spot_img
spot_imgspot_img
16.1 C
Vaslui
24-mai-2024

Ambulanțele SAJ Vaslui, “reparate” la service-urile controlate de cei de la “Anticorupția” vasluiană

- Advertisement -

CUM O MÂNĂ SE SPALĂ PE ALTA… În ultimii ani, Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui a fost de mai multe ori în vizorul procurorilor, însă de fiecare dată a scăpat cu basma curată. Șpăgile date la angajare, facturile umflate pentru repararea autospecialelor, transferurile suspecte între cadrele medicale, toate aceste fapte ar fi atras sancțiuni dure împotriva făptașilor, nu însă și la Vaslui. Aici, organele de control merg pe burtă de câțiva ani, pentru că SAJ Vaslui a fost și este una dintre cele mai importante suveici de sifonat banul public în cârdășie cu câțiva politicieni. Prin oraș se aude că în borcanul cu miere și-au băgat degetele nu doar cei din fosta conducere a instituției, ci și un șef de partid, pescar înrăit, dar și un fost angajat al Direcției Generele Anticorupție Vaslui, ieșit, între timp, la pensie. Acesta din urmă, prin intermediul unui service de casă, a reparat, ani la rând, ambulanțele SAJ Vaslui. Se cumpărau piese second-hand, care erau montate la preț de noi pe autospeciale și așa facturile erau umflate peste orice limită a bunului simț. Rețeta îmbogățirii rapide s-a extins și în Huși, acolo unde pentru vopsirea unei ambulanțe s-ar fi plătit peste 20.000 de lei. Până și penele de cauciuc trebuie făcute la o vulcanizare anume, astfel șoferii de ambulanță riscă să rămână fără permis de conducere. În luna august 2020, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a descins la SAJ Vaslui după ce un ambulanțier plecase cu salvarea pe litoral pentru a-și aduce acasă fiica infectată cu COVID-19. În urma acelui control, s-au descoperit toate aceste nereguli grave de ordin financiar, motiv pentru care managera de la acea vreme a fost suspendată din funcție. Aceeași măsură s-a luat și împotriva directorului economic al SAJ Vaslui. Toate neregulile descoperite de inspectorii veniți de la București au fost aduse și la cunoștința procurorilor vasluieni, care au întocmit dosare penale, dar care de trei ani de zile nu reușesc să ceară pedepsirea celor vinovați.

În aproape toate instituțiile din județul Vaslui poți să furi cât vrei, că nu pățești nimic. Jaful de 300.000 de lei de la Muzeul Județean sau furtul de 2,5 milioane de lei de la DGASPC Vaslui, descoperit în urmă cu șase ani, sunt exemple cât se poate de clare că dacă ești susținut de cine trebuie, poți să-ți bați joc cât vrei de banul public. Cu una-două excepții, județul Vaslui nu mai are instituții de control, dovadă că de corupții noștri au început să se ocupe anchetatorii de prin alte județe.

De ani de zile, la SAJ Vaslui tot cad bombe, fără ca nimeni să fie “rănit”

