spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
29-apr.-2024

Ce tare-i Romicã!

- Advertisement -

Huseanul care a întors pe dos Consiliul Judetean Iasi

MANEVRE… Scandalul camerelor de supraveghere descoperite în birourile vicepresedintilor CJ Iasi ia o turnurã spectaculoasã. La baza anchetei demaratã de procurorii anticoruptie, stau manevrele fãcute de o serie de personaje controversate din Iasi si Vaslui, interesate într-o investitie de câteva zeci de milioane de euro.

AFACEREA ANULUI… Este vorba de montarea unor turbine eoliene în comuna Dumesti, judetul Iasi, afacere în care, în mod neasteptat, ar fi intrat, în 2010, fostul viceprimar PDL de la Husi, Romicã Lorent. Afaceristul husean, ajutat de o persoanã care se recomandã în Iasi drept “nepoata lui Bãsescu”, Claudia Ursu, este suspectat cã ar fi furat planurile de afaceri ale unei firme italiene, care dorea sã realizeze parcul eolian în Dumesti. Italienii erau în Dumesti de aproape doi ani de zile si pregãteau lansarea proiectului, fiind reprezentati în relatia cu institutiile publice de cãtre Claudia Ursu. La un moment dat, “nepoata lui Bãsescu” nu a mai vrut sã lucreze cu italienii si a pornit o colaborare cu firma Semnal Media Husi, controlatã de omul de afaceri Romicã Lorent. Conform unor surse judiciare, în afacere ar fi implicat si senatorul PDL de Iasi, Mihaela Popa, cea pe care Lorent a sprijinit-o sã ajungã în Parlamentul European. Se pare cã aceasta ar fi tras toate sforile pentru ca firma lui Lorent, fostul sãu sef de campanie electoralã, sã primeascã toate avizele, înaintea firmei italiene. Se vorbeste de o sumã de 150.000 de euro, care s-ar fi dat pentru a “unge” obtinerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) de cãtre consilierii judeteni ieseni, inclusiv de faptul cã Lorent ar fi mers, în ianuarie a.c., la presedintele CJ Iasi, Constantin Simirad, unde a perfectat afacerea, actiunea fiind monitorizatã în secret de DNA. Pânã acum, cert este cã în urma reclamatiei depusã de italieni la Parchet, Claudia Ursu si Maurizio Fornicola, fostul administrator al C&C Energy, au dat declaratii la politie. Verificãrile sunt abia la început, iar reprezentantii firmei italiene spun cã nu se vor lãsa si vor face un scandal international, inclusiv actiune la instantele din România.

În 2009, primãria ieseanã Dumesti anunta cã, dupã trei ani si jumãtate de mãsurãtori, compania italianã C&C Energy va realiza un parc eolian, cu 40 de turbine, investitie în valoare de circa 150 de milioane de euro. Primarul Mihai Sabaiduc era deosebit de multumit si era convins cã investitia avea sã schimbe fata localitãtii. “Gânditi-vã cã primãria va încasa 1% din valoarea investitiei, ceea ce înseamnã 1,5 milioane de euro, la care se adaugã o redeventã anualã de 500 de euro pentru fiecare Megawatt obtinut. Firma italianã se implicã si în refacerea infrastructurii localitãtii, ceea ce ne ajutã enorm. Pentru fiecare dintre turbinele eoliene se vor construi drumuri de acces si cele mai multe din acestea sunt situate în afara localitãtii”, afirma primarul, mândru de investitorii sãi. În acel moment, firma C&C Energy avea drept consultant în relatia cu institutiile publice o persoanã cunoscutã în diverse cercuri politice din Iasi, Claudia Ursu, despre care se spune cã ar fi nepoata presedintelui Traian Bãsescu. Lucrurile ar fi mers destul de bine, dacã “nepoata lui Bãsescu” nu ar fi schimbat dintr-o datã macazul, la începutul anului 2010, tocmai când trebuiau semnate actele în vederea obtinerii PUZ (Planul Urbanistic Zonal, n.r.) de la Consiliul Judetean. “Noi am avut o colaborare bunã cu doamna Claudia Ursu. Am încheiat cu dânsa o conventie, în 2009, precum si cu primãria Dumesti, plãtind sume importante pentru serviciile pe care Claudia Ursu le presta pentru firma noastrã. Doamna Ursu avea toatã documentatia pentru realizarea proiectului parcului eolian, cunostea la perfectie tot ceea ce aveam de fãcut acolo. Cu toate acestea, în 2010, a refuzat sã mai continue colaborarea cu noi si, dintr-o datã, ne-am trezit cã era reprezentanta unei alte firme, din Husi, Semnal Media. Era la momentul în care trebuia sã finalizãm ceea ce începusem în urmã cu patru ani, sã încheiem contractul final, iar dânsa a refuzat sã mai colaboreze cu noi. A mentionat cã nu era de acord cu suma pe care i-o ofeream noi, sumã care se ridica undeva la jumãtate de milion de euro. A adaptat imediat proiectul pentru Semnal Media. Pur si simplu, ne-a furat proiectul si a început sã semneze documente în numele firmei din Husi”, explicã Radiana Dota, reprezentant al firmei italiene.

