spot_imgspot_img
15.9 C
Vaslui
09-mai-2024

Cresc veniturile profesorilor. Iatã ce salarii vor încasa dascãlii, directorii si ceilalti angajati în învãtãmânt | FACSIMIL

- Advertisement -

BANI… Salariile profesorilor cresc începând de luna aceasta. Potrivit Ordonantei de urgen privind unele mãsuri privind salarizarea personalului din învãtãmânt si din alte sectoare bugetare, în anul 2024, au loc douã majorãri salariale: prima de la 1 ianuarie 2024 si a doua de la 1 iunie 2024. De aceste majorãri vor beneficia toti angajatii din sistemul de învãtãmânt, fie cã vorbim de personal didactic de predare, didactic auxiliar si nedidactic. Astfel, un profesor cu studii superioare de lungã duratã, debutant, cu vechime de pânã la 1 an, va primi luna aceasta un salariu brut de 6.080 lei, adicã 3.557 lei net. O secretarã cu studii medii si vechime între 15 si 20 ani va primi un salariu de 5.347 lei. Un director de scoalã gimnazialã, cu pânã la 300 de elevi si fãrã structuri arondate, va primi luna aceasta un salariu de bazã de 10.650 lei. Cel mai mare salariu de bazã obtinut de un profesor va fi de 9.623 lei, dacã are studii superioare de lungã duratã, vechime de peste 25 ani, grad didactic 1 si gradatia 5. Cel mai mic salariu de bazã îl vor primi muncitorii necalificati, fãrã vechime în muncã: 3.650 lei. „Noile grile de salarizare sunt oarecum echitabile, pentru cã majorarea salarialã datã în luna iunie 2023 a creat o serie de inechitãti. O parte dintre colegii mei sunt multumiti si apreciazã efortul fãcut, realizeazã faptul cã în luna iunie a anului 2024 unii vor primi un salariu mai mare cu 50% fatã de luna mai 2023. O parte dintre colegi vãd aceastã realizare. Dar sunt si persoane nemultumite, care considerã cã s-ar fi putut obtine mai mult”, a declarat prof. Sporin Tiplea, liderul Uniunii Sindicale „Didactica”, membru în comisia de stabilire a noii grile de salarizare pentru personalul didactic de predare.

Prima lunã a anului 2024 aduce majorãri salariale profesorilor. Pentru cadrele didactice din învãtãmântul preuniversitar, cresterile sunt între 19,4% si 20,5%, cresterea salarialã brutã medie totalã în 2024 fiind de aproape 20% (din care vom avea o crestere brutã medie de aproape 13% din luna ianuarie 2024). Pentru directori si directori adjuncti, fatã de salariul brut din luna decembrie 2023, cresterea brutã medie totalã în 2024 va fi de peste 36% (din care cresterea brutã medie în luna ianuarie 2024 va fi de 30%). Pentru personalul didactic auxiliar, cresterea salarialã brutã medie totalã în 2024 este de 15.5%, în luna ianuarie 2024 cresterea medie fiind de aproximativ 10%). Pentru personalul administrativ (nedidactic), cresterea salarialã brutã medie totalã în 2024 va fi de 15% (cu 9% începând din luna ianuarie 2024).

Personalul nedidactic primeste, luna aceasta, 250 lei la salariu

În cazul personalului administrativ/nedidactic din sistemul national de învãtãmânt, majorarea se va acorda sub forma unei sume fixe brute, care se adaugã la salariul de bazã la gradatia 0, dupã cum urmeazã: 250 lei în luna ianuarie 2024, fatã de nivelul salariilor de bazã din luna decembrie 2023; 450 lei în luna iunie 2024, fatã de nivelul salariilor de bazã din luna decembrie 2023. „Facem precizarea cã majorarea salarialã din OUG nr. 57/2023 pentru personalul administrativ se va face tot prin raportare la salariile de bazã la gradatia 0. De asemenea, mentionãm si faptul cã toti salariatii din Anexa VIII a Legii nr.153/2017, cu exceptia personalului administrativ din învãtãmânt, vor primi în anul 2024 o majorare salarialã de 5%. Prin Ordonanta care reglementeazã salarizarea personalului din învãtãmânt în anul 2024, în urma sustinerii si a insistentelor reprezentantilor federatiilor sindicale reprezentative din învãtãmânt, s-au eliminat si inechitãtile salariale în ceea ce priveste functiile de conducere, de îndrumare si control din învãtãmânt. De exemplu, salariul unui director adjunct va fi mai mare decât cel al unui profesor S, cu gradul I, peste 25 de ani, care are si dirigentie. Odatã cu acordarea celei de-a doua transe de majorare salarialã din anul 2024, cuantumul total al cresterilor salariale ale personalului din învãtãmânt la data de 01.06.2024, raportat la luna mai 2023, va fi de aproximativ 50%, lucru care nu s-ar fi întâmplat dacã federatiile si sindicatele reprezentative din sistemul salariatii din învãtãmânt nu ar fi deschis conflictul de muncã, iar membrii de sindicat nu ar fi participat la greva generalã. Asa cum este cunoscut, aceastã majorare salarialã pentru anul 2024 s-a obtinut în conditiile în care viitoarea lege a salarizãrii nu este finalizatã. S-a convenit cu ministrul muncii ca, în luna ianuarie a anului viitor, sã înceapã discutiile cu reprezentantii federatiilor sindicatelor reprezentative din învãtãmânt pentru noua lege a salarizãrii în sistemul bugetar, obiectivul fiind acela de a obtine o pozitionare în grila de salarizare superioarã celei din Legea nr.153/2017, lege care a fost impusã si nu negociatã cu partenerii sociali. Putem afirma cã, pânã în acest moment, suntem în grafic în ceea ce priveste salarizarea, dacã ne raportãm la grilele întocmite de reprezentantii federatiilor sindicale din învãtãmânt, împreunã cu cei ai Ministerului Educatiei, grile depuse la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale”, au transmis, zilele trecute, reprezentantii celor douã federatii din învãtãmânt: Federatia Sindicatelor Libere din Învãtãmânt si Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”.

