spot_img
spot_imgspot_img
16.4 C
Vaslui
16-mai-2024

Fierul vechi – o afacere de 10.000 de tone si 10 miliarde

- Advertisement -

Botosanenii, din nevoia de bani sau pentru ca le pasa de mediu, recicleaza. Mai ales cand vine vorba de deseurile fieroase . Astfel, la un singur centru de reciclare din Botosani se colecteaza anual 10.000 tone de fier.

Oamenii sunt receptivi, mai ales cei care au o situatie financiara precara. Ei iau satele la randul pentru a colecta fierul vechi pe care ulterior il valorifica la diferite centre de preluare pentru 1 leu pe kilogram. ”In cadrul centrului nostru de colectare se aduc zilnic intre 30-50 de tone de fier vechi. In acest an s-au adus 300 de masini, centrul fiind acreditat pentru programul Rabla. Anual strangem in jur de 10. 000 tone de fier pe care il transportam la Galati”, a precizat Ilie Plamada, manager zonal in cadrul societatii Remat SA Botosani. Cei care recicleaza sunt obligati la plata contributiei de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase. Tinand cont de faptul ca resursele naturale sunt limitate si se obtin cu costuri mari, producerea de otel din deseuri de fier vechi reduce simtitor poluarea mediului. Ca atare, procesul de reciclare fier vechi conduce la economisirea de energie si materii prime. Fierul este un material 100% reciclabil. In consecinta, cantitati impresionante de minereu natural pot fi economisite, cu efecte pozitive.

Altii strang hartie, numai ca ies cam putini bani
Unii recicleaza si hartia, dar acesta este cel mai ieftin deseu. La unul din centrele din oras se colecteaza anual in jur de 1.400 tone. Cei care se incumeta totusi sa aiba un comportament civilizat si sa se deplaseze la unul dintre sediile acestor centre de adunat hartia constata ca aceasta este cel mai ieftin deseu, iar centrele sunt situate in zonele periferice ale orasului. Centrele de colectare sunt vizatr atat de segmentul mare: firme, edituri sau tipografii, care asigura aproape 70% din cantitatea colectata, cat si de persoanele fizice care au strans cateva kilograme de hartie.

10 bani kilogramul de maculatura
Persoanele care se hotarasc sa recicleze primesc jur de 10 bani pe kilogram, din care se opresc si impozite, conform legii150/2011 ( Devin venituri impozabile veniturile obtinute de persoanele fizice din valorificarea prin centrele de colectare a deseurilor de metal, hartie, sticla si altele asemenea si in situatia in care acestea provin din gospodaria proprie). Un centru de colectare a hartiei  din oras primeste zilnic intre 3-7 tone iar lunar 120 de tone..Pentru fiecare tona de hartie reciclata se economisesc cel putin 30.000 litri de apa si 3.000 – 4.000 KW (destul cat sa ajunga unei locuinte de 3 camere pentru un an de zile).

La noi reciclarea e saracie, la altii e mandrie
O tona de hartie reciclata salveaza 17 copaci si economiseste 5 metri cubi dintr-o groapa de gunoi. Din ziare se obtine tot hartie de ziare, cartoane de oua, cutii si materiale de impachetat, iar cea folosita la birou poate fi transformata tot in hartie de birou, in servetele si in hartie igienica.
Industria hartiei este una dintre cele mai poluatoare ramuri: reziduurile organice prezente in apele evacuate de fabricile de hartie polueaza cursurile raurilor. Recicland hartia, poluarea aerului si a apei scade cu 95%.
Daca in Romania reciclarea deseurilor este considerata mai degraba o alternativa la saracie sau lipsa de ocupatie, altii se imbogatesc din gunoaie. Japonia este una dintre tarile in care reciclarea este reglementata prin lege, un cetatean nipon colectand aproximativ 6,4 kilograme hartie anual.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.