spot_imgspot_img
15.9 C
Vaslui
09-mai-2024

Bilantul Parchetelor din judetul Vaslui, pe anul 2023: peste 21.000 de dosare rãmase nesolutionate, mai bine de jumãtate au împlinit anul de la sesizare

- Advertisement -

CIFRE… La nivelul Ministerului Public, a fost demaratã prezentarea bilantului pe anul 2023 privind activitatea unitãtilor din subordine. În acest context, s-a fãcut o evaluare si a activitãtilor celor patru Parchete din judetul Vaslui, care a fost prezentatã în cadrul unui raport al Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi. Rezultatele obtinute în cursul anului 2023 au evidentiat o evolutie pozitivã a activitãtii desfãsurate de procurorii vasluieni, în conditiile unei crize acute de personal. Spre exemplu, Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui functioneazã cu o schemã de procurori acoperitã, în medie, în proportie de 50%. Din punct de vedere al personalului, cel mai bine la ora actualã stã Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui, care are posturile ocupate în proportie de 80%. În activitatea de urmãrire penalã desfãsuratã anul trecut, procurorii din judetul Vaslui au solutionat un numãr total de 13.175 dosare penale (din care 192 în anchetã proprie la procuror). Au fost întocmite 787 rechizitorii (fatã de 945 rechizitorii în anul 2022, înregistrându-se o scãdere cu 16,72%). Totodatã, s-a dispus trimiterea în judecatã a unui numãr de 980 inculpati (fatã de 1.250 inculpati în anul 2022, înregistrându-se o crestere cu 21,60%).

În ceea ce priveste activitatea înregistratã la nivelul fiecãrei unitãti în parte, Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui a avut de solutionat, în 2023, un numãr total de 837 cauze penale (în scãdere cu 2,45 % fatã de 2022), din care 237 în anchetã proprie la procuror. La finalul anului au fost solutionate 248 cauze penale, din care 97 în anchetã proprie la procuror (în scãdere cu 23,69 % fatã de 2022, în ceea ce priveste numãrul total si în scãdere cu 20,49% în ceea ce priveste dosarele în anchetã proprie). În 2023, au fost întocmite 25 de rechizitorii (din care 19 în anchetã proprie), fiind trimisi în judecatã un numãr de 29 inculpati, din care 17 în stare de arest preventiv. Au fost semnate zero acorduri de recunoastere a vinovãtiei, iar în 28 de dosare s-a dispus renuntarea la urmãrirea penalã. Cifrele sunt cu totul altele la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui, care anul trecut a avut de solutionat un numãr total de 21.328 cauze penale (în scãdere cu 5,71% fatã de 2022), din care 162 în anchetã proprie la procuror. Aici au fost solutionate 6.618 cauze penale, din care 56 în anchetã proprie la procuror (în scãdere cu 10,63% fatã de 2022, în ceea ce priveste numãrul total si constant în ceea ce priveste dosarele în anchetã proprie). La Vaslui au fost întocmite 436 de rechizitorii, (din care 4 în anchetã proprie), fiind trimisi în judecatã un numãr de 553 inculpati, din care 30 în stare de arest preventiv. Un volum mare de muncã s-a înregistrat si la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad, care în 2023 a avut de solutionat un numãr total de 24.823 cauze penale (în crestere cu 0,41% fatã de 2022), din care 117 în anchetã proprie la procuror. Au fost solutionate 4.374, din care 19 în anchetã proprie la procuror (în crestere cu 4,77% fatã de 2022, în ceea ce priveste numãrul total si scãdere cu 50,00% în ceea ce priveste dosarele în anchetã proprie). La Bârlad au fost întocmite 188 de rechizitorii, fiind trimisi în judecatã un numãr de 238 inculpati, din care 60 în stare de arest preventiv. În 191 de dosare s-a dispus renuntare la urmãrirea penalã. Ultimul, dar nu cel din urmã, este Parchetul de pe lângã Judecãtoria Husi care a avut de solutionat un numãr total de 5.857 cauze penale (în crestere cu 2,84% fatã de 2022), din care 38 în anchetã proprie la procuror. Pe parcursul celor 12 luni au fost solutionate 1.935, din care 20 în anchetã proprie la procuror (în scãdere cu 2,27% fatã de 2022, în ceea ce priveste numãrul total si în crestere cu 66,67% în ceea ce priveste dosarele în anchetã proprie).La Parchetul de la Husi au fost întocmite 138 de rechizitorii (din care 5 în anchetã proprie), fiind trimisi în judecatã un numãr de 160 inculpati, din care 32 în stare de arest preventiv. Au fost semnate si douã acorduri de recunoastere a vinovãtiei, iar în 131 de dosare s-a dispus renuntarea la urmãrirea penalã.

Situatia activitãtii de urmãrire penalã proprie per Parchet

Din totalul de 192 de dosare solutionate în anchetã proprie la procuror, în 63 de cauze s-a depãsit termenul de un an de la data sesizãrii. Cele mai multe cauze „îmbãtrânite” au fos tînregistrate la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui (40), urmat de Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui (12), Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad (7) si Parchetul de pe lângã Judecãtoria Husi (4). Au rãmas nesolutionate 243 dosare la urmãrire penalã proprie pe total judet, din care 117 au depãsit termenul de un an de la sesizare – 44 la Vaslui, 34 la Bârlad, unul la Husi si 38 la Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui. În ceea ce priveste activitatea de supraveghere a urmãririi penale, din totalul de 12.983 de dosare solutionate, anul trecut, în 5.827 cauze s-a depãsit termenul de un an de la data sesizãrii. Cel mai ridicat grad de operativitate s-a înregistrat la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad – 55,52% (4.355 dosare solutionate – 2.418 dosare peste un an de la sesizare), urmat de Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui – 54,96% (151 total solutionate – 83 dosare peste un an de la sesizare), Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui – 43,58% (6.562 total solutionate – 2.860 dosare peste un an de la sesizare) si Parchetul de pe lângã Judecãtoria Husi – 24,55% opertivitate (1915 total solutionate – 466 dosare peste un an de la sesizare). Au rãmas nesolutionate 21.183 dosare aflate în activitatea de supraveghere a urmãririi penale pe total judet, din care 13.199 au depãsit termenul de un an de la sesizare.

