spot_img
27.7 C
Vaslui
22-iul.-2024
spot_img

Un proiect de hotărâre despre servicii funerare i-a provocat pe aleșii hușeni la retorici… grele!

- Advertisement -

DISCUȚII… După o perioadă de deliberare, edilii i-au aprobat firmei de servicii funerare care voia doar aviz pentru transportul funerar, fără obligația de a deține și alte activități din domeniu. Numai că subiectul i-a stârnit la vorbă pe edili, care au dezbătut până acolo încât să se lămurească asupra unor nedumeriri care păreau cumva să nu „sune” bine într-un cadru atât de… viu, precum Consiliul Local Huși. „Coboarârea sicriului în mormânt, ca serviciu, cine o realizează?”, a întrebat, nedumerit, consilierul Radu Bobârnat. „Dacă îmi moare un prieten la Iași, ca să îl aduc, trebuie să merg la o firmă care face și îmbălsămări?”, nu s-a lăsat nici primarul Ciupilan mai prejos, cu retoricile mai puțin fericite. Din discuții însă a reieșit până la urmă o concluzie bună și anume, că e mai bine să fie concurență locală inclusiv pe piața serviciilor funerare, pentru ca să fie de unde alege prețul cel mai convenabil.

Avocatul Radu Bobârnat a fost cel care a precizat că, în opinia sa, legea impune ca un prestator de servicii funerare să aibă autorizate tot ceea ce ține de înmormântare și, prin urmare, nu poate fi de acord ca firma din Huși care solicită doar „transport funerar” să primească aviz din partea Consiliului Local. „Dintr-o interpretare pe care eu nu o accept, dar, mă rog, e punctul meu de vedere, s-a apreciat că legea permite ca aceste servicii să fie desfășurate și separate și atunci n-ar mai fi necesare toate condițiile și actele prevăzute de Hotărârea de Guvern. E o interpretare, zic eu, nejuridică, nelegală, pentru că, ce înseamnă servicii funerare? Înseamnă transport persoane decedate, pregătirea pentru înmormântare, așezare pe catafalc, acestea sunt enumerate acolo. Coborârea sicriului în mormânt… Mă întreb dacă ele se pot realiza separat? Coborârea sicriului în mormânt, ca serviciu, cum îl realizezi?”, a întrebat consilierul Bobârnat. Răspunsul a venit de la primarul Ioan Ciupilan. “Coborârea sicriului în mormânt, în cimitir la noi o fac angajații de la cimitir. Celelalte, pregătirea, sunt firme specializate care fac îmbălsămare, spălare și nu mai știu ce. Dacă vă aduceți aminte, în ședința trecută a venit și acel domn care nu știam ce vrea să ne precizezeze, eu nu studiasem să văd cum e în alte părți. Și am spus și atunci, eu nu avizez decât transport funerar. Deci, doamna va merge să-și autorizeze mașina pe transport funerar”, a spus primarul. “Sunt autorizate toate cele trei mașini”, s-a auzit spunând reprezentanta firmei, care se afla în sală. “Eu m-am interest cum este în alte părți. Și eu m-am interesat. Puteți să vă schimbați codul, vă luați autorizație de la DSP și nu mai aveți nevoie de Consiuliul Local. Dacă aveți nevoie de servicii funerare, așa cum spune aici, trebuie să îndepliniți toate condițiile, că așa-i legea”, a argumentat consilierul liberal.

“Ca cetățean, în momentul în care nu am de unde să aleg, mă duc la acela care-mi ia cât vrea”

Primarul Ioan Ciupilan a reiterat ideea că nu e bine ca la nivel local să fie firme care să monopolizeze piața și că e mult mai în avantajul cetățenilor să fie mai multe firme, care să concureze între ele, oferind prețuri și servicii din care oamenii să poată allege. “Eu am spus foarte clar, că nu îi acordăm aviz decât pentru transport. Eu, din punctul meu de vedere, și mă gândesc ca cetățean, dacă în momentul în care nu am de unde să aleg, mă duc la acela care-mi ia cât vrea. În momentul în care mi-a murit cineva din familie sau un prieten, undeva, la Iași, să zicem, ca să îl aduc, trebuie să merg la o firmă care îmi face și îmbălsămări?”, a susținut primarul Ciupilan. În final, majoritatea a aprobat proiectul de hotărâre, iar firma în cauză și-a obținut avizul pentru a presta transport funerar în oraș.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Domnule Bobarnat coborârea sicriului în groapa o fac angajații Cimitirului nu firma de servicii funerare. Înțelegem ca și Administrația Cimitirului, inopnia dvs, trebuie autorizata pentru transport funerar, îmbălsămare, pomenea etc deși prestează doar acest serviciu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.