spot_imgspot_img
14.9 C
Vaslui
08-mai-2024

VIDEO | Un codrenist și îndrumătoarea sa, câștigători ai concursului „Creșterea Cristalelor”(FOTO)

- Advertisement -
BRAVO!… Un Elev al Colegiului Codreanu și laboranta de chimie, biologie și fizică s-au dovedit a fi cei mai buni la creșterea cristalelor!

CEI MAI „COOL”… Facultatea ce fizică din cadrul Universității de Vest Timișoara a organizat a doua ediție a concursului cu tema „Creșterea Cristalelor”. La secțiunea Cel mai „Cool cristal”, elevul Lucian Andrei Roșca de la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad, clasa a XII-A SN, a obținut premiul I (500 de lei), iar la secțiunea Cel mai bun cristal crescut de profesori, premiul I (500 de lei) a fost adjudecat de laboranta Mirela Brăescu de la aceeași unitate școlară.

Concursul s-a adresat atât elevilor cât și profesorilor, având trei secțiuni : Cel mai bun cristal crescut de elevi; Cel mai bun cristal crescut de profesori; Cel mai „Cool cristal” crescut de elevi. Concursul are un caracter interdisciplinar, iar cristalele obținute sunt realizate în Laboratorul de chimie, fizică și biologie al Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad.

Un cristal este un solid alcătuit din atomi, ioni sau molecule care sunt aranjate într-o structură uniformă tridimensională repetitivă. Rezultatul este acela că materialul are o formă și o culoare specifică, și alte proprietăți caracteristice. Diamantul (folosit în bijuterii și unelte de tăiere) este un exemplu de cristal. Este fabricat din carbon pur. Sarea și zahărul sunt, de asemenea, exemple de cristale. Recristalizarea este un procedeu utilizat pentru a purifica materialul solid prin dizolvarea acestuia într-un lichid adecvat (numit solvent), pentru ca, mai apoi, materialul solid să fie extras din soluție în formă cristalină. În funcție de condiții, se poate obține o colecție de multe cristale mici sau un singur cristal mare. Cristalele se caracterizează prin tip, formă, claritate și culoare. Un monocristal este un obiect în care există doar un cristal! Câteodată, cristalelor le place să rămână lipite unele de altele sau să crească împreună în aglomerări. Aceste aglomerări nu sunt un monocristal, ci mai degrabă colecții de sute, mii sau, probabil, milioane de cristale unice. Scopul acestui concurs este să se obțină un monocristal. Monocristalele bune au fețe plate netede (suprafața exterioară a cristalului).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.