spot_imgspot_img
14.3 C
Vaslui
29-apr.-2024

Un judet nou: Iasi-Vaslui-Bacau

- Advertisement -

La nivelul conducerii centrale a PDL a fost relansat subiectul reorganizarii administrative a tarii. Judetul Iasi ar urma sa fie unit cu judetele Vaslui si Bacau. Doar presedintele CJ, Constantin Simirad, a salutat ideea. Reprezentantii CJ Vaslui si Bacau nu o vad cu ochi buni. „Vasluiul nu se poate compara cu Iasul sau Bacaul. Va trebui sa stam cu mina intinsa, sa venim cu ‘saru-mina'”, spune presedintele CJ Vaslui.

PDL pregateste proiectul unei noi organizari teritorial-administrative. La finalul saptaminii trecute, liderii PDL au mandatat Biroul Permanent National (BPN) al formatiunii ca pina la sfirsitul lunii noiembrie sa definitivize detaliile reorganizarii administrativ-teritoriale. In timpul discutiilor pe aceasta tema au fost avansate mai multe propuneri, de la impartirea tarii in noua judetene, pina la zece sau douasprezece regiuni.

In unanimitate, participantii au stabilit ca reorganizarea trebuie facuta, iar BPN ar trebui sa rezolve acest subiect in maximum doua luni, deoarece trebuie apoi adoptata Legea bugetului de stat pe anul viitor. Conform uneia din variantele avansate, Iasul ar urma sa faca parte dintr-o regiune care ar mai cuprinde judetele Bacau si Vaslui. Parerile liderilor din cele trei judete sint impartite, existind voci care opteaza pentru actuala forma de organizare a tarii.

Popa: „Iasul ramine capitala, indiferent de forma regiunii”

Conform vicepresedintelui PDL Mihaela Popa, unul dintre participantii la dezbaterile de duminica, democrat-liberalii nu au decis numarul viitoarelor regiuni, dar este cert ca acesta va fi intre 8 si 16. „Este posibil sa fie acelasi numar cu cel al zonelor istorice. Nu s-a discutat despre acest aspect. Oricum, Iasul va ramine capitala, indiferent de forma viitoarei regiuni. Dorim ca aceste modificari sa se aplice pina la alegeri. Eu am sustinut formula de 8 regiuni, dar si cea de 12 este buna, pentru ca acele macro-regiuni pot accesa fonduri europene”, a declarat Mihaela Popa.

Aceasta a adaugat ca la sedinta Colegiului Director al PDL de duminica au fost abordate si alte subiecte importante pentru sistemul viitor de conducere a tarii. „In afara de reorganizare au mai fost dezbatute alte trei teme: revizuirea Constitutiei, comasarea alegerilor si modificarea Legii electorale. Proiectul de revizuire a Constitutiei va fi trimis la Parlament, speram sa treaca repede. Nu cred ca USL va fi impotriva deciziei populatiei de a reduce numarul de parlamentari la 300. Dorim comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale, pentru o armonizare cu reforma administrativa si pentru a nu face cheltuieli inutile intr-un an de criza. Totodata, nu dorim sa se repete situatia din 2008, de aceea dorim ca parlamentarii sa fie alesi prin vot uninominal pur, adica cei care au obtinut mai multe voturi sa intre in Parlament. S-a mai discutat putin si despre votul compensat, adica sa se tina cont si de procentele obtinute. Oricum, PDL nu sustine alegerea pe liste”, a mai declarat Mihaela Popa.

„Sint ca tiganii, cind nu au ce face, se dezbraca si isi pazesc hainele”

Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui, sustine ca in orice varianta ar fi reorganizarea, judetul pe care il conduce nu va avea decit de pierdut. Acesta sustine ca Vasluiul ar fi perdant din start din cauza marimii, a numarului mic de locuitori si a gradului scazut de dezvoltare economica. „Cred ca cei care initiaza astfel de actiuni nu au de lucru. Sint ca tiganii, cind nu au ce face, se dezbraca si isi pazesc hainele. Nu sint de acord cu reorganizarea. Pe noi, Vasluiul, nu ne avantajeaza nici o varianta. Centrul va fi la Iasi, nu la Vaslui. Se va aplica regula «intii mie, apoi celorlalti». Nu rezolvam nimic cu astfel de discutii, pierdem vremea. Cred ca reorganizarea trebuie facuta, dar dupa ce iesim din criza si dupa ce judetele se pun la punct, cit de cit, cu infrastructura. Vasluiul nu se poate compara cu Iasul sau Bacaul. Va trebui sa stam cu mina intinsa, sa venim cu «saru-mina»”, a declarat Vasile Mihalachi.

Nici seful CJ Bacau, Dragos Benea, nu este incintat de o astfel de schimbare.

Acesta sustine ca ar prefera ca statul sa fie impartit in continuare in judete, singurele modificari sa fie in legatura cu infiintarea unor consilii regionale care sa corespunda celor opt regiuni de dezvoltare.

„Nu vreau sa intru in vreo disputa. Astept sa fie ceva oficial. Proiectul poate fi si bun, dar trebuie sa fie la indemina oricui in ceea ce priveste distantele. Poate fi o solutie buna, dar eu as merge pe varianta propusa de USL. Oricum, daca se adopta in aceasta toamna, din punct de vedere tehnic, cred ca se poate pune in aplicare pina la alegeri”, a declarat Dragos Benea.

PSD vrea referendum

La Iasi, subiectul a fost abordat in special de reprezentantii PSD. Acestia au propus inca de la primele discutii despre o eventuala reorganizare administrativa, incepute in urma cu citeva luni, organizarea unui referendum la nivel de judet. Initiativa a fost aminata din cauza prelungirii discutiei pe aceasta tema de la nivel national. „Credem ca acest subiect va fi reluat in sensul organizarii unui referendum local. Cel mai probabil, acest lucru tine de insistenta cu care guvernantii vor aborda initiativa amintita. Daca se va pune in practica, vom initia la CJ un astfel de demers (referendum – n.r.). Problema trebuie tratata cu responsabilitate si trebuie facuta o analiza a efectelor sale. Nu credem in desfiintarea peste noapte a CJ si a celorlalte structuri teritoriale, cum sint judecatoriile, doar pentru ca PDL doreste prin orice mod sa cistige alegerile”, a declarat Cristian Stanciu, liderul grupului de consilieri judeteni PSD.

Presedintele CJ, Constantin Simirad, s-a declarat un sustinator ferm al reorganizarii administrative prin comasarea judetelor actuale. „Regionalizarea este necesara si binevenita, dar, daca se face aceasta descentralizare, ar trebui sa se dea mai multe competente regiunilor. Consider ca Iasul ar trebui sa fie capitala intregii tari, pentru ca eu sint de moda veche”, a spus Simirad.

Noua regiune, daca va cuprinde actualele judete Iasi, Vaslui si Bacau, ar urma sa aiba aproape doua milioane de locuitori, o suprafata de peste 17.000 de kilometri patrati. In componenta sa ar intra 8 municipii, 10 orase si 259 de comune. Totodata, locuitorii sai ar beneficia de doua aeroporturi, unul la Bacau si altul la Iasi. Bugetul total al regiunii ar urma sa fie de aproximativ 1,5 miliarde lei.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.