spot_img
spot_imgspot_img
16.7 C
Vaslui
23-mai-2024

După 9 Decembrie,Vrancea ar putea avea mai mulţi parlamentari decat colegii

- Advertisement -

Inainte de punerea lui Alin Trăşculescu sub acuzare de DNA, ARD era favorită la redistribuirea mandatelor.Potrivit unei analize DC News, făcută înainte de scandal, în Vrancea ar putea fi atribuite trei mandate suplimentare, două ale PDL şi unul al PDL.In 2008, într-un colegiu din Arad au fost doi deputaţi.Situaţia s-ar putea repeta acum în multe judeţe din cauza faptului că mulţi candidaţi USL vor caştiga, din prima, alegerile
Reţinerea şi punerea sub acuzare a deputatului Alin Trăşculescu, fost preşedinte PDL Vrancea, nu loveşte în partid doar în judeţul nostru, care contează puţin în ecuaţia de la nivel naţional. Miza este întreg partidul. Iar momentul reţinerii parlamentarului nu este deloc întamplător, întrucat flagrantul, dezvăluirile din dosar şi evoluţia cazului vor ţine prim-planul mass- media pe întreg parcursul campaniei electorale. Specialiştii spun că, pentru USL, miza nu este doar obţinerea celor mai bune scoruri într-un colegiu, ci caştigarea acestora cu peste jumătate din voturi. Social – democraţii şi liberalii ar putea caştiga multe mandate direct, ceea ce face ca, datorită actualului sistem electoral, favorit la redistribuire să fie partidul de pe locul doi, adică ARD. Or, un scandal de genul celui în care este implicat acum Alin Trăşculescu poate înclina balanţa şi mai mult în favoarea USL şi evitarea loteriei redistribuirii pentru mai mulţi candidaţi. O analiză informatică realizată de DC News, chiar înaintea reţinerii parlamentarului vrancean, arăta că pe baza preferinţelor electoratului şi a algoritmului prevăzut de legea electorală ar putea fi atribuite mai multe mandate suplimentare. Printre judeţele nominalizate este şi Vrancea.

Trei mandate în plus în Vrancea

Pentru realizarea simulării prezentate de DC News s-au folosit datele de la alegerile locale din iunie, dar şi influenţele produse de referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. “Datorită hibridului electoral inventat în 2008, ne aflăm în situaţia în care un număr mare din mandatele rezultate în urma procesului de redistribuire sunt alocate prin suplimentarea numărului de locuri în cele două camere”, afirmă jurnaliştii de la DC News. Potrivit calculelor efectuate, Vrancea ar putea primi nu mai puţin de trei mandate în plus la redistribuire, beneficiarii fiind ARD şi PP – DD. Astfel, în Colegiul 6 Camera Deputaţilor ar putea ieşit deputat şi Florin Secară, candidatul ARD, chiar dacă colegiul va fi caştigat de reprezentatul USL, Victor Roman. În acest colegiu sunt cuprinse Adjudul, Panciu şi localităţile rurale limitrofe. PP – DD ar putea obţine un mandat de deputat în Colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor, în afară de cel caştigat de Angel Talvăr, de la USL. Şi la Senat, PDL ar putea avea un caştigător în Colegiul 2, în persoana lui Gabriel Postolache. “Oricum, îl voi bate pe Cristian Dumitrescu”, a comentat democrat – liberalul la adresa principalului său contracandidat, catalogat drept favorit în partea de nord a judeţului. Toate aceste calcule au fost făcute însă înainte de reţinerea şi acuzarea lui Alin Trăşculescu. Deputatul a fost demis de la conducerea PDL Vrancea, iar campania ARD în Colegiul 5 a fost compromisă în bună măsură. Acest lucru ar putea avea ca rezultat reducerea şanselor de a mai diminua din scorul USL.

Începe iar campania pe bani?