Conexiuni ciudate: Lorent fusese seful de campanie al Mihaelei Popa, la Husi!

Odatã cu disparitia Claudiei Ursu din proiect, au apãrut si problemele. Reprezentantii firmei italiene sustin cã, dupã ce le-a furat proiectul, “nepoata lui Bãsescu” ar fi fãcut tot ce era posibil pentru a le bloca derularea investitiei. În momentul în care au fãcut solicitare la Agentia pentru Protectia Mediului pentru proiectul de la Dumesti, italienii au fost avertizati de existenta aceleiasi investitii pe comuna ieseanã, însã pe firma Semnal Media. “APM ne-a comunicat cã existã douã proiecte cu acelasi obiect de activitate pe Dumesti, al nostru si cel al lui Semnal Media. Am rugat Consiliul Judetean sã facã o clarificare a situatiei, pentru cã erau douã certificate de urbanism. Din senin, fãrã sã stim nimic, apãruse si firma asta din Husi, iar nouã ni s-a blocat totul. Cei de la Semnal Media au prezentat tot felul de avize, care nouã, în mod ciudat, ne fuseserã refuzate, iar CJ Iasi a trimis o hârtie prin care cerea sã se ia în considerare noile certificate eliberate”, spune inginerul Giovani Marsicani, din partea firmei C&C Energy, grup din care face parte si C&C Svilluppo Eoliana, seful de proiect de la Dumesti. În mod ciudat, Semnal Media, firma lui Lorent, ajunsese sã aibã toate avizele într-un termen foarte scurt, desi, în mod foarte clar, italienii fuseserã primii pe piatã. Apar si primele conexiuni, când italienii aflã cã Lorent este membru PDL, mai ales cã fosta lor colaboratoare, Claudia Ursu, le spusese cã este nepoata sefului statului. În plus, primesc informatia cã Mihaela Popa provine de la Vaslui si cã, în timpul campaniei pentru Parlamentul European, Romicã Lorent fusese seful de campanie al acesteia. În plus, Mihaela Popa se trage de loc din Husi si este parlamentar PDL, deci conexiunile cu Lorent si Claudia Ursu sunt cât se poate de evidente.

Plângerea de la Parchet a ajuns în atentia DNA

Italienii, aflând de tot acest scandal si vãzând cã firma Semnal Media este favorizatã la toate institutiile (era si normal, câtã vreme firma lui Lorent avea în spate parlamentari si diverse persoane afiliate Puterii), au mers la Consiliul Judetean. Acolo au cerut sã aibã o întâlnire cu Lorent si reprezentantii Semnal Media, în biroul vicepresedintelui Adãscãlitei. Afaceristul husean nu a apãrut, iar vestile proaste nu au întârziat sã aparã. “Primarul de la Dumesti avea conventie cu noi, în exclusivitate, pentru realizarea acelui parc eolian. Nu a mai vrut sã ne dea, în mod curios, niciun document, cu care sã mergem la Consiliul Judetean. Dacã mergeam sã cerem un document de la el, ne tinea 30-40 de zile, dupã care ne spunea cã ne mai trebuie nu stiu ce documentatie, si tot asa. În acest timp, Claudia Ursu mergea pe la toate institutiile pentru a obtine avize folosindu-se de proiectul nostru, în numele Semnal Media Husi. Claudia avea toate documentele noastre, în format electronic, si le-a folosit la firma cealaltã. În februarie, am mers la Parchetul din Iasi si am depus plângere împotriva celor care se fac vinovati de furtul proiectului nostru. În aprilie, am auzit cã li s-a aprobat PUZ în Consiliul Judetean si ne-am întrebat cum a fost posibil, desi aveam toatã documentatia noastrã. Am aflat atunci cã, de la conducerea CJ Iasi, se spusese sã se ia în considerare doar avizele pe care le primise peste noapte Semnal Media. Practic, parcul nostru eolian fusese vândut altei firme, trebuia sã ne cãutãm dreptatea, mai ales cã putem proba sumele pe care le plãtisem cãtre Claudia Ursu, în timp ce se ocupa de documentatia noastrã”, explicã Radiana Dota. Un alt reprezentant al firmei italiene, Geanina Popa, sustine cã, în ultima lunã de zile, a fost sunatã de persoane necunoscute, care i-au recomandat pe un ton amenintãtor s-o lase “mai moale cu proiectul de la Dumesti”. “Mi-a zis cã, pentru început, îmi recomandã s-o las mai moale, cu frumosul”, spune Popa. Lucrurile se complicaserã deja prea mult.

