spot_img
spot_imgspot_img
16.4 C
Vaslui
16-mai-2024

Asociatia Astronomicã „Sirius” Bârlad aduce Universul mai aproape de tineri! (FOTO)

- Advertisement -

ROLUL MASS MEDIA… Cea de-a doua componentã a proiectului educational „Scoala de Varã AAS aduce Universul mai aproape de tineri” a vizat rolul transversal al mass-mediei în însusirea de cunostinte si în formarea de opinii si reprezentãri ale disciplinelor de stiintã. Am aflat astfel de la coordonatorul de proiect, prof. Ioan Adam, cã un obiectiv specific al proiectului „a urmãrit dezvoltarea abilitãtilor ce vizeazã activitatea jurnalisticã a cinci tineri (studenti / masteranzi) care activeazã în cadrul Asociatiei Astronomice (AAS) Sirius: Alexandru Vãtãmanu, Cosmin-Ionut Popa, Carla-Elena Bãlan, Karina Gabriela Bejan, Vlad-Andrei Maxim. Multumim cu aceastã ocazie domnului Cãtãlin Mosoia, expert în comunicarea stiintei, pentru sprijinul acordat acestui demers!”, a precizat prof. Ioan Adam.

Editarea revistei semestriale „Pasi spre infinit” începând cu anul 1999, a oferit posibilitatea sã fie analizat modul în care tinerii acceseazã, înteleg si creeazã continut legat de stiintã, folosind diferite surse de informare.

„Interactiunea colectivului de redactie cu tinerii cititori a arãtat ce pretuiesc acestia în stiintã si cum îsi apropie informatiile stiintifice pentru luarea deciziilor si formarea de opinii despre stiintã. Rezultatele confirmã faptul cã învãtarea informalã joacã un rol important în dezvoltarea unei identificãri cu stiinta si în alegerea cãilor academice si profesionale legate de aceasta. Desi nu cautã stiri stiintifice în general, ei cautã informatii stiintifice specifice în functie de interesele lor. Necesitatea continuãrii realizãrii publicatiei „Pasi spre infinit” prin editarea numerelor 48 si 49, derivã din necesitatea informãrii publicului despre desfãsurarea unor fenomene astronomice deosebite (eclipse de Soare si de Lunã, alinierea planetelor, ocultatii, mari opozitii, etc.), nevoia popularizãrii astronomiei în rândul tinerilor. De asemenea, continuã promovarea si sustinerea tinerilor cu potential creativ ridicat, utilizarea de cãtre elevi ca sursã bibliograficã pentru Olimpiada de Astronomie si Astrofizicã si alte competitii de profil, necesitatea valorificãrii creatiilor artistice ale tinerilor în domeniul astropoeziei, astrodramaturgiei poetice si astromitologiei, mediatizarea activitãtilor desfãsurate de astronomi amatori din municipiul Bârlad. Prin colaborarea cu autori de articole din toate zonele tãrii si difuzarea ei în principalele centre ale astronomiei românesti, revista semestrialã „Pasi spre infinit” este o revistã nationalã. Acesti tineri ne vor pune în contact direct cu NASA si marile observatoare din lume, prezentând pe întelesul publicului larg noile descoperiri ale mileniului în care trãim…”, a mai precizat prof. Ioan Adam.

Un fir comun al activitãtilor proiectului „Scoala de Varã AAS aduce Universul mai aproape de tineri” îl constituie folosirea astronomiei ca o poartã pentru a oferi publicului o mai bunã întelegere a stiintei si tehnologiei si pentru a stimula seturi de abilitãti. Tinerii care au acces la abilitãti vor avea acces la mai multe oportunitãti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.