Prof. Sorin Tiplea: „nu cred cã în acest moment s-ar fi putut obtine mai mult”

Contactat telefonic, liderul Uniunii Sindicale „Didactica” a declarat cã majorãrile salarile de anul acesta au reprezentat maximul din ce se putea obtine. „Noile grile de salarizare sunt oarecum echitabile, pentru cã majorarea salarialã care s-a dat în luna iunie 2023 a creat o serie de inechitãti. Atunci, toatã lumea a primit aceeasi sumã de bani, fãrã a se tine cont de nivelul studiilor fiecãruia. Acum s-a încercat cât de cât sã se regleze o parte din aspectele care au fost denaturate în grila de salarizare prin acea sumã fixã datã în luna iunie 2023. Dar nu s-a reusit în totalitate, pentru cã a fost un plafon maximal impus de cãtre Guvernul României în care a trebuit sã ne încadrãm si sã negociem cu Ministerul Educatiei: 6 miliarde de lei. Eu cred cã am reusit, pe de o parte, sã eliminãm din inechitãtile apãrute anul trecut, iar pe de altã parte, sã reasezãm grila pe fundamente sãnãtoase. Din punctul nostru de vedere, nu cred cã în acest moment s-ar fi putut obtine mai mult”, a explicat prof. Sorin Tiplea. Acesta a precizat cã nu a participat la negocierile de la Bucuresti, derulate între federatii si prim-ministru, însã a participat la realizarea grilelor pentru personalul didactic de predare. Întrebat dacã cadrele didactice si personalul nedidactic sunt multumite de noile majorãri salariale, acesta a spus cã pãrerile sunt împãrtite. „O parte dintre colegii mei sunt multumiti si apreciazã efortul fãcut, realizeazã faptul cã în luna iunie a anului 2024 unii vor primi un salariu mai mare cu 50% fatã de luna mai 2023. O parte dintre colegi vãd aceastã realizare. Sunt si persoane nemultumite, care considerã cã s-ar fi putut obtine mai mult. Nu stiu care este fundamentul lor când afirmã faptul cã s-ar fi putut obtine mai mult, dar este normal ca în multitudinea de opinii generale sã fie oameni multumiti si oameni nemultumiti”, a declarat prof. Sorin Tiplea.

„În ceea ce priveste categoria personalului cu vechime micã în învãtãmânt, obiectivul a fost atins, ba chiar va fi depãsit”

De asemenea, liderul de sindicat a explicat de ce profesorii debutanti nu trebuiau sã se astepte ca, de luna aceasta, sã primeascã un salariu echivalent cu cel mediu pe economie: „Dacã ne uitãm cu atentie în Ordonanta nr. 57 din 2023, se precizeazã cã la fundamentarea noii legi a salarizãrii se va tine cont ca salariul debutantului sã fie egal cu salariul mediu pe economie de la data respectivã, care era 6.800 lei. Dar era vorba despre fundamentare. Pentru anul 2024, tot în Ordonanta nr. 57, se spune cã se va primi jumãtate din diferenta de la salariul avut în decembrie 2023 si cel preconizat prin noua lege a salarizãrii. Prin urmare, în Ordonanta 57 nu scria efectiv cã de la 1 ianuarie 2024 profesorul debutant trebuie sã aibã 6.800 lei. Acum el a primit exact 50% din diferenta preconizatã. De la 5.400 lei, cât avea dupã grevã, pânã la 6.800, cât se preconizeazã a avea în noua lege a salarizãrii, sunt 1400 lei. A primit jumãtate din aceastã diferentã, adicã 700 lei. Cu suma pe care o va primi suplimentar în luna iunie 2024, va depãsi ceea ce s-a stabilit în Ordonanta nr. 57. În ceea ce priveste categoria personalului cu vechime micã în învãtãmânt, obiectivul a fost atins, ba chiar va fi depãsit. Din aceastã perspectivã, profesorii debutanti nu ar trebui sã fie nemultumiti. Fãcând acest lucru pentru cei cu vechime micã în muncã, a trebuit sã sacrificãm putin personalul care are o vechime mai mare, astfel încât pe noua lege, asa cum am preconizat-o noi, nu a primit jumãtate din diferenta preconizatã, ci mai putin. Dacã ar fi sã privim pe medie, pe cifre, suntem acolo unde s-a promis. Dacã nu ar fi fost greva si aceste negocieri ale sindicatelor, uneori blamate, am fi obtinut doar 5% crestere salarialã, asa dum primesc ceilalti bugetari. Dacã acest lucru nu este de apreciat, atunci ce sã mai spunem? Dar probabil cã nu am fi obtinut nici banii aceia din iunie 2023, pentru cã nimeni nu ar fi venit sã spunã <hai sã dãm niste bani învãtãmântului>”, a explicat prof. Sorin Tiplea.

Grile profesori

Grile directori

 Grila personal nedidactic

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Da la prostii din privat, când creste salariu? Că mârlănii din buget care nu produc, doar consuma, au creșteri salariale în fiecare an😡😡😡😡 12 mii de lei un director🤕🤕🤕ce face pentru banii ăștia,scoate drogați pe banda rulanta,asta face😡 ce marlanie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.