spot_img
spot_imgspot_img
22.2 C
Vaslui
20-mai-2024

Vasluienii care dețin fose septice și nu le-au declarat, riscă amenzi uriașe: între 5 și 10 mii de lei

- Advertisement -
INDECIȘI… Locuitorii din comunele din județul Vaslui nu prea au respectat data scadentă pentru că au multe neclarități și timpul a fost scurt

ALERTĂ DE AMENZI… Conform hotărârii de Guvern nr. 714, toți proprietarii de fosă septică, persoane fizice și juridice, au obligația de a se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. Legea a intrat în vigoare în luna mai a acestui an, iar data limită fixată de guvern pentru înscriere a fost până pe 31 octombrie a.c.  Vasluienii  care dețin o fosă septică au trebuit să facă acest lucru în termen de maxim 120 de zile de la conectarea locuinței la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate. În cazul în care fosa septică exista cu mult înainte ca legea să intre în vigoare, atunci au avut la dispoziție 180 de zile pentru a se înscrie în registrul electronic, dată care se calculează de la momentul intrării legii în vigoare. Acest termen a expirat, așadar, la finele lunii trecute, iar cei care nu au declarat la primărie fosa sunt acum pasibili de amendă. Numai că, Gabriel Laic, directorul Gărzii de Mediu Vaslui, a precizat că primarii au solicitat o prelungire a termenului de înscriere, deoarece mulți dintre ei nu au nici măcar registrul!

Locuitorii din comunele din județul Vaslui nu prea au respectat data scadentă. Cel puțin, cea  mai mare parte dintre cetățenii din comunele din jurul Bârladului  nu au respectat această dată, astfel că primăriile au trebuit să o prelungească. În comuna Coroiești , de exemplu, numărul de înscrieri este zero. „Până astăzi nu am nici măcar registru, pentru că există o neclaritate în lege și trebuie să o lămurin cu cei care au făcut această lege. Sunt fose septice de mai multe feluri, noi despre care vorbim?”, a declarat primarul Cristian Lungu, care a mai spus că va discuta cât se poate de repede cu șeful Gărzii de Mediu, Gabriel Laic, din Vaslui pentru a se lămuri. Nici în comunele  din jur – Ivești, Tutova, situația nu este strălucită. La Ivești s-au înscris în registru 3 – 4 locuitori, iar la Tutova în jur de 30 de săteni. Primăriile sunt nevoite să prelungească data înscrierilor. Vasluienii se pot înscrie printr-un formular pus la dispoziție de Primărie, fie online pe site-ul instituției, fie fizic la sediu.

Ce sancțiuni se aplică în cazul nerespectării legii?

În cazul în care cetățenii nu declară fosele septice, aceștia riscă penalizări. În baza hotărârii de Guvern menționate, fosele septice vor fi verificate de Garda Națională de Mediu, pe baza unei planificări anuale, planificare care începe din 2023. La controale vor fi prezenți și reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale. În cazul în care se vor depista persoane fizice sau juridice care dețin și utilizează fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidență, Garda de Mediu  va putea aplica  amenzi cu valori cuprinse între 5 și 10.000 de lei. Primăriile care nu întocmesc  acest  registru riscă, de asemenea, amenzi de la 10.000 de lei la 15.000 de lei.

Șeful Gărzii de Mediu Vaslui  spune că verificările pentru declararea foselor septice vor începe abia la anul!

Gabriel Laic

„În principiu, toată lumea care are alimentare cu apă potabilă, fie din sursă proprie, fie de la rețea și nu este racordată la rețeaua de canalizare, trebuie să declare la primărie ce fel de sistem prin colectare a apelor uzuale au. Sunt două variate: ori este o fosă vidanjabilă prin care își colectează tot ce înseamnă ape uzate, și periodic, în funcție de cum s-a înscris cu firma de vidanjare, se colectează și se duce la stația de epurare. A doua variantă este folosirea foselor ecologice, care au un bazin cu un dren sau mai multe drenuri, de dimensiune variabilă, care colectează apele uzate și se elimină loco, adică pe terenul proprietarului.  Primarii ne-au solicitat un altfel d eregistru, dar noi i-am îndrumat către Apele Române, care a făcut deja un nou model de Registru, ministerul l-a avizat iar noi l-am livrat la cine ne-a solicitat. Pentru a începe verificările așteptăm decizia Comisariatului General. Mai este timp de completat, nu suntem chiar absurzi. Planificarea verificărilor va intra în planul de anul viitor. Una din tematicile controalelor de la anul viitor  va fi aceasta: primăriile trebuie să aibă Registrul solicitat în lege. Cetățenii pot depune la primării acele înscirsuri, pentru că este timp”, a spus inspectorul Gabriel Laic, șeful Gărzii de Mediu Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. 27 mai 2022 și 180 de zile pentru cei care au deja fosele septice,oare care matematică se folosește.?Nu cumva data expiră de fapt în noiembrie 2022 ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.