel refuzul anchetatorilor poate fi inteles, banii cheltuiti in acest scop fiind de ordinul sutelor de mii de lei. Iar daca un dosar are zeci de inculpati, cum sunt cazul gruparilor infractionale, costurile sunt astronomice. Potrivit unor surse neoficiale intr-o cauza aflata pe rolul Tribunalului Botosani zilele acestea interceptarile telefonice au costat peste 200.000 lei. Reprezentantii Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani au refuzat sa prezinte date in privinta numarului de rechizitorii solutionate cu ajutorul interceptarilor telefonice motivand faptul ca aceste cifre sunt din categoria celor clasificate secret de serviciu.

www.evenimentuldebotosani.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.