spot_img
spot_imgspot_img
24.8 C
Vaslui
23-mai-2024

Compozitorul Nicolae Balan, felicitat de fostii sãi elevi din Bârlad, la aniversarea celor 88 de ani!

- Advertisement -

ANIVERSARE… Maestrul Nicolae Balan, compozitor si fost dirijor al Ansamblului „Trandafir de la Moldova”, a împlinit pe 8 februarie a.c., 88 de ani de viatã. Urãrile adresate maestrului au fost numeroase, inclusiv în mediul online, acolo unde acesta este destul de prezent. „Pentru mostenirea culturalã din sudul Moldovei, Nicolae Balan a reprezentat o fereastrã deschisã spre înscrierea în circuitul valorilor nationale. Cercetãtorii din Bucuresti nu s-au prea încumetat sã strãbatã drumurile anevoioase ale satelor din aceastã parte a tãrii, ignorând în bunã parte frumusetile artistice ale zonei. Nicolae Balan le-a strãbãtut zeci de ani”, a scris Dan Ravaru în cuvântul de deschidere la lansarea lucrãrii „Antologie muzicalã” din 2008. Câteva cadre didactice din Bârlad i-au trimis felicitãri, dar cea mai de suflet a venit din partea Ramonei Ailoaiei si apoi a profesorului de muzicã Constantin Plesu din Bârlad. La multi ani, maestre!

Nicolae Balan este unul dintre cei mai apreciati compozitori si dirijori din tarã. S-a nãscut în satul Mitoc, comuna Banca, unde a copilãrit pânã la vârsta adolescentei, când s-a înscris la Liceul Militar de Muzicã din Bucuresti. Acolo, sub îndrumarea unor profesori de exceptie, precum George Breazu, Joseph Pruner Abachan, a studiat vioara, acordeonul si trombonul. Dupã liceu a urmat Scoala de Ofiteri – sefi de muzicã, pe care a terminat-o cu gradul de locotenent. În 1958, Nicolae Balan s-a angajat instrumentist la Filarmonica din Focsani, iar doi ani mai târziu a devenit dirijor al Teatrului de estradã din Pitesti. Între timp, si-a continuat studiile la Conservatorul din Iasi, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti, absolvind sectia de Compozitie clasicã si pe cea de Pedagogie muzicalã. Dupã absolvire, a fost dirijor si director al Ansamblului „Trandafir de la Moldova”. Toatã activitatea desfãsuratã s-a concentrat în sfera artisticã a judetului Vaslui. Cetãtean de onoare al municipiului Vaslui, încã din 1996, Nicolae Balan a reprezentat cu cinste judetul în tarã si peste hotare.

Fosti elevi din Bârlad ai maestrului i-au transmis felicitãri…literare!

„Existã, pentru fiecare generatie, dascãli care deschid drumuri. Copilãria mi-a fost luminatã si de cãtre dumnealui, profesorul care a fost mentor pentru cei nãscuti cu sufletul prins de-un colt de stea. Multumitã lui, noi, cei asupra cãrora el a vegheat ani la rând, am devenit Oameni. Pe vremea când îi eram elevã, obisnuia la cursuri sã ne farmece pe toti cu povestea vietii lui. A copilãrit în satul Mitoc, comuna Banca si, rãmas orfan de rãzboi, a fost preluat de Colegiul Militar din Galati si selectat pentru Liceul Militar de Muzicã din Bucuresti. A studiat vioara, acordeonul si trombonul, având norocul unor profesori de exceptie, precum George Breazul, Joseph Pruner sau Abachian. Mereu ne repeta cã, dacã el a reusit în conditii atât de vitrege, noi nu avem motive sã nu învãtãm si sã ajungem oamenii mari. Locul în inimile noastre, ale elevilor sãi si l-a cîstigat prin activitatea sa extrem de variatã. Dirijor al Ansamblului de cântece si dansuri din Baia Mare, dirijor si director al „Ansamblului Trandafir de la Moldova”, cu nenumãrate participãri la turnee din tarã si strãinãtate, s-a bucurat de recunoasterea meritelor sale prin conferirea celor mai valoroase premii si distinctii. Perioada înregistrãrilor la posturi de radio si televiziune, precum si a tipãririi de materiale de folclor a fost împlinitã de cea a organizãrii si dirijãrii mai multor corale, fanfare si a orchestrei orasului Bârlad. În ochii învãtãceilor sãi si în sufletul meu a rãmas mai ales multumitã vocatiei sale de iubitor de copii, care mereu s-a luptat pentru conditii mai bune în scoli. În fiecare an, pe data de 8 a lui Fãurar, gândul ne fuge inevitabil la dumnealui si nu ne dorim decât sã îl facem mândru de ceea ce a înfãptuit – a cizelat caractere adevãrate. La multi ani, mult stimate profesore Nicolae Balan!”, a scris Ramona Ailoaiei din Bârlad

„Vã iubesc si vã respect pentru tot ce reprezentati pentru judetul nostru!”

„La Multi Ani frumosi si sãnãtosi alãturi de cei dragi! Si eu mã numãr printre fericitii elevi care au avut onoarea si norocul sã vã aibã profesor la Scoala de Muzicã si Arte Plastice din Bârlad. Am învãtat enorm de mult de la dumneavoastrã, atât în domeniul muzical cât si educational. Apoi am avut privilegiul sã cânt sub bagheta dumneavoastrã în corurile reunite la fastuoasa sãrbãtoare a Bârladului, când ati compus Imnul Bârladului. De multe ori am cântat si în formatia de muzica popularã dirijatã de dumneavoastrã. Anii au trecut, dar vreau sã vã spun cã vã simt permanent amprenta personalitãtii asupra tuturor acelora care au lucrat cu dumneavoastrã! Si dacã am avut si eu cu copiii pe care i-am format anumite mici performante, cu sigurantã se datoreazã si influentei dumneavoastrã! Vã apreciez, vã iubesc si va respect pentru tot ceea ce sunteti si reprezentati pentru judetul nostru si pentru noi toti!”, a scris si profesorul de muzicã Corneliu Plesu din Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Domnule Profesor Balan, va doresc sanatate si liniste! Am avut onoarea sa va cunosc , sa stau cu d-voastra la vorba! Sunt onorat, sa va urez , La multi ani frumosi!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.