Situatia procurorilor la nivel de judet

Din numãrul total de 39 de posturi, 9 posturi sunt prevãzute pentru functii de conducere si 30 de posturi sunt prevãzute pentru functii de executie. Situația posturilor vacante si gradul de ocupare al posturilor de procuror pe fiecare unitate de Parchet în parte este urmãtoarea: la Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui sunt prevãzute 4 posturi de conducere si 8 posturi de executie, însã în prezent sunt ocupate 3 posturi de conducere si 3 de executie, rezultând un grad de ocupare de 50%; la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad sunt prevãzute 2 posturi de conducere si 10 de executie, însã sunt ocupate doar unul de conducere si 6 de executie, rezultând un grad de ocupare de 58,33%; la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Husi sunt prevãzute un post de conducere si patru de executie, însã momentan este ocupat cel de conducere si doar 2 de executie, ceea ce înseamnã un grad de ocupare de 60%. Cel mai bine din punct de vedere al numãrului de procurori stã Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui, care are ocupate toate posturile de executie, 8 la numãr, însã niciunul de conducere (2 prevãzute), rezultând un grad de ocupare de 80%. La finele anului 2023 au fost vacante 29 posturi de procurori la Parchetele din Iasi si Vaslui din care, de conducere, un post prim-procuror si un post prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui, si un post prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad, iar de executie – 5 posturi procuror la Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui, 4 posturi procuror la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad si 2 posturi procuror la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Husi. În privinta personalului auxiliar de specialitate si personalului conex, situatia înregistratã în prezent este una favorabilã, gradul de ocupare fiind de 100% la toate cele patru Parchete din judet.

Infrastructura Parchetelor din judet

Potrivit raportului întocmit de procurorul general al Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi, Vasile Chifan, în ceea ce priveste infrastructura Parchetelor din judetul Vaslui, în municipiul Vaslui, în acelasi sediu îsi desfãsoarã activitatea Parchetul pe pe lângã Tribunalul Vaslui, Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui si Biroul Teritorial al D.I.I.C.O.T. „Spatiul, în situatia ocupãrii integrale a schemelor de personal, ar deveni insuficient. De asemenea, sunt dificultãti cu privire la asigurarea unui spatiu si a logisticii necesare pentru cei patru specialisti antifraudã care-si desfãsoarã activitatea la Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui. În prezent, acestia îsi desfãsoarã activitatea într-un spatiu pus la dispozitie de A.N.A.F. Vaslui. Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad functioneazã în aceeasi clãdire cu Judecãtoria Bârlad, iar birourile sunt suficiente la acest moment. La aceastã unitate au fost probleme întrucât Tribunalul Vaslui a intabulat în totalitate acestã clãdire, inclusiv cota-parte în care îsi desfãsoarã activitatea Parchetul, de la darea în folosintã a clãdirii. S-a remediat partial aceastã problemã prin încheierea în iulie 2021 a unui Protocol de dare în administrare a unei cote pãrti din suprafata utilã a imobilului, fiind demarate procedurile pentru dezmembrarea si întocmirea unei noi schite cadastrale a acestei cote-pãrti, ce trebuie apoi intabulatã. Dupã ce se va primi de cãtre Ministerul Public dreptul de administrare prin Hotãrâre de Guvern, abia atunci, la aceastã unitate de parchet vor putea fi alocate fonduri pentru investitii. Parchetul de pe lângã Judecãtoria Husi are sediul în acelasi imobil cu Judecãtoria Husi. Începând cu 10.10.2022, activitatea unitãtii a fost relocatã în altã locatie pânã în luna decembrie 2023 pentru efectuarea lucrãrilor de renovare necesare pentru reparatii, într-un spatiu închiriat de Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui” se aratã în documentul semnat de seful Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Da mă, ai pe undeva dreptate, dar ce faci când te înțelegi cu o boarfa sa te fuți cu ea, pe bani, iar boarfa se duce la poliție și spune că ai violato!! Ce faci atunci, scurt și la obiect🤔

  2. Am citit doar titlul: ….a trecut un an de la sesizare…
    Sunt dosare in care au trecut mai mulți ani de la sesizare și persoana vătămată nu a fost măcar audiată! Vorbim despre dosare cu autor cunoscut…
    Justiția este o iluzie!
    Și când te gândești ca acolo este ultima speranță!

  3. Nu inteleg de ce atata consum de energie…justitia ar trebui sa fie asa: cine face crima – executat pe loc; zcine fura – taiate degetele; ai inselat si excrocat, taiate mainile si jumate de linba; violatori – castrati; abuzatorii de copii: munca silnica pe viata…si toate hotarate si facute intr-o saptamana de la fapta. si sa vezi dupa juma de an ce cuminti vor fi membri societatii., plus ca nu vor mai sta unii cu anii sa se faca ca judeca sau cerceteaza faptele…si sa iasa la pensie babana

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.