spot_img
spot_imgspot_img
15.1 C
Vaslui
16-mai-2024

S-a dus la cele veșnice Vasile Strungaru, omul care a schimbat în perioada comunismului destinul agriculturii vasluiene

- Advertisement -

TRIST… Unul dintre cei mai longevivi agronomi ai județului Vaslui, Vasile Strungaru, s-a dus la cele veșnice! Avea 81 de ani împliniți și va rămâne pentru totdeauna în galeria oamenilor care au schimbat destinul județului Vaslui. De loc din județul Botoșani, acesta a ajuns la Vaslui după terminarea în Iași a Facultății de Agronomie, prin repartiție. Și-a început activitatea la I.A.S. Fălciu, după care, în urma rezultatelor bune, obținute în activitate, a fost numit șef peste toate I.A.S-urile din județ, care erau legate sub denumirea de “Trust I.A.S.”. Și-a îndeplinit cu simț de răspundere toate îndatoririle, fiind responsabil în mare parte de agricultura județului Vaslui. A fost apoi director general al Direcției Agricole, după care a fost numit secretar general pe probleme de agricultură din județul Vaslui, fiind funcția maximă pe care un inginer agronom, în acea perioadă, și-o putea dori. În timpul său, agricultura a înflorit în județul Vaslui, județul fiind unul eminamente agricol. Se închega încet-încet și o industrie alimentară necesară procesării produselor agricole și a celor din zootehnie. După Revoluție, un an a stat pe tușă, fiind considerat un comunist. A fost apoi numit director la Prodagro Zorleni, cel mai mare I.A.S. din jurul Bârladului. Ca să demonstreze că nu era “un comunist”, așa cum era catalogat, ci doar un agronom cu vocație, acesta s-a privatizat, făcând o societate agricolă în comuna Viișoara, organizată exact ca pe vremuri, de la marea cultură, până la activități zootehnice. Ferma sa de vaci a fost una etalon mulți ani în județul Vaslui, iar culturile sale vegetale rivalizau cu cele ale lui Adrian Porumboiu de la Comcereal. Timpul însă și-a pus amprenta, acesta la un moment dat a vândut celor de la Plantagro afacerea, retrăgându-se cu demnitate la pensie. Dar iată că a venit ziua fatidică de 22 septembrie, când cei apropiați l-au găsit mort în apartamentul său. Trăia singur, soția sa murise, iar copii nu avea. Se ocupa de el niște nepoți, dar îl îngrijeau ca și cum ar fi fost tatăl lor. Înainte de a muri a mai făcut o ultimă vizită în județul său natal, Botoșani, s-a întors acasă, a adormit și nu s-a mai trezit.

