spot_img
19 C
Vaslui
23-iul.-2024
spot_img

La Bârlad, se va reabilita „Palatul Cultural” al orașului. Costul investiției depășește 29 de milioane de lei

- Advertisement -
REABILITARE… Fosta Școală nr.2 Bârlad, care stă să cadă, va fi reabilitată,și va deveni „Palatul Cultural Bârlad”

REABILITARE… ÎN TREI ANI! Valoarea totală a investiției se va ridica la aproape 29,3 milioane lei, din care circa 28 de milioane de lei vor fi suportați de la bugetul de stat, diferența fiind acoperită din bugetul local, iar lucrările se vor desfășura pe o suprafață totală de 1.405 metri pătrați. Proiectul de hotărâre care va fi discutat și aprobat vineri, a fost inițiat ca urmare a solicitării de clarificare a documentației depuse pentru semnarea contractului de finanțare în cadrul „Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat” aprobat prin 2022, pentru obiectivul de investiții – Reabilitarea, restaurarea și consolidarea clădirii „Palatul Cultural Bârlad” – (fosta Școală nr.2 din Bârlad).

Solicitarea de clarificare are în vedere refacerea HCL de aprobare indicatori DALI sub aspectul suprafeței construite și respectiv a suprafeței construite desfășurate conform Extrasului de carte funciară corectat, a duratei de realizare a obiectivului de investiții de 24 de luni de la asigurarea fondurilor necesare (semnarea contractului de finanțare), prezentarea/aprobarea devizului general în forma corectată și actualizată în platforma MDLPA-CCRS începând cu data de 11 septembrie a.c., cu prezentarea distinctă a contribuțiilor de la Bugetul de stat și respectiv de la Bugetul Local. Pentru îndeplinirea cerințelor legale necesare semnării contractului de finanțare se vor prelua într-un singur proiect de hotărâre a Consiliului Local deciziile adoptate anterior aferente obiectivului de investiții, faza DALI aprobate de Consiliul Local prin mai multe hotărâri succesive. Consiliul Local Municipal Bârlad, întrunit în ședința ordinară, va analiza și supune aprobării documentația pentru Avizarea Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea, restaurarea și consolidarea clădirii Palatul Cultural Bârlad”. De asemenea, se va discuta și analiza indicatorii tehnico – economici ai obiectivului de investiții privind „Palatul Cultural Bârlad”, faza DALI. De asemenea, se aprobă valoarea totală a obiectivului de investiții în sumă de 29.298.038,98 Iei cu TVA , din care C+M este 20.103.689,01 lei cu TVA conform Devizului General al obiectivului de investiții. Pentru <<Reabilitarea, restaurarea și consolidarea clădirii „Palatul Cultural Bârlad”>> faza DALI, se va aproba finanțarea de la Bugetul de Stat în sumă de 27.900.199,60 lei cu TVA a categoriilor de cheltuieli prevăzute în devizul general al cheltuielilor finanțate de la Bugetul de Stat, iar de la Bugetul Local se va aloca 1.397.839,38 lei cu TVA Finanțarea se va asigura din fonduri extrabugetare (fonduri de la bugetul de stat și/sau fonduri europene) și cofinanțare de la bugetul local (pentru cota de finanțare și pentru cheltuielile neeligibile). Durata estimată de realizare a obiectivului de investiții este de 24 de luni de la asigurarea fondurilor necesare (semnarea contractului de finanțare).

„Vestea vine într-un moment în care, pe bună dreptate, nimeni nu se mai așteaptă ca acest edificiu să mai aibă vreo șansă de reabilitare. Clădirea, care este monument istoric, se află acum într-o avansată stare de degradare și mulți nici nu mai îndrăzneau să o ia în considerare. Numai că, în doar câteva zile de la momentul în care ni s-au solicitat clarificări suplimentare, la cererea pe care am depus-o pe data de 7 februarie, ne-am dat seama că doar dacă avem curaj putem face lucruri importante pentru oraș. Este o reușită a echipei care a muncit la acest proiect, dar mai ales a întregului oraș, care, iată, primește un frumos și binemeritat cadou la început de primăvară. Sunt convins că în cel mult trei ani Palatul Culturii va găzdui instituții de profil locale și chiar va deveni un pol cultural pe măsură”, a declarat primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boroș.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

  1. De apreciat că se reabilitează fosta Șc. nr. 2, dar de ce nu se alocă banii necezari pentru finalizarea lucrărilor la Șc. nr. 8? Domnule Primar, ați promis că într-un an, elevii împreună cu profesorii lor se vor întoarce într-o școală modernizată. Cum poate fi gata, când constructorul și-a luat echipa, utilajele și a plecat din lipsa finanțării? Știți cât e de greu pentru copii de 8, 9, 10 ani din învățământul primar nevoiți să învețe în schimbul al doilea, pentru familiile lor, pentru cel din gimnaziu să termine programul la o oră foarte târzie la Șc. nr, 10 pentru , elevii Șc. 8 (75 de copii) de la Șc. 5 să folosească o singură toaletă , o chiuvetă într-o pauză de 10 sau de 5 minute?

  2. Estraordinar, încă o realizare marca Boroș.. Hotărât lucru, acest primar,acest gospodar, va intra în istoria Bârladului,a făcut,face și iată,are in plan alte și alte lucrări, realizări, modernizări încât e imposibil să le mai știi numărul.Bravo,dle primar,ce e bun,ce e curajos și onest,îi place și lui Dumnezeu.. Felicitări și la mai multe,da, fără nici o exagerarea, veți intra in istoria Bârladului ca cel mai bun primar,faptele spun totul !!!

    • Tu gândești !?Ce vorbă este asta !??Ce fel de om ești, cât de rău la mate poți fi, cât ură poți avea în tine..Nu cred că intr.un om normal poate fi atâta obsesie, atâta ură, atâta invidie, nici nu este…,intr.un om normal..

  3. 29 milioane Ron pentru reabilitarea a 1405 metri patrati. Aproape 21.000 Ron pe mp sau 4.200 de euro. La pretul asta depaseste pretul de restaurare pe mp al cazinoului din Constanta. Asa se fac smecheriile in tara asta. De banii astia iti faci o cladire moderna de 2 ori mai mare. Cata spaga o sa se dea si la proiectul asta. Reabilitarea cladirilor vechi, istorice e in aceei categorie cu constructia de drumuri. Spaga multa si lucrari de proasta calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.