“Lorent mi-a spus cã nu poate dormi noaptea, din cauza banilor”

Romicã Lorent a încercat sã calmeze lucrurile, realizând cã scandalul prinsese notã penalã. În primãvarã, s-a întâlnit cu inginerul Marsicano, cãruia i-a propus, cu tupeu, sã realizeze el 50% din proiect, iar Semnal Media restul. “Dl. Lorent mi-a spus cã trebuie sã încheie contract cu Transelectrica si cã nu poate sã doarmã nici noaptea, cã nu stie de unde sã mai scoatã bani, sã plãteascã pentru acest proiect. Mi-a propus sã realizãm douã parcuri eoliene, al nostru într-o zonã în care nu se pot avize, fiind zonã cu destinatie specialã”, explicã Marsicano. Desi mai trebuiau sã poarte o discutie înainte de Paste, Lorent nu a mai rãspuns la telefon celor de la firma italianã. Conducerea CJ Iasi i-a blocat cât a putut de mult pe cei de la C&C Energy, cerându-le tot felul de acte. Una dintre cerintele Consiliului Judetean a fost ca firma italianã sã prezinte declaratii notariale de la proprietarii de terenuri învecinate parcului eolian, cum cã sunt de acord cu investitia. Italienii s-au miscat repede si au fãcut peste 140 de declaratii la proprietãtile învecinate, însã totul a fost în zadar. Semnal Media trebuia sã fie favorizatã la Consiliul Judetean, desi afacerea era clar penalã, primind si PUZ-ul. “Sviluppo Eoliana stã la Dumesti de ani de zile si lucreazã ca la carte si vine firma lui Lorent si în 6 luni primeste toate avizele. Pentru noi este un mare semn de întrebare, totul. Societatea noastrã ar dori sã facã investitii în judetul Iasi, dar ne este teamã sã mai facem ceva, pentru cã vine un alt Romicã Lorent si ne furã proiectul. Tot ceea ce se întâmplã acum ne produce mari pagube, iar contractele încheiate de Semnal Media într-un timp atât de scurt ne fac sã ne întrebãm ce interese sunt în spate. Ce contract cu cei de la Semnal Media cu primãria Dumesti? Cum au încheiat contract la Transelectrica? Ce beneficii ar urma sã aibã primãria Dumesti de la Semnal Media, dacã vor realiza parcul eolian? De ce Transelectrica le-a dat lor primul aviz, când trebuia sã-l primim noi? Sunt câteva dintre întrebãrile la care vrem sã primim rãspuns”, afirmã reprezentantii firmei italiene.

Mihaela Popa, cãtre presa ieseanã: “Nu cunosc orasul Husi, am stat doar o zi acolo”!?

Senatoarea Mihaela Popa neagã, în ziarele din Iasi, cã ar fi avut vreo relatie specialã cu Lorent. “Eu sunt din Vaslui. Am stat o zi în Husi, când m-am nãscut”, sustine Popa. O declaratie cel putin ciudatã, câtã vreme cabinetul sãu de europarlamentar functiona tocmai în sediul Plus FM, detinut de Romicã Lorent! Întrebatã de ziaristii din Iasi despre implicarea în scandal, senatorul a avut o reactie fermã. “Îl cunosc pe Romicã Lorent, dar nu am o legãturã deosebitã cu dânsul. Asa cum îl cunosc pe el, îl cunosc si pe domnul Adãscãlitei, nimic altceva”, afirmã Mihaela Popa. Apar si informatii surprizã. Conform unuia dintre vicepresedintii CJ Iasi, Lorent ar fi avut o întâlnire de douã ore cu presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad. “Lorent Romicã a fost la domnul Simirad pe 10 ianuarie 2011, în intervalul 12.00 – 14.00. S-a înregistrat cu VS 317667 (cartea de identitate a lui Lorent, n.r.). Asta trebuie sa verifice DNA. Ar trebui sã vadã legãtura lui Simirad cu un interlop, cum relateazã presa din Vaslui, care se ocupã cu traficul de armament. Simirad a construit acest plan diabolic pentru a da vina pe noi”, acuzã vicepresedintele CJ Iasi, Constantin Adãscãlitei. Conform unor informatii neoficiale, Romicã Lorent era stiut în cercurile de la CJ Iasi drept presedinte al organizatiei PDL Husi, desi nu mai are aceastã functie de ceva timp!