Poate cea mai grăitoare situație despre cum înțeleg anechetatorii vasluieni să-și facă treaba o întâlnim la Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui. Această instituție s-a aflat, în ultimii ani, în centrul mai multor scandaluri, majoritatea privind cazuri de corupție. În anul 2021, un angajat al SAJ Vaslui, substația Bârlad, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență după ce a recunoscut că alături de o angajată a Spitalului “Elena Beldiman” din Bârlad a încasat mii de euro, promițând că poate aranja posturile de asistente sau șoferi pe ambulanță. Procurorii care s-au ocupat de acest caz nu s-au întrebat niciodată la cine ajungeau aceste sume de bani, pentru că e clar că un simplu șofer de salvare nu putea aranja astfel de concursuri. Nu a fost singurul scandal de la SAJ Vaslui. În luna august 2020, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a fost trimis la Vaslui după ce un ambulanțier din cadrul SAJ Vaslui s-a deplasat cu o salvare la mare pentru a-și aduce acasă fiica confirmată cu coronavirus. Imediat după excursia ambulanțierului pe litoral, Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui a intrat în atenția Departamentului pentru Situații de Urgență deoarece a permis unui angajat care trebuia să fie în izolare să urce la volanul unei ambulanțe, deși nu era de serviciu în acel moment. Ba mai mult, tatăl fetei ar fi străbătut drumul până pe litoral cu foaia de parcurs a altui coleg. Practic, ambulanțierul s-a comportat în ziua respectivă ca și cum Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui ar fi la cheremul său, nepăsându-i absolut deloc de protocoalele și legile care trebuiau respectate. Comportamentul acestui angajat a fost însă cea mai mică problemă pe care Corpul de Control al Ministerului Sănătății a descoperit-o la SAJ Vaslui. În raportul de peste 100 de pagini întocmit de inspectorii de la București au fost menționate nereguli grave, de ordin financiar, motiv pentru care managera de la acea vreme și directorul economic au zburat din funcții. Înainte să părăsească județul Vaslui, Corpul de Control al Ministerului Sănătății ar fi înștiințat Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui cu privire la ilegalitățile descoperite la SAJ. Anul trecut, procurorii aceluiași Parchet au descins la SAJ Vaslui, de unde au ridicat mai multe documente care au vizat angajarea mai multor cadre medicale pe perioada pademiei. Între anii 2020 și 2022, la SAJ Vaslui au fost angajați, pe perioadă determinată, fără concurs, zeci de ambulanțieri și asistente medicale. Majoritatea celor care au intrat în sistem sunt rude sau cunoștințe ale celor care deja lucrau acolo. O bună parte dintre aceștia au fost angajați definitiv după pandemie.

Parcul auto, cloșca cu puii de aur

Pe lângă șpăgile de mii de euro, încasate la angajare, și recunoscute chiar de către cei care le colectau, la SAJ Vaslui se fac bani frumoși și din combinațiile cu service-urile auto. În fiecare an, instituția alocă sute de mii de euro pentru repararea autospecialelor, o activitate fictivă în multe dintre cazuri pentru că nu de puține ori s-a întâmplat ca ambulanțele să iasă din service-uri mai stricate decât atunci când au fost aduse. Pentru ambulanțele din Vaslui și Huși, SAJ colaborează cu două service-uri, dintre care unul ar aparține unui fost lucrător al Serviciului Județean Anticorupție Vaslui, ieșit recent la pensie. De multe ori, piesele care erau trecute ca noi pe facturi erau, de fapt, second-hand-uri, iar asta se reflecta și în calitatea lucrărilor. În ultimii ani s-au cheltuit sume impresionante pe achiziționarea de motoare și pe vopsitul mașinilor, fapt constatat și de Corpul de Control al Ministerului Sănătății. Un caz concret este cel al ambulanței marca Mercedes, cu nr. de înmatriculare VS 34. SAJ pentru a cărei vopsire, conducerea instituției ar fi plătit peste 20.000 de lei. Pentru unii patroni de service-uri, dar și pentru cei din conducerea partidului care, de 30 de ani, se află la putere în județul Vaslui, SAJ Vaslui a fost și continuă să fie o mină de aur. Probabil de aceea și dosarele deschise în ultimii ani sunt uitate cu intenție în sertar.

Altă conducere la Ambulanța Vaslui: Mădălina Bărbuță – manager și Ana Maria Ungureanu – director medical

SCHIMBARE… Începând cu luna septembrie 2023, fosta manageră a SAJ Vaslui, Mihaela Corduneanu, a fost înlocuită cu dr. Mădălina Bărbuță, care a fost numită manager interimar pentru o perioadă de 3 luni. Schimbări au avut loc și în conducerea medicală a instituției, acolo unde dr. Ana Maria Ungureanu i-a lăsat locul colegei sale, dr. Ioana Lupeică. Noua echipă managerială are o misiune destul de grea, mai ales că și-au propus să oprească scurgerea de bani publici la cei care căpușează de ani buni această instituției publică.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.