spot_img
spot_imgspot_img
9.7 C
Vaslui
17-mai-2024

Realitate durã: 95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de bazã ale copiilor

- Advertisement -

STUDIU… Majoritatea familiilor vulnerabile se aflã în situatia de a nu putea acoperi nevoi de bazã precum medicamente, alimente si facturi cu utilitãtile locuintei, se aratã într-o anchetã realizatã de Salvati Copiii România. ONG-ul a analizat în perioada 21 – 31 octombrie impactul crizei economice asupra familiilor si a constatat cã 96% dintre familiile chestionate au indicat printre sursele de venit transferurile sociale (alocatii, indemnizatii, burse si ajutoare sociale); pentru mai mult de 1 din 10 gospodãrii (12%) aceste beneficii reprezintã unica sursã de venit. De Ziua Internationalã a Drepturilor Copilului, Organizatia Salvati Copiii România recomandã autoritãtilor sã identifice si sã implementeze de urgentã mãsuri prin care sã se asigure cã impactul crizei economice nu va fi decontat de copiii care deja se confruntã cu anumiti factori de vulnerabilitate: 41,5% dintre copiii din România, adicã 1,5 milioane de copii, sunt afectati de lipsa de venituri ale familiei care sã asigure supravietuirea sau un trai decent, de izolarea socialã si educationalã, de lipsa de acces la nutritie în acord cu vârsta si nevoile biologice ale copilului si la servicii socio-educationale si de sãnãtate de calitate.

Ancheta realizatã de Salvati Copiii România mai relevã cã 19% dintre gospodãrii primesc sume de bani de la rudele care muncesc în strãinãtate, iar pentru 5% aceste sume reprezintã unicul venit al familiei (exceptând transferurile sociale), pentru 98% dintre gospodãrii, cheltuielile s-au majorat. „Peste o treime din gospodãrii (34%) se bazeazã (si) pe venituri din munca ocazionalã, iar pentru aproape o cincime din esantion (18%) aceste venituri sunt unica sursã de bani a familiei (exceptând transferurile sociale). Mai mult decât atât, 14% din gospodãrii se bazeazã doar pe munca ocazionalã a unui singur membru al familiei. În ceea ce priveste pensiile, ele se numãrã printre sursele de venit ale 18% dintre gospodãrii, pentru 4% reprezentând sursã unicã (exceptând celelalte transferuri sociale), iar în cazul a 3%, o singurã pensie reprezintã unicul venit al familiei. Jumãtate dintre gospodãrii încearcã sã facã economii la utilitãti si alimente, aspect care riscã sã afecteze bunãstarea copiilor. În acelasi timp, este îngrijorãtor sã observãm cã, în contextul socioeconomic actual, si cheltuielile legate de educatie si sãnãtatea copiilor sunt diminuate în multe familii pentru a face fatã valului de scumpiri. În ceea ce priveste alte cheltuieli pe care familiile le reduc sau la care renuntã, cel mai frecvent indicate sunt vacantele/activitãtile de timp liber si renovarea locuintei. În ceea ce priveste evolutia veniturilor familiei fatã de toamna anului trecut („În comparatie cu anul trecut (toamna 2021), în perioada aceasta (toamna 2022), cum sunt veniturile familiei dumneavoastrã?”), 2 din 5 gospodãrii (40%) spun cã au venituri mai mici, pentru un procent similar (41%) veniturile sunt la fel, în timp ce doar 18% dintre familiile din esantion se bucurã de venituri majorate”, se aratã în ancheta realizatã de organizatia Salvati Copiii România.

Jumãtate dintre gospodãrii încearcã sã facã economii la utilitãti si alimente

Analizând rãspunsurile la întrebãrile privind categoriile de cheltuieli care s-au majorat, organizatia a observat cã cele mai multe gospodãrii sunt nevoite sã cheltuiascã mai mult pentru utilitãti si alimente, urmate de sãnãtate (medicamente si controale medicale) si educatie (transport spre si dinspre scoalã, rechizite si manuale). „Pentru a putea face fatã acestor cresteri semnificative ale costurilor, cele mai multe dintre gospodãriile cuprinse în analizã (92%) se vãd nevoite sã facã economii semnificative, reducând în mod intentionat cheltuielile familiei pentru bunuri si servicii. Analizând categoriile de cheltuieli pe care familiile le-au redus pentru a face fatã acestui context, observãm cã îmbrãcãmintea si încãltãmintea pentru adulti reprezintã prima categorie ca incidentã, urmatã de îmbrãcãmintea pentru copii. De asemenea, jumãtate dintre gospodãrii încearcã sã facã economii la utilitãti si alimente, aspect care riscã sã afecteze bunãstarea copiilor. În acelasi timp, este îngrijorãtor sã observãm cã, în contextul socioeconomic actual, si cheltuielile legate de educatie si sãnãtatea copiilor sunt diminuate în multe familii pentru a face fatã valului de scumpiri. În ceea ce priveste alte cheltuieli pe care familiile le reduc sau la care renuntã, cel mai frecvent indicate sunt vacantele/activitãtile de timp liber si renovarea locuintei. Îngrijorãtor este si numãrul categoriilor de cheltuieli pe care familiile se vãd nevoite sã le reducã. În acest sens, observãm cã peste o treime din esantion este reprezentatã de gospodãrii care se vãd nevoite sã reducã mai mult de 5 categorii de cheltuieli relevante pentru nivelul de trai. În ceea ce priveste speranta de a primi sprijin pentru depãsirea efectelor crizei economice, cele mai multe familii îsi îndreaptã speranta cãtre actorii non-statali (ong-uri, bisericã), în timp ce doar 16% dintre rãspunsurile primite indicã speranta cã autoritãtilor vor initia mãsuri de sprijin menite sã ajute familiile sã depãseascã dificultãtile resimtite în aceastã perioadã”, se mai aratã în ancheta realizatã de organizatia Salvati Copiii România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.