“Vã dau în judecatã, aveti grijã ce scrieti”

“Eu sunt primar PNL, aveti grijã ce scrieti, cã vã dau în judecatã. Semnal Media are toate avizele, au 19 avize obtinute, inclusiv contractul cu Transelectrica. Nu le-am dat exclusivitate pe terenurile oamenilor, le-am spus cã au exclusivitate doar dacã vor face investitiile pe terenurile primãriei, ori ei au lucrat cu proprietari privati, nu ne-am amestecat noi în afacerea lor. Da, cei de la firma italianã sunt în Dumesti de mai multi ani, de 2-3 ani, dar e economie de piatã, primãria este deschisã pentru oricare cetãtean. Nu am nicio legãturã cu doamna Mihaela Popa, este adevãrat, m-am întâlnit de mai multe ori cu Romicã Lorent, asa cum discut cu oricine. Ei sã-si rezolve problemele între ei, este o problemã care nu e de competenta noastrã. Nu primãria Dumesti le-a dat avize, noi nici nu avem birou de urbanism, de asta au mers la Consiliul Judetean. O stiu si pe Claudia Ursu, dar prin comuna noastrã au venit tot felul de oameni. Firma italianã mi-a trimis adresã la primãrie cã se reorganizeazã, la un moment dat, nu este treaba mea ce au fãcut mai departe. Noi nu avem nimic de ascuns, vedeti ce scrieti, însã, cã vã dau în judecatã” – Mihai Sabaiduc, primar Dumesti, judetul Iasi

“Nu sunt nepoata dlui Bãsescu, am o anumitã relatie de rudenie cu domnia-sa”

RAZBUNARE… Personajul central al afacerii, Claudia Ursu, recunoaste cã este legatã de Romicã Lorent prin partidul din care fac amândoi parte, PDL, dar nimic mai mult. “Nu sunt nepoata presedintelui Traian Bãsescu, am o anumitã relatie de rudenie. S-a pornit acest jihad, dintr-un motiv pe care îl înteleg pânã la un punct. De ce nu scrieti Claudia Ursu, de la PDL? Simplu?”, se lamenteazã fosta colaboratoare a firmei italiene. “Nu am avut niciun contract cu italienii acestia (C&C Sviluppo Eoliana, n.r.), sã vã arate hârtii, dacã eu am semnat ceva cu ei. Am primit bani de la ei, dar cum s-a întâmplat: am început colaborarea cu ei prin februarie 2009 si primii bani i-am primit abia prin august 2009, vã dati seama ce seriosi erau. Trebuiau sã-mi dea 1.000 de euro pe lunã, ca sã identific proprietari de teren pentru proiectul lor. Nu aveam si nu am acces la niciun documentatie de-a lor, este o minciunã, eu munceam si ei mã plãteau când îsi aminteau. Când am vãzut cã lucrurile se complicã, am început colaborarea cu Semnal Media, în sensul cã trebuia sã identific proprietari de teren, sã-i duc la notar, unde semnam un contract de superficii, ambele pãrti, eu în numele acestei firme din Husi. De ce nu spun italienii ce datorii au lãsat în urmã? Pãi, a venit în Iasi acest domn care zice cã ar fi patronul, Domenico Cerutti, a fost cazat la hotelul Select, unde vorbisem eu sã facã rezervarea, si am fost sunatã ulterior sã mi se spunã sã plãtesc în jur de 900 de lei, factura pentru camera lui, pe care nu avusese bunul-simt s-o achite. Nici chiria în Iasi nu au plãtit-o cei de la firma italianã, ca sã nu mai spun de alte datorii. Sã-si achite datoriile, acesti domni, si pe urmã mai vedem, nu sã spunã ce vor despre mine. Am sã dau un comunicat de presã, sãptãmâna viitoare, dupã ce se linisteste dl. Adãscãlitei (vicepresedintele CJ Iasi, n.r.). Pe Romicã Lorent îl stiu de foarte multi ani, ne leagã un partid, avem aceeasi apartenentã politicã, PDL. Nu am avut nicio intentie de a mã rãzbuna pe firma italianã, pur si simplu nu am mai lucrat cu ei, când am vãzut cã nu-si achitã datoriile. Nu am spus la nicio institutie, vreodatã, cã sunt Claudia Ursu, nepoata nu stiu cui, sã demonstreze cine spune cã as fi fãcut astfel de afirmatii. În ceea ce o priveste pe Mihaela Popa, nu a avut si nu are nicio implicare”, a mai spus Claudia Ursu, care a recunoscut cã a dat deja declaratii, în urma plângerilor fãcute de firma italianã.