Campania electorală a continuat ieri, în ciuda vremii reci şi a ceţii care a cuprins judeţul. Pană acum nu au fost mari probleme în campania candidaţilor, care s-au limitat la distribuirea de pixuri, chibrituri sau obiecte de mică valoare cu chipul acestora. Un singur candidat a recurs la strategia înfiinţării unui ziar propriu, în rest, ceilalţi competitori apeland la ziare şi televiziuni locale. Din cate se pare, în pofida legislaţiei şi a încercărilor de a descuraja mita electorală, aceasta nu va dispărea. Potrivit informaţiilor noastre, în localităţile din zona de munte s-ar fi împărţit pliante în care alegătorii ar fi găsit nu doar promisiuni înşirate, ci şi bani. Din păcate, dacă acest lucru este adevărat, candidaţii profită încă o dată de sărăcia electoratului , lipsa de instruire şi informare şi de responsabilitatea civică aproape inexistentă în mediul rural. Un aspect interesant al campaniei USL a fost prezenţa candidaţilor alianţei la Păuneşti. Pe Colegiul 6 Camera Deputaţilor candidează afaceristul Victor Roman. Or, acesta a făcut un drum asfaltat spre satul Viişoara, care s-a stricat foarte repede şi nu ştim dacă a avut curajul să meargă sau nu pe acolo pentru a le cere voturile oamenilor. Oricum, social – democratul este favorit pentru a caştigat un mandat deputat, în timp ce Ciprian Nica a fost mutat la Focşani, unde ar putea întampina probleme în a obţine peste jumătate din voturile electoratului.

Cum am putea avea mai mulţi parlamentari

Legea actuală permite ca într-un judeţ să se obţină mai multe mandate de parlamentari decat colegii, mărindu-se astfel numărul deputaţilor şi senatorilor. Cu toate că Traian Băsescu a propus, iar alegătorii şi-au dat acord prin referendumul, am putea avea mai mulţi parlamentari decat în mandatul precedent ca urmare a faptului că USL ar putea avea mulţi parlamenari cu 50% +1 din voturi. Acest aspect al Legii 35/2008 este mai puţin mediatizat şi este puţin cunoscut că în Colegiul 7 din Arad au fost doi deputaţi, unul de la PDL şi unul de la UDMR. Pe scurt, algoritmul electoral este următorul. Iniţial, se împarte numărul total de voturi valide obţinute de partidele ce au trecut pragul electoral la numărul de colegii uninominale din circumscripţie, rezultand coeficientul electoral. După aceea, se împarte numărul de voturi valide obţinute de fiecare partid la coeficientul electoral, se rotunjeşte în jos la număr întreg şi acesta este numărul de mandate obţinute de partidul respectiv la distribuirea iniţială. Mandatele nedistribuite şi voturile neutilizate se distribuite în etapa a doua. Mai întai sunt declaraţi caştigători candidaţii care au obţinut 50% + 1 din voturi şi fac parte din partide care au trecut de pragul de 5%. Biroul Electoral Central adună mandatele şi voturile rămase de la prima distribuire şi decide numărul de mandate pe care fiecare trebuie să le primească într-o circumscripţie. Din acest număr se scad cei care au caştigat din prima. Candidaţii rămaşi în cursă sunt ordonaţi descrescător după numărul de voturi primite, iar mandatele sunt alocate de sus în jos, pană cand se termină toate mandatele rămase. Există posibilitatea să apară, aşa cum s-a întamplat la Arad, situaţii în care un partid să primească mai multe mandate decat pe baza numărul alocat la distribuirea iniţială. De exemplu, un partid primeşte trei mandate prin calculul la nivel naţional, dar a caştigat în patru colegii cu majoritate de 50% + 1. Această “dereglare” se corectează prin suplimentarea mandatelor din Parlament, caştigători fiind cei de la ARD şi PP – DD în primul rand. Cum USL se află într-o situaţie favorabilă, acum cazul de la Arad din 2008 se poate multiplica la nivelul întregii ţări.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.