spot_img
spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
16-mai-2024

Ion Chiriac trãieste prin muzicã! Spectacol maraton în memoria folkistului vasluian!

- Advertisement -

MUZICÃ… Spectacolul „In memoriam Ion Chiriac” a luat forma unui adevãrat maraton de muzicã si mãrturii despre viata artistului. Timp de cinci ore, artisti din judet si din tarã au adus la viatã cântecele trubadurului vasluian. Pe scenã au urcat, rând pe rând, Andrei Pãunescu si Magda Puskas, fosti colegi de-ai lui Ion Chiriac la Cenaclul Flacãra, Ioana Chiriac Sâia, fiica regretatului artist, si Gelu Chiriac, fratele lui Ion, component al foarte cunoscutului duet „Fratii Chiriac, Romicã Brunchi, Ioan Mâcnea, Liviu Tãnase, Andra Chiratcu si Larisa Aliciuc, foste eleve ale lui Ion Chiriac, precum si Grupul „Ecou” din Bârlad, coordonat de prof. Cornel Plesu. Acestora li s-a alãturat si interpreta de muzicã popularã Mariana Carnariu, care a asteptat câteva sã-i vinã rândul pe scenã pentru a cânta „Ectenie”, prima creatie scrisã de Ion Chiriac în 2006, dupã ce s-a întors în Vaslui. De asemenea, interpreta de muzicã popularã Elena Milea a interpretat imnul Maicii Domnului de la Giurgeni, compus de Ion Chiriac, iar Ionel Trufea si Manuela Pelenouã au readus în atentia publicului douã piese de dragoste: „Femeia în alb” si „Noi”. Prezent la eveniment, pictorul George Leteanu a oferit douã tablouri: în unul dintre ele este ilustrat Ion Chiriac – cel tânãr si Ion Chiriac – cel matur, iar în cel de-al doilea, Ion Chiriac alãturi de Mihaela Manu, cea care i-a stat alãturi în ultimii 15 ani de viatã. Ieri, 20 februarie, regretatul artist ar fi împlini 60 ani. Chiar dacã fizic nu mai este printre noi, muzica sa va continua sã trãiascã atât timp cât oamenii o vor cânta si asculta.

Spectacolul „In memoriam Ion Chiriac” s-a desfãsurat sâmbãtã, 18 februarie, la Centrul de Afaceri Vaslui, si a început cu o melodie specialã, care descrie perfect personalitatea artistului vasluian: „Mi-ajunge un metru de pãmânt si cer/Sã pot sã vã cânt, sã pot sã mã ofer / Sunt un actor si cred în adevãr / Actor, rapsod, folkist si trubadur…”. Ioan Mâcnea, bardul de la Vetrisoaia, prieten de suflet al artistului si sotia sa, i-au primit pe toti cei care au venit la spectacol cu colaci si vin, iar fostilor colegi de la Cenaclul Flacãra, Andrei Pãunescu si Magda Puskas, le-au oferit prosoape traditionale de o frumusete aparte si colaci moldovenesti. Prezent la eveniment, Andrei Pãunescu a vorbit despre ce a însemnat Ion Chiriac: „Ion Chiriac a însemnat pentru mine un coleg de generatie. Mã înfioarã gândul cã fiind de vârstã apropiatã, de unde eram juniorii Cenaclului Flacãra am devenit seniorii cenaclului, iar astãzi el s-a dus si mai departe. A însemnat un grup care a dus pe mai departe capodoperele Cenaclului Flacãra, a însemnat un artist talentat, cu un timbru frumos, cu cântece frumoase, cu sensibilitate si, pe lângã lucrurile astea bune, cu acel nenoroc, cu acea parte amarã a vietii si carierei multor artisti români, neîmplinirea pânã la capãt. Sunt oameni care au talent mic si fac treabã multã, mai ales în afara României, iar tara e plinã de talente mari, care nu se împlinesc pe mãsura valorii lor. si Ion a murit fãrã sã spunã tot ce avea de spus, atât în compozitie, cât si în interpretare”, a spus Andrei Pãunescu.

„Ion nu mai este sã ne încânte cu glasul sãu însã el, alãturi de fratele sãu, Gelu, ne-au lãsat o poveste impresionantã, o poveste care poate sã inspire tinerele generatii.

