spot_img
spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
16-mai-2024

Veste proastã pentru sute de firme din judetul Vaslui: taxa de drepturi de autor a fost majoratã începând cu 1 iulie!

- Advertisement -
LA PLATA… De la 1 iulie, tarifele lunare datorate de firme si de persoanele fizice autorizate pentru difuzarea muzicii în scop ambiental au fost majorate

CHELTUIELI MAI MARI… Firmele sau persoanele fizice autorizate care folosesc muzicã ambientalã în cadrul activitãtilor comerciale desfãsurate sunt obligate sã detinã o licentã în acest sens si sã plãteascã lunar o anumitã taxã. Începând cu 1 iulie, odatã cu aparitia unei decizii a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), sumele datorate pentru muzica ambientalã s-au majorat. În ultimii patru ani, instantele vasluiene au admis zeci de actiuni formulate de Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM) si au obligat localurile la achitarea daunelor, reprezentând repararea prejudiciului cauzat artistilor interpreti.

Difuzarea muzicii în restaurante, baruri, magazine si nu numai (în scop ambiental sau lucrativ) are legile ei. Norme pe care mai nimeni nu le-a luat serios, dar care se pot solda cu amenzi cuprinse între 3.000 si 30.000 de lei. O realitate cu care s-au confruntat si sute de vasluieni, de când cei care colecteazã taxa pe muzica difuzatã de radio sau tv în sediile de firme, institutii, fabrici, mici magazine au început sã batã pe la usile acestor persoane juridice sau fizice autorizate.

Taxe mai mari începând cu 1 iulie

Prin Decizia 75/2023, ORDA a stabilit ca, de la 1 iulie, tarifele lunare datorate de firme si de persoanele fizice autorizate pentru difuzarea muzicii în scop ambiental sã se majoreze. Mai exact, acum, în cazul hotelurilor, motelurilor, hostelurilor, vilelor sau cabanelor turistice, satelor de vacantã, campingurilor, apartamentelor sau camerelor de închiriat, pensiunilor turistice sau agroturistice de trei stele sau margarete, dupã caz, taxa/ camerã/ lunã este de 1,79 lei, în timp ce în cazul celor de patru stele/ margarete, taxa e 2,38 lei.

Unitãti de alimentatie publicã din orase

Atunci când vine vorba despre orase si statiuni turistice, în cazul restaurantelor, teraselor, barurilor, birturilor, berãriilor, fast-food-urilor sau pizzeriilor cu suprafete între 201 si 300 de mp, remuneratia datoratã pentru comunicarea publicã a operelor muzicale în scop ambiental este de 160 de lei. Aceeasi valoare o are taxa si în cazul localurilor cu aceeasi suprafatã în care comunicarea publicã a operelor muzicale se face prin prestatii ale artistilor interpreti sau formatii de artisti. Pentru sãli de nunti, petreceri, baluri si alte evenimente detinute cu orice titlu, taxa pentru muzica ambientalã e de 356 lei/ eveniment.

Unitãti de alimentatie publicã din comune si sate

Restaurantele, terasele, barurile, birturile, berãriile, fast-food-urile sau pizzeriile din mediul rural trebuie sã plãteascã o taxã pentru muzica ambientalã, dacã au o suprafatã de între 101 si 200 de mp, de 177 lei. Pentru sãlile de nunti, petreceri, baluri si alte evenimente detinute cu orice titlu de la tarã, trebuie plãtitã o taxã de 118 lei/ eveniment. În toate cazurile, la determinarea remuneratiei datorate de utilizatori în functie de suprafatã se iau în considerare toate spatiile, inclusiv ringurile de dans (bar, terasã, club etc.). Dacã acelasi spatiu este utilizat pentru mai multe activitãti, remuneratiile reprezentând drepturile patrimoniale ale autorilor de opere muzicale se vor plãti pentru fiecare activitate, respectiv pentru fiecare spatiu dotat cu casã de marcat si/ sau vânzãtor.

Unitãti comerciale sau de prestãri cu activitate continuã

În aceastã categorie intrã magazinele de orice tip, mall-urile, supermarket-urile, hipermarket-urile si galeriile comerciale, iar taxa pentru muzica ambientalã este, în cazul celor cu o suprafatã de 501 si 600 mp, de 237 lei, în timp ce pentru cele între 5.001 si 6.000 m2, taxa e de 1.666 de lei. De asemenea, taxa se plãteste si în cazul paradelor de modã, concursurilor de frumusete, târgurilor sau expozitiilor în spatii acoperite sau descoperite, autobuzelor, troleibuzelor sau tramvaielor, trenurilor de pasageri cu trafic intern, ascensoarelor, telecabinelor, gãrilor, statiilor de metrou, tramvai sau troleibuz ori în cazul call center-urilor (apel în asteptare). Potrivit Uniunii Producãtorilor de Fonograme din România (UPFR), licenta de utilizare a muzicii în scop ambiental este specificã utilizatorilor care decid sã foloseascã muzica pentru crearea unui ambient plãcut si aduc, astfel, un plus de valoare afacerii lor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.