spot_imgspot_img
14.8 C
Vaslui
09-mai-2024

Ultimul drum al marelui pictor Corneliu Vasilescu! A fost înmormântat cu onoruri militare, în orasul în care s-a nãscut! (VIDEO, FOTO)

- Advertisement -

DISPARITIE… Pictorul Corneliu Vasilescu a fost înmormântat, pe 2 martie, cu onoruri militare, la Bârlad, orasul sãu natal. Aproape 50 de reprezentanti ai autoritãtilor locale si judetene, rude si prieteni, l-au însotit pe ultimul drum. Acesta a lãsat Bârladului, orasul sãu de suflet, cele mai valoroase picturi realizate de-a lungul carierei sale! Anul trecut, în februarie, bârlãdeanul Corneliu Vasilescu, reprezentant al expresionismului abstract, a donat Muzeului „Vasile Pârvan” cele peste 70 de tablouri, care constituie o mare parte din colectia sa. Marele pictor, Corneliu Vasilescu, se odihneste pentru vesnicie în pãmântul din Cimitirul „Eternitatea” din Bârladul sãu iubit, în care s-a nãscut!

Încã o datã, se dovedeste faptul cã bârlãdenii stiu sã îsi aprecieze si respecte valorile, încã din timpul vietii asigurându-le celor merituosi spatii expozitionale generoase. Asa se face cã dupã sculptorul Marcel Guguianu, si maestrul Corneliu Vasilescu a beneficiat de un loc binemeritat în galeria personalitãtilor marcante, a cãror muncã si valoare este recunoscutã, asa cum se cuvine de contemporani si, evident, de concitadinii sãi. Practic, imobilul Casa Sturdza s-a transformat într-un MUZEU AL COLECTIILOR oferit operelor create de Corneliu Vasilescu. Joi, începând cu primele ore ale diminetii, la Muzeul Colectiilor lui Corneliu Vasilescu au ajuns militarii din Garnizoana Bârlad, deoarece maestrul a fost înmormântat cu onoruri militare. La orele 12.00, a fost prezent preotul paroh al Bisericii „Sf. Spiridon” , Parohia1, care a efecutat o scurtã slujbã, dupã care, în sunet de trompetã, maestrul Corneliu Vasilescu a fost scos din Muzeul Colectiilor si dus la Biserica „Sf. Spiridon”, unde preotul Aurel Zlat a sãvârsit slujba de înmormântare, cântând cu o voce parcã venitã din Paradis! Au fost prezenti primarul si viceprimarul din Bârlad, subprefectul Dorin Apostu, fostul primar Titi Constantinescu, Ciprian Cosmin Feraru, managerul spitalului bârlãdean, Nicoleta Arnãutu, fost director al muzeului, artistul plastic Dragos Pãtrascu de la Iasi, col. (r) Vasile Chelaru, seful Politiei Locale, artistul plastic Nicolae Fortu, directorul muzeului, dr. Mircea Mamalaucã si câtiva membri ai Clubului Rotary din Bârlad. Au fost cca 50 de persoane,care l-au condus pe ultimul drum pe marele artist plastic, Corneliu Vasilescu.

Discursul managerului muzeului bârlãdean, în onoarea pictorului abstractionist Corneliu Vasilescu

„Pictorul Corneliu Vasilescu s-a nãscut la Bârlad pe 23 octombrie 1934, într-o familie de intelectuali, mama Alexandra Vasilescu, profesoarã de desen, iar tatãl, Nicolae Vasilescu, avocat. În 1966, înainte de a se înscrie la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, debuteazã expozitional, în cadrul expozitiei interregionale a Uniunii Artistilor Plastici, filiala Iasi. Este remarcat ca un bun desenator si colorist si astfel, în 1968, devine membru al Uniunii Artistilor Plastici înainte ca mãcar sã fi sustinut examenul de admitere la o facultate de profil. Între 1968 si 1974 urmeazã cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucuresti, sectia picturã, clasa Profesorului Gheorghe Saru, unde intrã primul pe listã si terminã pe aceeasi pozitie. În 1973, cu un an înaintea terminãrii Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, participã, împreunã cu pictorul Lucian Georgescu, la Experimentul de la Fabrica de rulmenti din Bârlad, executând 10 panouri de mari dimensiuni în scopul „ameliorãrii vizuale” a unui spatiu de lucru productiv. (…..) Pânã în cel de-al optulea deceniu de viatã, Corneliu Vasilescu a continuat sã surprindã prin originalitate, claritate si coerenta rostirii sale plastice, fiind fãrã doar si poate numele cel mai sonor pe care l-a dat gestualismul românesc în scurta, dar consistenta sa istorie. La ultima sa aniversare, nu demult, când a împlinit 88 de ani, Casa Sturdza / Muzeul Colectiilor si-a deschis portile spre vizitare, dupã o renovare amplã, cu numele Maestrului la loc de cinste, luminând calea spre intrare, îndemnând trecãtorii sã descopere Colectia «Corneliu Vasilescu», care cuprinde un numãr de 71 de lucrãri ce constituie o parte reprezentativã din opera sa si care redau pasiunea ce i-a alinat sufletul, trãirile interioare, lucrãri caracteristice abstractului gestualist, pictate sincer, sugestiv, intuitiv si liber. Astfel, atractia esteticã a lucrãrilor lui rãmâne pentru totdeauna puternicã, datoritã intensitãtii si valorii emotionale esentiale pe care le comunicã mai departe. Fie ca noi sã ne strãduim sã-i cãlcãm pe urme si sã-i cinstim memoria promovând întotdeauna arta cu dragoste si grijã. Dumnezeu sã-l odihneascã”, este o micã parte din amplul discurs al dr. Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

Discursul complet al managerului muzeului bârlãdean, în onoarea pictorului abstractionist Corneliu Vasilescu

Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, i-a adus si el un ultim omagiu artistului Corneliu Vasilescu

Acesta a fost însotit de Constantin Nituc, fost purtãtor de cuvânt al Primãriei Bârlad. „Maestrul Corneliu Vasilescu a fost îndrãgostit de locurile natale, desi locuia mai tot timpul la Bucuresti. Însã, de câte ori a avut ocazia, vizita Bârladul, unde are o expozitie permanentã cu lucrãrile donate Muzeului „Vasile Pârvan”. Pictura sa va dãinui pentru totdeauna si îl putem considera un adevãrat ambasador al artei si al judetului Vaslui. Sincere condoleante familiei si tuturor celor care l-au cunoscut si l-au admirat. Dumnezeu sã-l odihneascã în pace!”, a spus Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, prezent la funeralii.

Marele artist avea 89 de ani, iar în ultima perioadã s-a luptat cu o boalã nemiloasã. Corneliu Vasilescu a cerut familiei sã fie înmormântat în orasul natal, unde îsi odihnesc somnul de veci si pãrintii sãi. Dumnezeu sã-l aibã în paza Sa!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Bai baiatule toate lucrurile sunt in ordine in oras iar militianul de la Locala in loc sa stea la serviciu merge la parastasuri! Alo tovarase Red Bull de ce nu ii puneti nemotivat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.