Momentele artistice au alternat cu scurte povestiri ale celor care l-au cunoscut pe Ion Chiriac: presedintele Consiliului judetean Vaslui – Dumitru Buzatu, dr. Valeriu Lupu, compozitorul Dumitru Jijie, prof.Dumitru V. Marin care i-a fost diriginte si profesor lui Ion în liceu, prof.Gheorghe Gherghe, prof. Valentin Talpalaru, director al Muzeului „Bojdeucii Ion Creangã” din Iasi, prof. Mihai Andon, viceprimar al comunei Berezeni, col. (r ) Mihai Focsa, presedintele Ligii culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni – filiala Vaslui, Vasile Popa, prof. Cornel Plesu din Bârlad, poetul Daniel Grosu, poet vasluian, recitatorul Dan Ailincãi si Ionel Popa, presedintele Asociatiei „Solidar”. Acesta din urmã a vorbit despre drumul fratilor Chiriac, dar si despre Grupul „Ecou” din Bârlad, care promoveazã în continuare muzica acestora. „Ion nu mai este sã ne încânte cu glasul sãu însã el, alãturi de fratele sãu, Gelu, ne-au lãsat o poveste impresionantã, o poveste care poate sã inspire tinerele generatii. La aceastã poveste au contribuit si cei doi profesori Teodor Lemnaru si Anton Gheorghe Ieremia, au contribuit mentorii din Cenaclul Flacãra în frunte cu inegalabilul poet Adrian Pãunescu. Americanii cu sigurantã ar face un film plecând de la aceastã poveste: doi copii talentati, ajutati de doi profesori de tarã, îsi pun în valoare talentul ajungând sã cânte în fata a zeci de mii de persoane pe mari scene ale tãrii si pe stadioane! O poveste impresionantã! Cu toate dezamãgirile pe care le-a trãit, el nu si-a pierdut niciodatã speranta. Nu a criticat, nu a cersit sprijin, si-a dus crucea cu demnitate, ba mai mult ajutând si pe altii în cadrul Fundatiei „Mâna si Acoperãmântul Maicii Domnului”. Personal, am un respect deosebit pentru domnul profesor Cornel Plesu din Bârlad care a vãzut partea frumoasã a povestii Fratilor Chiriac si a promovat aceastã poveste în rândul propriilor elevi!Povestea Fratilor Chiriac poate sã ajute mult un profesor de muzicã în a-si motiva elevii! Dumnezeu sã-l odihneascã în pace pe Ion! Cu sigurantã Dumnezeu i-a îndeplinit dorinta de a fi într-un cenaclu în Cer alãturi de Adrian Pãunescu, Nichita Stãnescu, Grigore Vieru, Mihai Eminescu si alti poeti si cantautori pe care el i-a iubit!”. În încheiere, pe mine personal m-au umplut de bucurie copiii ce formeazã Grupul „Ecou” din Bârlad, pregãtiti de domnul prof. Cornel Plesu! Am vãzut foarte mult talent la acesti copii ceea ce ne dã sperante cã folk-ul merge mai departe!Și dacã Ion Chiriac a privit evenimentul de acolo, din cer, cu sigurantã prestatiile acestor copii si a celor care au fost pregãtiti de el i-au plãcut cel mai mult!”, a spus Ionel Popa, presedintele Asociatiei „Solidar”, în cadrul spectacolului. Evenimentul a fost initiat de Mihaela Manu, cea care i-a fost alãturi lui Ion în ultima parte a vietii, si sustinut de cãtre Consiliul Judetean Vaslui, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui si Primãria Vaslui.

Astãzi (n.r. ieri, 20 februarie) ar fi împlinit 60 de ani…..

Lui Ion Chiriac

Chemat în zi de sãrbãtoare

Ion si cu chitara lui

Sãlta sala în picioare

Dând valoare versului.

Ion acuma nu mai este

Folk-ul cumva-i mai sãrac

Ne-a rãmas doar o poveste

Povestea Fratilor Chiriac

Prea tânãr ai plecat, Ioane

Multe mai aveai de dat

Ai fost un OM de milioane

si un artist prea dedicat.

Când ai simtit cã viata-i durã

Tu n-ai stiut sã dai din coate,

ti-ai pãstrat inima purã

Chiar si când n-a fost dreptate.

I-ai ajutat pe cei sãrmani,

Deseori uitând de tine

E greu din folk ca sã faci bani

Sau din pricesnele crestine

Fiu de tãran din Ghermãnesti

Tu ai avut un vis, Ioane,

si ai reusit sã-l împlinesti:

Sã cânti chiar pe stadioane!

(Ionel Popa)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.