spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
29-apr.-2024

1 aprilie vine scumpiri si ne lasa fara spitale si medicamente

- Advertisement -

Cum premierul Emil Boc a declarat ca pe 1 aprilie 2011 iesim oficial din recesiune, ziua pacalelilor vine, iata, cu minciunele de la politicieni dar si cu scumpiri la electricitate, gaze naturale si combustibili u de azi e posibil sa nu se mai elibereze nici retete gratuite si compensate in farmacii, pentru ca medicii nu au semnat acte aditionale cu Casa de Asigurari de Sanatate, care expira pe 1 aprilie u tot de astazi algocalminul se da doar pe baza de reteta, iar medicamente naturiste ar putea fi interzise la vinzare u tot de azi pacientii din spitalele inchise vor trebui transferati la Spitalul Judetean

Ziua de 1 aprilie 2011 nu este doar ziua pacalelilor. Azi ar trebui sa simtim ca am iesit din recesiune, conform declaratiilor premierului Emil Boc, care a sustinut in nenumarate rinduri ca Romania merge pe directia cea buna si ca cetatenii nu vor mai stinge cureaua gratie masurilor bune luate de Guvernul PDL-UDMR. „Sint primele semne ca lucrurile decise au mers în directia buna. A venit trimestrul IV din 2010 cu analiza, chiar daca este o crestere de 0,1%, directia este de crestere economica. Pe baza acestor date, este cert ca avem toate sansele, în urma analizelor economice, ca la sfirsitul lunii martie România sa iasa oficial din recesiune. Pentru a iesi din criza este nevoie de doua trimestre consecutive de crestere economica”, a spus premierul Boc, care a institutionalizat 1 aprilie ca data simbol de iesire din recesiune. Pacaleala sau nu, iesirea din criza va fi resimtita astazi si de vrinceni prin… scumpiri dar si prin schimbari dramatice care ne afecteaza sistemul public de sanatate. Cu alte cuvinte, „operatia a reusit, dar pacientul este mort”. Asa se face ca de astazi se scumpeste atit electricitatea, cit si gazele naturale. Petrom va opera la rindul sau o scumpire la carburant pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu. O veste buna ar fi pentru politisti, intrucit conducerea Ministerului Administratiei si Internelor a anuntat ca amina disponibilizarile stabilite initial pentru 1 aprilie 2011.

Pacientii care vor avea nevoie azi de o reteta pentru medicamente gratuite sau compensate, de trimitere medicala sau alte investigatii la medicul de familie, ar putea fi refuzati. Si asta pentru ca doctorii nu au semnat actele aditionale cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS), documente ce le-ar oferi baza legala pentru a utiliza formularele tipizate ale CNAS. „Avind in vedere ca incepind de miine (azi, n.r.) nu avem nici acte aditionale semnate si nici macar un protocol semnat cu CAS, pentru continuarea relatiilor contractuale, va informam ca nu vom risca sa utilizam formularele tipizate in cadrul consultatiilor, in urmatoarele zile (retete, trimiteri, internari, investigatii). Hotarirea de Guvern nu poate fi aplicata intr-un contract civil, fara acordul partilor (acord ce presupune semnarea unui act aditional sau macar un acord dat prin organizatiile reprezentative. Consideram ca am manifestat suficienta disponibilitate pentru a se evita diverse blocaje, iar eventualele consecinte create de lipsa actelor aditionale nu sint in sarcina noastra”, a mentionat dr. Grigore Hanta, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, organizatie care reprezinta medicii de familie. Medicii ii vor consulta pe pacienti si le vor prescrie retete simple, iar cazurile care necesita investigatii suplimentare vor fi indrumate catre spitale. Catre cele care nu vor fi inchise de astazi, desigur, intrucit Ministerul Sanatatii a dat dispozitie ca de la 1 aprilie 2011 pacientii internati in spitalele din Odobesti si Marasesti, propuse sa fie transformate in azile, sa fie transferati la Spitalul Judetean. Si farmaciile asteptau ieri un semn de la CAS. Unitatile vor onora retete doar daca vor primi unda verde de la „banca din sanatate”. De partea cealalta, oficialii CAS spun ca nu ar trebui sa existe probleme deoarece actele aditionale au fost intocmite si urmeaza sa ajunga la furnizori. Cind? Nu se stie exact.

