spot_imgspot_img
19.9 C
Vaslui
29-apr.-2024

Opt kilometri pe jos, pânã la scoalã!

- Advertisement -

VACANTÃ FORTATÃ, LA SOLESTI

REFUZ Nici bine nu a început scoala, cã aproape 100 de elevi din comuna Solesti sunt în vacantã fortatã. Pãrintii au refuzat sã-si lase copiii la cursuri, ieri dimineatã, pentru cã microbuzul s-a defectat, iar asta ar fi însemnat ca elevii sã parcurgã pe jos cei opt kilometri pânã la scoalã. „Vrem sã mergem la scoalã. Ieri am venit pe jos si am ajuns acasã udã la picioare. Eram înghetatã de frig. La ora 3 (n.r. 15.00) am ajuns acasã. Noroc cã m-a lãsat domnul învãtãtor sã îmi fac temele la scoalã, cã altfel nu reuseam.”, a spus o elevã.

De cand a început scoala, elevii din trei sate componente ale comunei Solesti trãiesc un adevãrat cosmar. Microbuzul s-a stricat din nou, iar ei trebuie sã facã naveta pe jos sau cu diverse mijloace de transport particulare ca sã ajungã la cursuri. Vorbim de aproximativ 100 de elevi cu vârste cuprinse între 6 si 14 ani, care nu au mai ajuns ieri la ore. Încã de la ora 6, zgribuliti de frig, copiii din satele Bousori, Valea Silistei si Stioborãni s-au îndreptat cãtre statiile de autobuz, dar au asteptat zadarnic microbuzul. Pãrintii lor s-au revoltat si au refuzat sã-i lase sã meargã pe jos, peste dealuri, asa cã micutii au fãcut cale întoarsã acasã. Oamenii povestesc cã atunci când functioneazã, microbuzul face câte doua ture ca sã-i „culeagã” pe copii din fiecare sat si sã-i transporte pe toti la scoalã. În aceste conditii, pe cele 16 locuri stau si câte 30 de copii odatã, iar situatia pare imposibil de rezolvat. Pãrintii spun cã problema este veche si încã din decembrie, microbuzul s-a stricat. La întoarcerea din vacantã, situatia a ramas neschimbatã. Conducerea Primãriei a promis sã în aceastã dimineatã, microbuzul va fi reparat si elevii vor putea reveni în bãnci.

„Am ajuns acasã la ora 3 dupã-amiaza, înghetatã la picioare!”

Gabriela are 11 ani si vrea sã învete carte. S-a trezit si ieri la 5 dimineata, hotãrâtã sã meargã la Solesti, la scoalã. La ora 8 si ea, si ceilalti copii din Stioborãni care s-au adunat în statie au înteles cã trebuie sã plece pe jos cãtre Solesti. „Vrem sã mergem la scoalã. Ieri am venit pe jos si am ajuns acasã udã la picioare. Eram înghetatã de frig. La ora 3 (n.r. 15.00) am ajuns acasã. Noroc cã m-a lãsat domnul învãtãtor sã îmi fac temele la scoalã, cã altfel nu reuseam. E drumul lung. E zãpadã mare, e gheatã. Ne adunãm mai multi si mergem împreunã. Cei care sunt mai mititei se tin de mânã sã nu cadã. Avem grijã unul de altul. Asteptãm microbuzul, poate vine. Dacã nu, sã vedem ce spune mama. Dacã nu mã lasã sã merg la scoalã, stau acasã si mai citesc. Nu avem ce face! Avem scoalã în sat, sã ne dea profesori, sã ne dea masinã, sã nu mai umblãm pe jos! Suntem copii!”, a spus fetita. Asa cum era de asteptat, pãrintii s-au opus si au spus clar cã nu vor sã riste viata copiilor pe drumul cãtre scoalã sau cãtre casã. „Sunt copii de 6 ani care trebuie sã ajungã la Satu Nou, dincolo de Solesti. Deci 8 km plus 4. Cum sã reziste un copil atât de mic sã meargã pe jos 12 km dus-12 km întors? Se pot întâmpla atâtea! Trec masini mari, e gheatã, merg copiii cu bãtul în mânã sã se fereascã de câini. E foarte periculos! Autoritãtile sã se gândeascã si la noi, si la copiii nostri! Ca sã meargã cu microbuzul care face curse de persoane în sat trebuie sã plãtim 4 lei pentru bilet la dus si 4 lei la întors. De unde atâtia bani? Sunt oameni care au si câte doi sau trei copii la scoalã. Nu se poate asa ceva!”, spunea un pãrinte. O altã problemã ridicatã de localnici a fost aceea cã în microbuz sunt înghesuiti si câte 30 de copii odatã. „Stau unul peste altul ca sacii de cartofi. Sunt legi în tara asta care trebuie respectate! Cine rãspunde dacã se întâmplã ceva cu acesti copii? Ieri (miercuri n.r.), microbuzul i-a dus la Solesti, dar s-a defectat din nou si copiii au venit pe jos. Unii au avut noroc si i-au luat oamenii cu masina. Îi tinem acasã pânã se rezolvã! Din 6 decembrie a început vacanta pentru ei. De atunci chiar nu s-a putut problema microbuzului?!”, se întrebau oamenii. Mona Bujor, primarul comunei Solesti, cunoaste situatia în amãnunt si spune cã totul e o consecintã a comasãrii scolilor. În plus, microbuzul este vechi si a început sã cedeze. „Asa cum se întâmplã de obicei, dupã cinci ani, în masini începi sã investesti bani. Miercuri a cedat sistemul de frânare, asa cã microbuzul a fost dus într-un service si avem promisiunea cã vineri dimineatã problema se va rezolva. Bine ar fi dacã am avea douã microbuze, pentru a face fatã numãrului mare de elevi. E adevãrat cã merg mai multi copii decât numãrul de locuri din masinã si cã se încalcã astfel legea, dar nu avem nicio solutie”, a declarat primãrita.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.