spot_img
spot_imgspot_img
11.8 C
Vaslui
16-mai-2024

Economii „a la Modern Calor”

- Advertisement -

Oficialii Modern Calor au prezentat cuantumul unor facturi pe care unitatile scolare le au de achitat pentru luna ianuarie. In acelasi timp facturile catre populatie au crescut fata de luna decembrie cu 25 la suta.

„Statisticile de Modern Calor” in scoli arata economii
In urma racordarii institutiilor scolare la reteaua de termoficare, bugetul local a facut o economie de peste 54.000 de lei, doar in luna ianuarie. O comparatie privind facturile de gaz platite de scoli si licee in ianuarie 2011 fata de ianuarie 2012 arata o economie zilnica facuta in fiecare unitate intre 45 si 473 de lei. Calculele au tinut cont de cresterea pretului unitar al gazelor naturale cu 25,5 la suta, reglementata de ordinele Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si suportata de toti consumatorii casnici si producatorii de energie termica. Valoarea facturilor prezentate de Modern Calor, reprezinta consumul pe toata luna ianuarie si fara a se lua in calcul perioadele lungi in care temperaturile au fost mult mai scazute in acest an, dar si faptul ca vacanta de iarna a fost mai lunga cu zece zile decat anul trecut. scoala nr. 2 a platit anul trecut pentru caldura din ianuarie suma de 10.724 de lei. Cu scumpirea de 25,5 la suta, pentru aceeasi energie termica in acest an ar fi platit 13.512 lei. Factura emisa de Modern Calor pentru respectiva unitate de invatamant este, pentru ianuarie 2012, in valoare de 10.159 de lei, cu o economie 3.353 lei. Scoala nr. 11 a achitat anul trecut o factura de 8.428, in timp ce catre Modern Calor plateste 7.238 lei. Scumpirea gazului ar fi adus unitatii, pentru centrala proprie, o factura de 10.619 lei, economia pe ianuarie fiind asadar de 3.381 lei. Atat la Colegiul National „A.T. Laurian” cat si la Colegiul National „Mihai Eminescu” economia depaseste 10.000 de lei. S-au luat in calcul doar facturile pentru energia termica, lasandu-se deoparte celelalte cheltuieli presupuse de functionarea unei centrale proprii: personal specializat, mentenanta si avize.

Declaratiile politice rezolvabile in instanta pentru prejudiciu adus unitatii
O serie de analize privind consumul mediu zilnic la cele 14 unitati de invatamant racordate la reteaua de termoficare centralizata arata ca valoarea actualizata a economiilor facute din bugetul local este de aproximativ 34 la suta fata de situatia in care aceste unitati s-ar fi incalzit prin centrale proprii. In acelasi timp, cogenerarea a permis societatii Modern Calor sa livreze in sistemul national de energie electrica peste 3.500 de MWh, doar in ianuarie. In valoare de circa 1,5 milioane de lei, aceasta este echivalentul a aproximativ 15 la suta din energia consumata intr-o luna in municipiul Botosani. „Avem cifre si documente concrete care arata ca racordurile la reteaua de termoficare a unor institatii nu au fost capriciile nimanui ci masuri de asigurare a unei surse de incalzire mai sigure si mai ieftine pentru unitatile de invatamant, sanitare, sau cu alta destinatie. Restul declaratiilor facute de diversi politicieni sunt doar discursuri fara nici cea mai mica substanta, pentru care avertizam ca autorii pot fi chemati in fata instantelor de judecata, dat fiind prejudiciul pe care il aduc unitatii”, a declarat Ion Diaconu, directorul general al SC Modern Calor SA.

Obligativitatea trecerii scolilor la Modern Calor
Neoficial directorii unitatilor scolare sustin ca facturile venite de la Modern Calor sunt mai mari ca cele la care se asteptau. Unii spun ca bugetul acordat de municipalitate pentru caldura pentru o luna este valoarea facturii emise de societatea de termoficare pe o saptamana. Ceea ce directorii spun neoficial, este sustinut prin declaratiile facute de unii politicieni. „Institutiile publice, toate scolile din municipiul Botosani au fost puse sa renunte la centralele pe care le au cu gaz si sa fie racordati la ei. 90 la suta au renuntat si raportat la facturile pe care le plateau cand incalzeau cu gaz, la aceasta societate sunt de 5,6,7 ori mai mari. Sunt institutii din municipiul Botosani care nu au dorit sa colaboreze cu aceasta unitate si directorii au fost amenintati ca vor fi destituiti din functie daca nu vor intelege ca sunt obligati sa semneze un contract”, a declarat deputatul PNL, Florin Turcanu.
In cazul pus in discutie de reprezentantii S.C MODERN CALOR SA, respectiv Scoala nr. 2 din municipiu, anul trecut scoala a platit pentru 25 de zile din luna ianuarie 2011 (6-31 ian) cate 428,26 lei/zi, iar cu majorarea pretului la gaz, ar fi putut plati anul acesta cate 540,48 lei pe zi calendaristica, in ipoteza cand ar fi ramas la sistemul propriu de incalzire. Comparativ cu aceste cheltuieli, anul acesta scoala respectiva a platit pentru 15 zile din luna ianuarie 2012 (16-31 ian.) are de plata 677,26 lei pe zi, inregistrand o crestere a cheltuielilor zilnice cu incalzirea de 136,78 lei, in conditiile cresterii pretului la gaz, cu procentul pomenit de cei de la societatea in cauza. (vom reveni cu alte date comparative)

Facturi mai scumpe cu 25 la suta catre populatie
Modern Calor a inceput sa emita facturile la incalzire pentru luna ianuarie 2012, fata de luna decembrie facturile sunt mai mari cu 25 la suta, reprezentantii societatii sustinand ca si consumul a fost mai mare, avand in vedere temperaturile foarte scazute. Pentru o garsoniera valoarea facturii pe luna ianuarie este in medie 100 de lei, pentru un apartament cu doua camere factura 220 de lei, 330 pentru unul cu trei camere si 420 pentru un apartament cu patru camere. Ion Diaconu, directorul societatii de termoficare sustine ca aceasta majorare se datoreaza scaderii considerabile a temperaturii. „Facturile in ianuarie sunt cu 25 la suta mai mari decat in decembrie. La o garsoniera factura medie este de 100 de lei iar la un apartament cu patru camere de 420 de lei. Cresterea se datoreaza in primul rand scaderii temperaturii. Am avut temperaturi de -20 chiar -28 de grade”, a spus Ion Diaconu. Din luna ianuarie, consilierii locali au votat, ca pentru institutiile publice si agentii economici, pretul unei gigacalorii va scadea de la 200,51 lei la 199,51 lei, iar in cazul agentului termic livrat populatiei, pretul unei gigacalorii nesubventionate se va reduce de la 420,68 lei la 419,44 lei.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.