spot_img
spot_imgspot_img
20.8 C
Vaslui
23-mai-2024

Expozitia „Interferente”, vernisatã la „Casa Sturdza” Bârlad

- Advertisement -

ACTIUNE CULTURALÃ…Vernisajul expozitiei permanente „Interferente” va avea loc dumnicã , 23 octombrie a.c., la Casa Sturdza, de la ora 11.00. Cu acest prilej va fi lansat catalogul cu titlul „Colectia Corneliu Vasilescu”, realizat de muzeograf Gabriela Albu, si albumul de autor „Dragos Pãtrascu”, editat de Centrul de Culturã „George Apostu”, Bacãu. Prezintã prof. univ. dr. Petru Bejan, critic de artã, si Lucian Vasiliu, scriitor. La ora 12.00 are loc un concert extraordinar susținut de profesori de la Universitatea Nationalã de Arte „George Enescu” Iasi, respectiv muzicienii: Petrea Gâscã – corn; Aurelia Simion – pian; Constantin Stavrat – vibrafon. Evenimentul va avea loc la Pavilionul expozitional Marcel Guguianu. Organizatori sunt dr. Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului „Vasile Pârvan”, si muzeograful Gabriela Albu.

Timp mai bine de un deceniu, spatiul expozitional gãzduit în imobilul Casa Sturdza a fost închis, necesitând ample lucrãri de reparatii. S-a reusit, în cele din urmã, realizarea unor interventii care au readus, în primãvara acestui an, clãdirea în circuitul muzeistic. Cu prilejul repunerii în circuitul expozitional al sãlilor, am organizat, în luna mai a.c., cea de-a IV-a editie a Bienalei Internationale de Artã Contemporanã „N.N. Toniza”, cu o largã participare, cuprinzând lucrãri semnate de aproape 200 de artisti, din 40 de tãri. „Cu mult timp înainte ca reabilitarea imobilului sã devinã realitate, am fãcut cunoscut publicului intentia noastrã ca spatiile expozitionale sã gãzduiascã, cu caracter permanent, lucrãrile a doi artisti bârlãdeni a cãror faimã a depãsit de mult granitele tãrii. Este vorba de pictorul Corneliu Vasilescu si graficianul Dragos Pãtrascu, doi artisti reprezentativi ai artei românesti si nu numai, care vor dona muzeului o parte din creatia lor. Încã o datã, se verificã faptul cã bârlãdenii stiu sã îsi aprecieze si respecte valorile, încã din timpul vietii asigurându-le celor merituosi spatii epozitionale generoase. Asa se face cã dupã sculptorul Marcel Guguianu, alti doi artisti vor beneficia de un loc binemeritat în galeria personalitãtilor marcante a cãror muncã si valoare este recunoscutã asa cum se cuvine de contemporani si, evident, de concitadinii sãi. Practic, imobilul Casa Sturdza se va transforma într-un MUZEU AL COLECTIILOR oferite de cei doi prestigiosi artisti”, a precizat dr. Mircea Mamalaucã.

Cine sunt cei doi pictori care vor expune permanent la Casa Sturdza din Bârlad

Corneliu Vasilescu s-a nãscut la 23 octombrie 1934 la Bârlad, fiind pictor si grafician, reprezentant al expresionismului abstract. Artistul se înscrie în prelungirea prestigioasei traditii a coloristilor români. Cu o experientã de viatã româneascã, abordând creatia de pe bazele unei bogate culturi artistice si filosofice, pictorul îmbinã un temperament tumultuos, avid de spatiu si de miscare, cu un spirit riguros ce dominã autoritar elementele limbajului. Pictorul declara, cu ceva timp în urmã, referiror la abordarea sa artisticã, cã „valorific aportul picturii abstracte prin elaborarea semnului de narativitate si mimetism, renuntînd deliberat la abilitãtile figurative care pot contribui la o personalizare a stilului, dar raportându-l, ca un fapt secund, la realitatea exterioarã. De aceea, consider semnul abstract cel mai autoritar, cel mai definitor al stilului”. „Lucrãrile lui Vasilescu pot servi la refacerea itinerariului pe care artele vizuale europene l-au parcurs în ultimii cincizeci de ani, cunoscând miscãri în salturi bruste, pentru a reusi sã fie recunocute de îndatã si întelese ca itinerarii plauzibile. Maxima prudentã în variatiuni care îl conduc în schimb pe acest notabil artist român, dau de înteles cã a parcurs un drum, cã poate sã fie el însusi la conditia situatiei de eliberare cromatic-abstractã a gestului.” (Domenico Cadoresi, 1984)

Dragos Pãtrascu s-a nãscut în anul 1954, la Floresti, judetul Vaslui. Este absolvent al Universitãtii de Arte „George Enescu” Iasi, Facultatea de Arte plastice, Decorative si design. „Cu certitudine, este unul dintre cei mai importanti artisti români contemporani. Un doctorat despre estetica americanului Arthur Danto îl situeazã în miezul preocupãrilor de resemnificare a «operei de artã» si de legitimare a experimentelor postmoderne. Artistul exploreazã latentele infinite ale plasticitãtii, trecând cu usurintã de la desen la gravurã; de la graficã si colaj fotografic, la imaginea text; de la pictura «tactilã», la tablourile cu obiecte si instalatiile complexe, tridimensionale. Genurile sunt abil combinate, astfel încât sã contrazicã atât rutina exclusivei specializãri, cât si utopia limbajului pur. Remarcabile sunt, deopotrivã, mobilitatea compozitionalã, flexibilitatea stilisticã, «spiritul de finete» al executiilor.” (prof. univ. dr. Petru Bejan, 2020). „Dragos Pãtrascu este perceput drept unul dintre marii virtuozi ai desenului în arta contemporanã, în descendenta imperialã a rafaelismului, prin ductul evanescent al liniei si în arhitecturarea formelor, dar cu o fascinantã fabulatie barocã a compozitiilor.” (Corneliu Antim, 2004).

Parteneri media: TVR Iasi, Radio Iasi, Jurnal FM., Antena 1 Vaslui, Radio România Cultural, Vremea Nouã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.