Algocalmin, doar pe baza de reteta

Tot de la 1 aprilie 2011 farmaciile nu mai au voie sa elibereze banalul algocalmin fara reteta de la medic. Farmaciile nu mai pot elibera fara prescriere medicamentele ce contin metamizol precum Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algocalmin, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin. Cei care nu vor respecta aceste prevederi vor fi sanctionati potrivit legii. Restrictii privind cumpararea acestor calmante au aparut dupa ce studii de specialitate au aratat ca metamizolul poate duce la aparitia unei afectiuni care se manifesta prin scaderea celulelor neurofile din singe si duce la scaderea imunitatii.

Medicamentele se ieftinesc cu 1%

Pretul medicamentelor ar trebui sa scada de la 1 aprilie, data la care se actulizeaza preturile pilulelor cuprinse in Catalogul National al preturilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piata in Romania. Aceasta actualizare se face anual in luna aprilie, in functie de cursul valutar utilizat in alcatuirea bugetului pentru anul in curs. Pentru 2011, valoarea euro avuta in vedere la fundamentarea bugetului este de 4,21 lei, fata de 4,25 lei in 2010. Potrivit Ministerului Sanatatii, la 1 ianuarie erau 5.517 medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, din care 4.264 compensate. Daca unele pilule, cum este si celebra Viagra, s-ar putea ieftini cu 1%, leacurile babesti ar putea disparea daca nu sint autorizate. Ceaiurile, siropurile, tincturile si alte medicamente naturiste ar putea fi interzise la vinzare cu 1 aprilie 2011 in lipsa unor avize speciale pentru comercializare. De la 1 aprilie ar trebui sa intre in vigoare o directiva a Uniunii Europene care prevede ca plantele medicinale sa fie procesate in mod asemanator cu produsele farmaceutice si sa aiba autorizatie speciala de vinzare. Directiva a fost adoptata in 31 martie 2004 si este obligatorie si pentru noii membri UE.

Se scumpeste curentul cu 4,5% in ziua iesirii din criza

Incepind cu 1 aprilie factura la energie electrica platita de populatie va creste cu 4,5%, astfel incit consumatorii casnici vor plati lunar cu 1,8 lei mai mult pe 100kWh. Aceasta in conditiile in care costul pentru 100 kWh, adica consumul mediu lunar pe gospodarie în România, este în prezent de 40 lei. Modificarea pretului reprezinta de fapt un cost suplimentar, cele 4,5 procente din pretul platit de fiecare consumator urmind sa fie redirectionat în urmatorii 12 ani catre unitatile de productie a energiei electrice si termice în cogenerare. Aceasta decizie a fost luata prin ordin de Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) si va intra in vigoare astazi. Si gazele s-ar putea scumpi. Operatorii se pling ca pina acum au înregistrat pierderi extrem de mari, iar o scumpire a gazelor este iminenta de la 1 aprilie 2011, urmind ca din iarna sa creasca din nou. Pretul gazelor pentru populatie este neschimbat de la 1 iulie 2009, cind a fost redus cu 5%.
Ca urmare a acestor majorari de pret se vor scumpi in consecinta toate produsele la a caror fabricare se folosesc electricitate si gaze. Cresteri de pret s-au anuntat si la carburantii comercializati de OMV Petrom din cauza majorarii cotatilor internationale ale petrolului, cauzata de tensiunile politice din Orientul Mijlociu si Nordul Africii. In curind vom minca si ciocolata mai scumpa. Pretul la cacao a atins un maxim al ultimilor 32 de ani, de 3.729 dolari pe tona, din cauza violentelor care au loc pe Coasta de Fildes si care provoaca temeri legate de continuitatea livrarilor. Asa ca, din pricina globalizarii, tensiunile externe ne afecteaza si pe noi, vrincenii.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.