Adrian Porumboiu a aflat cu tristețe de dispariția lui Vasile Strungaru

Adrian Porumboiu

Adrian Porumboiu a aflat de la reporterii Vremea Nouă de decesul inginerului agronom Vasile Strungaru. “Nu îmi vine să cred că acest om a murit! A fost un titan al agriculturii vasluiene. Un om care toată viața lui a muncit. A demonstrat și în comunism, dar și în capitalism că știe meserie și niciodată nu i-a fost rușine că pe vremea lui Ceaușescu a fost unul dintre liderii județului. Îmi amintesc cu drag primul meu clinci pe care l-am avut cu acesta, pe atunci secretar pe probleme de agricultură. Eu eram director la ICSAP (Intreprinderea Comercială de Stat de Alimentație Publică). Într-o zi, când trebuia să dăm raportul anual, într-o mare ședință unde erau toți directorii din agricultura vasluiană, I.A.S.-uri, fabrici, etc, am fost întrebat dacă mi-am făcut planul și atunci am spus că da, dar nu cu ce trebuie, ci cu băuturile de la I.A.S.-ul Huși. Și le-am mai spus că “gândiți-vă cum o să fie următoarele generații de copii din județul nostru, dacă eu îmi fac planul cu băuturi alcoolice. Se făcuse rumoare în sală și apoi o liniște de mormânt, că pe atunci nu aveai voie să spui că nu există mâncare în magazine, că lumea o ducea greu și își scotea ochii pentru o sticlă de ueli. Vă dați seama că a doua zi am fost chemat la primul secretar în birou, acolo unde erau cu toți, aliniați, prietenul meu, secretarul Vasile Strungaru și alți oameni importanți din nomenclatură. Atunci tovarășul Strungaru m-a luat la bâză și mi-a reproșat cum de mi-am permis să spun că nu este mâncare, să fac agitație, etc. Pe masa primului secretar era un plic mare, albastru, venit de la Securitate, cu transcriptul intervenției mele în acea ședință. Eu, sincer, mă așteptam, să fiu mazilit, deja mă gândeam că o să mă aresteze, dar prim-secretarul, Pavel îl chema, mi-a zis: “foarte bine ați făcut, tovarășul Porumboiu, că ați spus adevărul. Îi rog pe toți cei împlicați aici de față, să nu se mai facă planul din alimentația publică cu băuturi alcoolice. Vreau ca oamenii să aibă tot ce le trebuie. Și de atunci, vă spun sincer, că toate repartițiile mele de alimente au fost aprobate și magazinele au început să fie pline, oamenii care știu acele vremuri își amintesc cum Vasluiul era unul dintre cele mai bine aprovizionate orașe cu mâncare, de veneau și cumpăreau de la Iași, Bacău, Vrancea. După momentul acesta, m-am împrietenit și am avut o relație extraordinară cu acest mare om, care chiar dacă era sever, îi plăcea munca, ordinea, iar când era o distracție, știa să petreacă frumos”, a precizat Adrian Porumboiu.

Constantin Duluțe regretă dispariția acestui mare agronom al județului

Constantin Duluțe

Constantin Duluțe, unul dintre cei mai importanți jucători din industria alimentară a județului Vaslui, care deține la Bunești-Averești cea mai modernă podgodie, dar și cel mai performant combinat de prelucrare a vinului, unde se produc cele mai rafinate vinuri din România, își amintește cu drag de omologul său, Vasile Strungaru, care, în perioada comunistă a condus Direcția Agricolă, o instituție pe care și Constantin Duluțe a condus-o în perioada 1996 – 2000.

“Mă întristează vestea dispariției acestui mare om! Am aflat de dimineață de acest lucru și pot să vă spun că atunci când astfel de oameni dispar, e foarte trist. Vasile Strungaru a fost un specialist redutabil, a lăsat în urmă un brand, un etalon și chiar dacă viața l-a lovit de multe ori, a știut cu demnitate să înceapă din nou de la capăt. Astăzi pot spune că în urma sa nu a lăsat niciun lucru neterminat. Ca tânăr debutant în meserie, a demonstrat la Fălciu că este o speranță a agriculturii vasluiene. Apoi, ca șef la trustul I.A.S. și ca director general la Direcția Agricolă, s-a dovedit omul providențial, care a transformat județul Vaslui într-un județ care putea hrăni o populație de 5 – 6 ori mai mare de cât era județ Vaslui. Poate aici nu erau terenuri mănoase , dar mereu au fost oameni inimoși, iar IAS-urile din zona noastră se băteau de la egal la egal cu cele din Bărăgan. Acest om a știut chiar și când a fost unul dintre nomenclaturiștii sistemului să fie om și, deși avea putere mare, nu a făcut rău nimănui. Din contră, a salvat multe destine, a unora care, ca în orice activitate, mai greșeau. Acum la despărțire de acesta, nu pot decât să mă rog ca Dumnezeu să îi ierte păcatele și noi, cei care am rămas, să îi cinstim memoria așa cum se cuvine”, a transmis omul de afaceri, Constantin Duluțe.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Si pe asta il ridicati in slavi,ce era atat de bine inainte de 89?care nu avea p.c.r(pile) nu traia,se fura,faceau puscarie,a vandut pe dracu ferma ,ia luato ca avea datorii(spalare de bani)

  2. Niște tâmpenii. Mâncare în Vaslui în anii 80? Agricultură dezvoltată? Unde erau toate produsele, că în magazine nu se găseau…După 89, și-au tras IAS-urile cele mai bune, luate pe nimica toată și-au devenit, din activiști, „oameni de afaceri”…Pe atunci nu exista DNA, că poate alta era „cariera” lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.