spot_img
spot_imgspot_img
12 C
Vaslui
20-mai-2024

Trei blocuri au fost introduse în mare taină în proiectul pentru finanțarea creșterii eficienței energetice! (FACSIMIL)

- Advertisement -
ÎN TAINĂ… Prin acest proiect ascuns de consilieri, se propune renovarea energetică moderată a următoarelor blocuri de locuințe: Blocul 12, situat în Bulevardul Republicii nr. 197-199, Blocul Plombă 2, situat în Bulevardul Republicii nr. 203 și Blocul Victoriei, Piața (strada) Victoriei nr. 9.

INCREDIBIL… O ședință extraordinară, prin care consilierii locali ai CLM Bârlad trebuiau să analizeze includerea a trei blocuri în proiectul „Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe” pentru finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Rezidență a fost ținută pe 30 mai, la Primărie, în mare secret! Nu a fost anunțată public, cum este normal, deși toți bârlădenii care locuiesc la bloc trebuie să știe de existența acestui proiect! Deja lipsa transparenței în deciziile luate doar pentru o parte dintre bârlădeni, bate la ochi! Ori primarul Dumitru Boroș, obosit după evenimentul fericit din familie, n-a mai verificat pleiada de ziariști aduși să-l „consilieze”, ori oamenii respectivi își bat joc de cuvântul primarului și „transparență”!

DOCUMENT

Prin acest proiect bine ascuns de oamenii lui Boroș, se propune renovarea energetică moderată a următoarelor blocuri de locuințe: Blocul 12, situat în Bulevardul Republicii nr. 197-199, Blocul Plombă 2, situat în Bulevardul Republicii nr. 203 și Blocul Victoriei, Piața (strada) Victoriei nr. 9. Indicatorii de eficiență energetică vor viza: Reducerea consumului anual specific de energie finală pentru încălzire cu cel puțin 50% față de consumul anual specific de energie pentru încălzire înainte de renovarea clădirii; Reducerea consumului de energie primară și a emisiilor de CO2, cu peste 30% față de consumul de energie înainte de renovarea clădirii; Implementarea proiectului va produce beneficii pentru populația municipiului Bârlad în general și pentru locatarii blocurilor respective, în special. Scăderea consumurilor de energie pentru încălzire și implicit a emisiilor de CO2 va contribui în mod direct la creșterea calității vieții la nivelul Municipiului Bârlad. Cea mai mare parte a blocurilor de locuințe din Municipiul Bârlad au fost construite între anii 1960 și 1990, perioadă în care nu s-a pus un accent deosebit pe eficiența energetică a clădirilor. Astfel s-a ajuns ca aceste clădiri să fie mari consumatoare de energie. Având în vedere problemele generate de încălzirea globală, de costurile tot mai ridicate a prețurilor la energie (inclusiv energia necesară încălzirii locuințelor), și ținând cont de oportunitatea oferită prin PNRR, municipiul Bârlad își propune, în această etapă, renovarea energetică a 3 blocuri de locuințe, astfel:

Blocul 12, situat în Bulevardul Republicii nr. 197-199. 

Acest bloc a fost construit în anul 1960 în baza Proiectul nr. 369 din 1959 faza P.T+ P.E elaborat de Institutul Regional de Proiectare – Sfatul Popular al Regiunii Iași. Blocul este desfășurat pe 5 nivele, respectiv subsol (tehnic), parter (spații comerciale) și 3 etaje (zonă de locuințe) cu o suprafață construită la sol de 374 mp. La zona de contact cu elevația fundației, zidăria este măcinată pe anumite zone, din cauza infiltrațiilor de ape meteorice, impunându-se ca acestea să fie dezafectate și refăcute cu cărămidă nouă cu interpunerea stratului de rupere a capilarității. Conform Raportului de expertiză tehnică, blocul este încadrat în clasa de risc seismic Rs III.

Blocul Plombă 2, situat în Bulevardul Republicii nr. 203

Construcția a fost proiectată de S.C.P Vaslui, proiect nr. 1806/1984 faza PE, conform Acordului Unic nr. 103 din 7.06.1986 încheiat cu beneficiarul de atunci I.J.C.L. Vaslui. Proiectul elaborat de S.C.P Vaslui a fost de fapt o preluare a proiectului nr. 2259/68 faza PE, elaborat de D S A P C din cadrul Consiliului Popular Județean Iași. Blocul este desfășurat pe 4 nivele, respectiv parter si etaj 1 (spații comerciale) și etaj 2 și 3 apartamente (zonă de locuințe) cu o suprafață construită la sol de 200 mp. Deși realizată în anul 1986, clădirea are o bună distribuție în structura de rezistență, asigurând împreună cu planșeele din beton armat o conformare antiseismică satisfăcătoare. Conform Raportului de expertiză tehnică, blocul este încadrat în clasa de risc seismic Rs III.

Blocul Victoriei, situat în strada 1 Decembrie nr. 11 (fosta Victoriei nr. 9)

Blocul Victoriei a fost construit între anii 1963 – 1965, (informații preluate din contractele încheiate cu viitorii locatari și din procesele verbale de predarea a apartamentelor – informații puse la dispoziție de beneficiarul lucrării), fiind una din construcțiile care au suportat toate marile seisme ale secolului trecut de la noi din țară (1977. 1986,1990) și la care nu s-au efectuat niciun fel de reparații serioase, ci numai reparații curente de mică importanță, în decursul anilor. Construcția are un singur tronson cu două scări, cu o formă în plan trapezoidală, structură de rezistență din zidărie de cărămidă fără sâmburi din beton la colțuri și intersecțiile dintre diafragmele de zidărie, planșee din beton armat monolit, acoperiș terasă în soluție constructivă clasică. Conform Raportului de expertiză tehnică, blocul este încadrat în clasa de risc seismic Rs II. 

Ce măsuri se propun pentru finanțarea proiectului PNRR pentru aceste blocuri 

Din punct de vedere energetic, blocurile de locuințe descrise mai sus sunt costisitor de întreținut datorită măsurilor incomplete și insuficiente de reabilitare termică. Pentru atingerea obiectivelor programului, se vor implementa următoarele măsuri: Refacerea finisajelor interioare pe casa scării la pereți si tavane; Se vor înlocui, dacă va fi cazul, pardoselile degradate sau neconforme din casa scării; Izolarea planseului de la ultimul nivel, conform recomandărilor din Auditul Energetic; Realizarea un sistem de anvelopare termică a fațadei cu material termoizolant si tencuieli decorative, conform recomandărilor din Auditul Energetic; înlocuirea tâmplăriei din pereții perimetrali cu sisteme de tâmplărie moderne, eficiente energetic, conform recomandărilor din Auditul Energetic; Burlanele vor evacua apa meteorică la o distanță de cel puțin 2m față de limita fundațiilor existente;

Se vor executa trotuare acolo unde acestea nu există; se vor impermeabiliza rosturile trotuar- fundație și trotuar-trotuar; lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, conform recomandărilor din Auditul Energetic; lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri; Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente; Lucrări pentru asigurarea cerințelor de accesibilizare pentru persoanele cu dizabilități.

Conform condițiilor de eligibilitate și a plafoanelor investiționale stabilite prin PNRR, valoarea totală fără TVA a proiectului este de 656.890 euro, respectiv 3.233.672,40 lei, la care se adaugă TVA conform prevederilor legale în vigoare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Daca am avea un prefect care sa-si faca treaba, nu ar mai fi nevoie ca presa sa arate lipsa de transparenta.Dar trebuie sa mai asteptam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.