spot_img
spot_imgspot_img
24.7 C
Vaslui
23-mai-2024

Tabere la munte pentru copiii din Vaslui, inclusi în programele organizate de Salvati Copiii România

- Advertisement -
VACANTÃ… Taberele se vor desfãsura la munte, în perioada iulie-august, în zonele Pãltinis – Sibiu si Zãrnesti – Brasov.

LA MUNTE… Mai multi copii din judetul Vaslui vor pleca în taberele organizate de Salvati Copiii România. Este vorba despre cei cu pãrinti plecati la muncã în strãinãtate, inclusi în programele de suport ale organizatiei. Alãturi de acestia se vor afla copii din judetele Dâmbovita, Galati, Vrancea, Olt, Dolj, Constanta, Tulcea, Hunedoara, Vâlcea si Mures. Taberele se vor desfãsura la munte, în perioada iulie-august, în zonele Pãltinis Sibiu si Zãrnesti Brasov. Acestea se înscriu în seria activitãtilor recreative si de socializare din programele de suport ale organizatiei, care au rolul, pe de o parte, de a ocupa timpul liber al copiilor cu activitãti relevante si, pe de altã parte, de a preveni izolarea socialã si înstrãinarea acestora. Totodatã, este stimulatã dezvoltarea a diferite abilitãti ale celor mici, programul incluzând ateliere de dezvoltare personalã, de dezvoltare a abilitãtilor artistice, jocuri în aer liber, drumetii în naturã.

Dintre cei 536.000 de copii cu pãrinti care lucreazã în alte state, 4 din 10 (232.000 de copii) au mama plecatã. Mai mult, 77.000 dintre ei au rãmas în tarã în grija rudelor, ambii pãrinti fiind nevoiti sã lucreze peste granite. Majoritatea mamelor, 58%, se întorc o datã pe an acasã, 14% se întorc de douã ori pe an, 21% de trei ori pe an sau mai mult, însã existã si un procent de 5% de mame care se întorc o datã la doi ani sau chiar mai rar. Gabriela Alexandrescu, presedinte Executiv Salvati Copiii România, subliniazã nevoia copiilor cu pãrintii plecati de a rãmâne integrati în comunitate si de a nu se izola social: „Acesti copii au nevoi psiho-sociale mult mai puternice decât cei care cresc cu pãrintii alãturi si astfel îsi pot manifesta emotiile, pot povesti spontan ce li s-a întâmplat la scoalã. Unii dintre ei rãmân în tarã doar în grija rudelor si dezvoltã un sentiment acut de marginalizare. Taberele pe care Salvati Copiii România le organizeazã au rolul de a-i reconecta pe copii cu ceilalti si de a le oferi timp de calitate. Multi dintre ei nu au mai fost în tabere si acest gest de normalitate îi ajutã sã se integreze social si sã trãiascã bucuriile normale ale copilãriei”. Aproape 14% dintre copiii români care au acum vârste între 0-17 ani împliniti, 536.000 de copii, au avut cel putin un pãrinte plecat la muncã în alte state în ultimul an, aratã datele unui studiu national complex realizat de Organizatia Salvati Copiii România la finalul anului trecut. Italia (21%), Spania (17%) si Austria (12%) sunt primele trei destinatii de migratie pentru muncã în cazul femeilor; în cazul bãrbatilor, acestea sunt Germania (24%), Italia (22%) si Marea Britanie (14%).

Copiii cu pãrintii plecati la muncã în alte state merg semnificativ mai putin la medic

Studiul organizatiei aratã cã aproape o treime dintre copiii care au fost întrebati (31%) au declarat cã nu au fost de acord cu plecarea pãrintelui (pãrintilor) la muncã în alte state. În medie, mama pleacã prima datã la vârsta de 6 ani si 11 luni a copilului; a fost plecatã, în medie, 3,2 ani din cei 4,5 în care copilul s-a confruntat cu migratia mamei, iar dintre mamele plecate sã munceascã în alte state, 58% se întorc în tarã o datã pe an, relevã ancheta. Date relevante, care aratã dimensiunea fenomenului copiilor rãmasi în tarã, în urma migratiei economice a pãrintilor: ierarhia motivelor care au stat la baza deciziei de a pleca la muncã în alte state este aproximativ similarã în cazul mamelor plecate si al tatilor plecati. Se evidentiazã însã, urmãtoarele aspecte: motivatia venitului individual scãzut în cazul mamelor (36%) ocupã o pondere mai mare decât în cazul tatilor (32%); motivatia îmbunãtãtirii situatiei generale a familiei ocupã o pondere semnificativ mai mare pentru tati (33%), în comparatie cu mamele (26%); motivatia banilor pentru educatia copiilor ocupã o pondere de douã ori mai ridicatã în rândul mamelor (11%) decât în rândul tatilor (5%). Potrivit organizatiei Salvati Copiii România, frecventa discutiilor copiilor cu pãrintele plecat tinde sã creascã odatã cu cresterea în vârstã a copilului, pânã la atingerea pragului de 14 ani pentru copil, dupã care tendinta este usor descendentã. „Majoritatea copiilor vorbesc cu pãrintele plecat zilnic. Remarcãm faptul cã 20% dintre adolescentii (15-17 ani) care au un pãrinte plecat la muncã în alte state (unul din cinci) vorbesc cu el o datã pe sãptãmânã sau mai rar. Principalul mijloc de comunicare cu pãrintii plecati sunt platformele video (77%). În medie, copiii cu pãrintii plecati la muncã în alte state merg semnificativ mai putin la medic (2,2 ori pe an) decât copiii care nu se aflã în aceastã situatie (2,5 ori pe an), desi nevoile medicale în cele douã categorii nu sunt semnificativ diferite”, se aratã într-un comunicat al organizatiei Salvati Copiii România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.