spot_img
spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
16-mai-2024

Bani europeni pentru înființarea a peste 100 de hectare de livadă

- Advertisement -
SPRIJIN… Acest sprijin nerambursabil acordat prin intervenția DR-15 reprezintă maximum 65% din costurile eligibile, fără a se depăși suma de 1.500.000 euro/proiect

BANI… Ministerul Agriculturii anunță lansarea sesiunii de depunere de proiecte pentru înființarea de exploatații pomicole. La nivelul județului Vaslui, cinci persoane juridice au accesat fonduri pentru înființarea a 113, 35 ha de livadă în localitățile Albești, Muntenii de Jos, Delești, Deleni, Boțești și municipiul Huși. În ce privește fondurile disponibile pentru această sesiune, alocarea financiară este în valoare de 151.383.527 Euro, din care, componenta înființare și modernizare exploatații pomicole – 142.383.527 Euro, iar componenta înființare și modernizare pepiniere pomicole – 9.000.000 Euro.

Încă de la începutul acestui an, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat sesiunea de depunere a proiectelor pentru investiții în exploatații pomicole, o intervenție esențială din Planul Strategic PAC 2023 – 2027. Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei intervenții a fost de a crește competitivitatea exploatațiilor pomicole, prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și/sau extinderea unităților de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate cu pepiniere pomicole. În ce privește fondurile disponibile pentru această sesiune, alocarea financiară este în valoare de 151.383.527 Euro, din care: Componenta înființare și modernizare exploatații pomicole – 142.383.527 Euro, componenta înființare și modernizare pepiniere pomicole – 9.000.000 Euro. Astfel, la nivelul județului Vaslui, în luna februarie 2024, reprezentanții D.A.J. Vaslui au emis autorizații de plantare în sistem superintensiv pentru 5 operatori economici – persoane juridice, pentru suprafața totală de 113,35 ha, aferentă localităților Albești, Muntenii de Jos, Delești, Deleni, Boțești și mun. Huși. Solicitanții acestei sesiuni trebuiau să fie înregistrați ca persoane juridice sau persoane titulare ale unei forme de organizare recunoscute conform legislației privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare, iar investițiile efectuate de către aceștia în înființarea și/sau reconversia acestor plantații pomicole sau pepinierelor să reprezinte cheltuieli eligibile pentru achiziționare puieți, defrișare, lucrări de pregătire a terenului și plantare, achiziționare și instalare sistem de irigații, documentații pentru studii de teren, avize, autorizații emise pentru înființare sau reconversie plantații pomicole, achiziția de sisteme de iluminat livadă, achiziția de sisteme antiîngheț etc.

Se acordă 1.500.000 euro pe proiect

Pe plan local, plantațiile de pomi cu suprafață mai mare de 0,5 ha și cele de arbuști fructiferi de peste 0,2 ha, situate în zone, bazine și centre consacrate, se înființează în baza autorizației de plantare eliberată de Direcția pentru Agricultură Județeană Vaslui, iar pentru plantațiile de pomi cu suprafața mai mare de 2 ha, aceasta se va elibera în baza unui proiect de înființare a plantației pomicole, avizat de institutul de cercetare-dezvoltare pentru pomicultură sau de stațiunea de cercetare-dezvoltare pomicolă din zonă. Printre documentele anexă necesar a fi depuse la cererea de finanțare din cadrul proiectului „Investiții în exploatații pomicole”, operatorii economici interesați au avut obligația să depună și proiectul tehnic de înființare a plantației pomicole, autorizația de plantare, autorizația de defrișare. Astfel, pentru obținerea de fonduri, condiția principală a fost și deținerea autorizației de defrișare, document eliberat tot de Direcția pentru Agricultură Județeană Vaslui, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare. De reținut este și faptul că, din cei 5 operatori locali care au solicitat autorizația de plantare, numai 2 dintre aceștia au solicitat și autorizații de defrișare, acestea fiind emise pentru aceleași suprafețe ca și pentru cele de înființare, iar ceilalți agenți economici solicitând autorizații de plantare pentru suprafețe cu livezi defrișate anterior, precum și pentru suprafețe cu teren arabil. Ȋn final, amintim faptul că acest sprijin nerambursabil acordat prin intervenția DR-15 reprezintă maximum 65% din costurile eligibile, fără a se depăși suma de 1.500.000 euro/proiect, cu mențiunea că se vor excepta proiectele care implică achiziția de utilaje și echipamente agricole, al căror cost nu poate depăși 300.000 euro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.