spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
23-mai-2024

Peste 60 hectare de vegetație uscată și stuf au ars în zona Blăgești – Murgeni – Rânzești în 24 de ore! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -
ATENȚIE… Cauza probabilă de izbucnire a celor două incendii este focul deschis în spații deschise. Arderea intenționată constituie contravențe și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2500 lei

FOC ÎN ZONA PRUTULUI… În doar 24 ore, în zona Murgeni – Blăgești și Rânzești, au avut loc două incendii care s-au manifestat într-o zonă extrem de greu accesibilă și mlăștinoasă, pe o suprafață de peste 60 hectare. Numai în zona Murgeni – Blăgești, incendiul a distrus 52 hectare stuf, vegetație uscată și mărăciniș. Al doilea incendiu a fost la Rânzești, comuna Fălciu, unde au ars 12 ha de stuf și mărăciniș.

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Bârlad și Punctul de Lucru Murgeni au intervenit cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, pentru limitarea și lichidarea a două incendii izbucnite la vegetația uscată din extravilanul orașului Murgeni, precum și în raza localităților Blăgești (comuna Blăgești) și Rânzești (comuna Fălciu). În sprijinul pompierilor au venit voluntarii din cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență din comunele Fălciu și Blăgești, dar și locuitorii din apropiere. În momentul sosirii pompierilor în zona Murgeni – Blăgești, incendiul se manifesta noaptea, pe 22/23 februarie, într-o zonă extrem de greu accesibilă și mlăștinoasă, pe o suprafață de peste 30 hectare. Vântul puternic a propagat foarte rapid incendiul în zone înconjurate de apă. După aproximativ cinci ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat. Numai în aceasta zonă, incendiul a distrus 52 hectare stuf, vegetație uscată și mărăciniș. Dimineață, pe 23 februarie, la sosirea echipajelor de intervenție în zona Rânzești (comuna Fălciu), incendiul se manifesta violent la stuful de pe malul râului Prut, pe o suprafață de aproximativ 10 hectare. Incendiul se manifesta într-o zonă protejată. După aproximativ două ore și jumătate incendiul a fost lichidat, nefiind înregistrate victime.

Arderea vegetației uscate este interzisă!

„Au ars aproximativ 12 hectare stuf și mărăciniș. Cauza probabilă de izbucnire a celor două incendii este focul deschis în spații deschise. Atragem atenția că, în condiții de vânt puternic, flăcările își pot schimba direcția, existând riscul de propagare la gospodării. Incendiile de vegetație uscată se extind cu repeziciune cuprinzând suprafețe foarte mari, pompierii depunând eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor. Inspectoratul pentru Situații de Urgență <<Podul Înalt>> al județului Vaslui le reamintește cetățenilor că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este STRICT INTERZISĂ dacă nu se impune ca măsură fitosanitară de combatere a răspândirii unor boli sau dăunători specifici. Totodată, ISU Vaslui face precizarea că arderea resturilor vegetale, a deșeurilor și altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc deschis – permis emis de Primărie, cu avizul Gărzii de Mediu – și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, dar și neamenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiții și la distanțe care limitează propagarea flăcărilor la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2500 lei”, a precizat Marius Stanciu, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.