spot_img
spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
16-mai-2024

28 aprilie 2012-Ziua internationalã a Securitãtii si Sãnãtãtii în muncã

- Advertisement -

Inspectoratul Teritorial de Muncã Vaslui a organizat ieri, la Camera de Comert si Industrie Vaslui, un eveniment prin care a marcat Ziua internationalã a Securitãtii si Sãnãtãtii în muncã, zi dedicatã începând din 1996 comemorãrii victimelor accidentelor de muncã si a bolilor profesionale.

Data de 28 aprilie la nivel international este o zi dedicatã comemorãrii celor care si-au pierdut viata în urma accidentelor de muncã si bolilor profesionale, de asemenea este ziua special dedicatã promovãrii securitãtii si sãnãtãtii în muncã. Cu acest prilej, Inspectoratul Teritorial de Muncã Vaslui a organizat ieri o întâlnire la care au participat deopotrivã reprezentanti ai patronatelor si ai sindicatelor, agenti economici si reprezentanti ai autoritãtilor. Sudiile aratã cã anual în întreaga lume se produc 270 de milioade de accidente de muncã, dintre care 350 000 mortale. În judetul Vaslui anul trecut 22 de lucrãtori au suferit câte un accident de muncã, dintre acestia 3 au fost accidentati mortal si 2 au fost încadrati într-un grad de invalididate, dar din pãcate reprezentantii ITM Vaslui sustin cã statisticile sunt incomplete si nu reusesc sã prezinte situatia realã în privinta efectelor asupra sãnãtãtii lucrãtorilor, a conditiilor inadecvate de lucru, deoarece acestea nu cuprind si numãrul deceselor cauzate de bolile profesionale. Din 1996 si pânã acum, în fiecare an Ziua Internationalã a Securitãtii si Sãnãtãtii în muncã s-a desfãsurat sub o temã diferitã. Anul acesta, dezbaterea s-a concentrat asupra promovãrii securitãtii si sãnãtãtii în muncã în economia verde. „Aceastã zi constituie un moment de reculegere pentru victimele accidentelor de muncã precum si un moment de solidaritate fatã de cei care suferã de boli profesionale. Economia verde a devenit astãzi o emblemã pentru societatea si economia sustenabilã, orientarea cãtre o economie verde, crearea de locuri de muncã „verzi” si „înverzirea” industriilor, a proceselor de productie si a locurilor de muncã au devenit elementul cheie pentru atingerea dezvoltãrii sociale si economice durabile din punct de vedere al mediului. Domeniile de activitate economicã care au cel mai mare potential de generare de noi locuri de muncã „verzi” sunt energia regenerabilã, constructiile, transporturile, reciclarea, silvicultura si agricultura. Locurile de muncã „verzi” trebuie sã fie caracterizate de muncã decentã, spre exemplu, locuri de muncã bune care sã ofere salarii adecvate, conditii de muncã sigure, siguranta locului de muncã, perspective rezonabile pentru carierã si respectarea drepturilor lucrãtorilor.

Totusi, existã un risc ca în procesul de creare de locuri de muncã „verzi”, noile riscuri profesionale emergente sã fie scãpate din vedere. „Investitiile recente în tehnologii prietenoase cu mediul au generat preocupãri în legãturã cu insuficienta atentie acordatã riscurilor profesionale legate de aceste job-uri, si astfel necesitatea de a integra mãsurile de securitate si sãnãtate în muncã încã de la crearea locurilor de muncã <<verzi>>. Chiar dacã anumite locuri de muncã sunt considerate <<verzi>>, tehnologiile folosite pot sã nu fie deloc <<verzi>>”, a declarat insp. sef adj. SSM, Aniela Adimi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.