spot_img
spot_imgspot_img
17.7 C
Vaslui
03-iun.-2024

Hoti originali: plãteau cu hârtii de la guma de mestecat!

- Advertisement -

INCREDIBIL Politistii vasluieni au primit trei sesizãri cu privire la existenta unor hârtii care imitã bancnotele puse în circulatie de Banca Nationalã a României si care au fost folosite la efectuarea unor plãti pentru cumpãrãturi. Uimitor este faptul cã aceste hârtii, care imitã bancnotele de 1 leu, 5 lei, 10 lei, 50 lei si 100 lei, provin de la pachete de gumã de mestecat, comercializate prin intermediul unor magazine din municipiul Vaslui, care au dimensiuni reduse fatã de bancnotele originale. Dacã vor fi prinsi, autorii riscã ani grei de închisoare.

În aceastã lunã, politistii Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui au fost sesizati de douã gestionare ale unor societãti comerciale din municipiul Vaslui – sesizãri care privesc faptul cã la efectuarea unor plãti pentru cumpãrarea de produse alimentare din magazinele unde îsi desfãsoarã activitatea, au primit hârtii care imitã bancnotele de 5 lei si respectiv 50 lei. “De asemenea, am fost sesizati cu privire la faptul cã în timpul depunerii unei sume de bani la o unitate bancarã din municipiul Vaslui de reprezentantii unei societãti comerciale, casiera a observat cã una din bancnote nu este realã, ci imitã bancnota de 10 lei”, sustine Mihaela Straub, purtãtor de cuvânt al IPJ Vaslui. Politistii au constatat cã aceste hârtii, care imitã bancnotele de 1 leu, 5 lei 10 lei, 50 lei si 100 lei, provin de la pachete de gumã de mestecat care sunt comercializate prin intermediul unor magazine din municipiul Vaslui si care mai contin câte un carton cu fotografia unui sportiv de wrestling. Aceste hârtii sunt realizate la dimensiuni mai mici decât bancnotele originale si au pe fiecare parte inscriptionat pe verticalã cuvântul „exemplu” cu font rosu.

Politia recomandã prudentã din partea vânzãtoarelor

“Pentru a preveni astfel de situatii, adresãm recomandãri pãrintilor de a discuta cu copiii si de a le explica cã aceste hârtii nu pot fi folosite la cumpãrãturi, iar utilizarea lor constituie o faptã de naturã penalã. Aducem la cunostinta cetãtenilor cã folosirea altor tipuri de bancnote decât cele puse în circulatie de Banca Nationalã a României si de alte institutii monetare internationale autorizate constituie infractiunea de falsificarea de monede sau de alte valori si se pedepseste cu închisoare de la 3 la 12 ani. De asemenea, în functie de modalitatea de comitere, fapta poate sã constituie infractiunea de înselãciune, care se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.

Atragem atentia si gestionarilor de a fi mai atenti atunci când manipuleazã valori, de a verifica bancnotele primite pentru a nu suferi prejudicii ca urmare a sãvârsirii unei infractiuni de înselãciune”, a mai spus inspectorul Straub.

Cum recunoasteti o bancnotã falsã:

– este tipãritã pe hârtie, la imprimantã;

– bancnotele nu au sideful pe cifra care indicã valoarea amplasatã pe revers;

– timbrul este foarte sters;

– hârtie șifonată;

– pe aceeasi bancnotã apar douã serii diferite;

– lipsa firului de sigurantã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.