Explicatiile lui Romica

“Proiectul nostru a început la sfârsitul anului 2009, când Claudia Ursu a terminat socotelile cu italienii”

Contactat, Romicã Lorent ne-a prezentat o altã variantã a afacerii de la Dumesti. În momentul în care italienii au schimbat administratorul, pe Maurizio Fornicola, în 2010, realizând cã sunt trasi pe sfoarã, brusc, proiectul cu parcul eolian ajunge la Romicã Lorent. “Sunt doar coincidente. Titlul proiectului italienilor este acelasi cu al meu, este taman în aceeasi zonã, ca si al lor, iar proiectul nostru a început în aprilie 2009, datã care coincide cu faptul cã doamna Claudia Ursu îsi încheiase deja socotelile cu firma italianã. Acestia stiau cã am si eu un proiect acolo, din vara lui 2010. Nu am furat eu proiectul tehnic, managementul proiectului este în seama Institutul de Studii si Proiectãri Energetice Bucuresti, cu care am încheiat un contract de 700.000 de euro, din care Semnal Media a plãtit pânã acum o treime. De asemenea, nici ridicãrile topo nu au cum sã fie furate, am contract cu o firmã care a plãtit 800 milioane pentru parcelare si ridicãri topo. Pânã acum, am cheltuit 25 miliarde, incluzând plãtile cãtre institut, firma de cadastru si obtinerea avizelor”, afirmã afaceristul. El spune cã s-a întâlnit cu italienii în aprilie a.c. si cunoaste foarte multe amãnunte despre firma în cauzã. “Prima datã, m-am întâlnit cu italienii în Sãptãmâna Mare, de Paste (aprilie 2011, n.r.), ca sã aflu ce vor. Ei mi-au propus sã împãrtim proiectul jumi-juma, lucru pe care noi l-am refuzat”, mai spune Lorent. Pe lângã avizele de urbanism pe care le-a obtinut de la CJ Iasi, spune cã “numai firma noastrã a luat acordul de racordare de la Transelectrica”, mai spune acesta. “Am fost invitati, în 2010, pe 30 octombrie, la Transelectrica. Si firma noastrã, si firma lor. Am fost avertizati cã, cine aduce mai repede proiectul spre avizare acela va primi acceptul, deoarece în statia de descãrcare a Transelectrica din zonã nu încap doi operatori. Noi am fost mai iuti de picior si am adus primii proiectul, cu toate avizele si am primit avizul de racordare, iar italienii mai trebuie sã mai astepte pânã în 2019, când Transelectrica face modificãri la retea si permit sã descarce si ei”. Fatã de clauza de exclusivitate mentionatã de firma italianã, în cazul primãriei Dumesti, afaceristul husean sustine cã lucrurile nu stau tocmai în regulã. “Cei de la Primãria Dumesti au trimis italienilor o adresã, prin care le puneau în vedere ca în 60 de zile sã-si anunte intentia, dacã mai continuã proiectul sau nu. Însã, nu au primit niciun rãspuns. Atunci, primarul a considerat cã acea clauzã de exclusivitate nu mai este valabilã si atunci am intrat noi”, afirmã Lorent.

Care este firma care le-a furat afacerea italienilor

VEDETÃ… Dupã ce a esuat în afaceri cu firma Danycol Lorent lãsând în urmã datorii de patru milioane de euro, afaceristul husean a deschis o nouã firmã pe numele fiicei sale, Semnal Media. Cu aceastã firmã, Lorent s-a infiltrat în judetul Iasi, iar de pe defuncta firmã a trecut doar activele valoroase, cum ar fi Radio Plus. Dincolo de aceste afaceri dubioase, Romicã Lorent este celebru datoritã unui caz special, “afacerea belgienilor”, în care a fost acuzat pentru tãinuirea si valorificarea unor bunuri furate din Belgia!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Asta de la husi numa pe moka și după lovele fără munca parazitul ala pdlist de la husi. Un bișnițar de furaciuni din Belgia bisnitaru pdlist de la husi. A avut belele la greu cu garda de la traficu de furaciuni pdlistu de la husi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.