spot_img
spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
16-mai-2024

Iată de ce procurorii DNA îl consideră pe Dumitru Buzatu pericol public (VIDEO)

- Advertisement -

REFERAT DE ARESTARE… Informații incredibile ies la iveală în urma arestării preventive a baronului Dumitru Buzatu. Referatul procurorilor DNA arată cum reușea acesta să controleze proiectele Consiliului Județean (CJ), dar și să influențeze autoritățile publice cu atribuții de verificare și control pentru defavorizarea celor care nu acceptau să ofere mită. “Demersurile lui Buzatu Dumitru vizau persuadarea reprezentantului societății (…..) SRL Neamț, (…..), de a modifica rezultatele expertizei tehnice în cadrul lucrărilor executate de (…..) SRL în proiectul POR, în sensul confirmării indiciilor de fraudă cu privire la cantitatea și calitatea materialelor utilizate de constructor pentru lucrările ascunse”, se arată în documentul procurorilor DNA. În același document, se folosește de mai multe ori expresia “reprezentanții CJ”, care ar fi tergiversat decontarea sumelor de bani către firma controlată de omul de afaceri Emil Savin și ar fi făcut presiuni asupra lui pentru a accepta condițiile impuse de ei. Astfel, sunt enumerați și responsabilii proiectului, printre care și managerul de proiect – Valeriu Caragață. Procurorii DNA susțin că Dumitru Buzatu îi controla zilnic, le cerea să îi fie adus la cunoștință orice pas pe care îl fac în proiect, ba chiar le trasa și sarcini. “Aceștia resimt presiunile exercitate de președintele CJ Vaslui asupra lor și urgentează întocmirea unor acte de către diverși funcționari din cadrul CJ Vaslui sau transmit de îndată sarcinile trasate de Buzatu Dumitru supervizorului”, se arată în referatul procurorilor.

Primele disensiuni între Dumitru Buzatu și omul de afaceri Emil Savin au apărut în 2021, când, cel din urmă a refuzat să-i mai dea mită. Atunci au apărut indicii privind “intervențiile președintelui CJ Vaslui pe linia influențării conducerilor unor autorități publice cu atribuții de verificare și control pentru defavorizarea” administratorului societății: “Ulterior, în cadrul execuțiilor subsecvente au fost vehiculate suspiciuni cu privire la încălcarea criteriilor calitative asumate de (…..) SRL, reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est Piatra-Neamț recomandând realizarea unei expertize tehnice pentru determinarea cantității și calității materialelor utilizate, cu ocazia controlului realizat la data de 06.07.2021 la obiectivul investițional”, se arată în referatul de arestare. Pentru ducerea la îndeplinire a solicitărilor ADR NE, CJ a apelat la o firmă de expertiză, care ar fi trebuit mușamalizeze expertiza la insistențele președintelui CJ. “Demersurile lui BUZATU DUMITRU vizau persuadarea reprezentantului societății (…..) SRL Neamț, (…..), de a modifica rezultatele expertizei tehnice în cadrul lucrărilor executate de (…..) SRL în proiectul POR, în sensul confirmării indiciilor de fraudă cu privire la cantitatea și calitatea materialelor utilizate de constructor pentru lucrările ascunse. Rezultatele parțiale ale expertizei indicau respectarea cerințelor contractuale de către (…..) SRL, expertul solicitând, ulterior, rezilierea contractului încheiat cu CJ Vaslui invocând o serie de probleme de natură personală”, se arată în referatul procurorilor.

Expertul ieșean Radu Judele, în jocul lui Buzatu: a cerut 714.000 lei mită. Șpaga a fost mușamalizată într-un contract de servicii

Pe fir a intrat un alt expert, expertul ieșean Radu Judele, care a intrat în jocul lui Dumitru Buzatu. Acesta i-ar fi cerut omului de afaceri Emil Savin pentru 714.000 lei pentru a modifica concluziile expertizei în favoarea sa, promițându-i acestuia că noile concluzii vor fi primite de către factorii de decizie din cadrul CJ Vaslui: “Suma pretinsă de (…..) drept mită a fost de 600.000 lei plus 114.00 lei TVA, urmând ca această activitatea să fie disimulată prin încheierea unui contract de prestări servicii. Totodată numitul (…..) a promis reprezentanților SC (…..) SRL faptul că concluziile adaptate vor fi acceptate de către reprezentanții CJ Vaslui. La data de 15.02.2023 SC (…..) SRL, administrată în fapt de (…..), și SC (…..) Invest SRL, administrată în fapt de (…..), au încheiat un contract de prestări servicii care avea ca obiect adaptare concluziilor primei expertize, iar reprezentanții SC (…..) SRL au achitat suma de 600.000 lei plus 114.00 lei TVA. În cursul lunii mai 2023 (…..) a înaintat către reprezentanții CJ Vaslui concluziile adaptate ale expertizei depuse inițial, activitate prin care a redus la aprx. 1.5 cm stratul de asfalt pe care antreprenorul SC (…..) SRL trebuie să-l mai toarne pe suprafața loturilor 1 și 2 a Drumului Strategic. De asemenea (…..) a calculat și sumele de bani pe care autoritatea contractantă, CJ Vaslui, trebuie să le impute antreprenorului ca urmare a noilor concluzii emise, respectiv suma de 1.793.720,50 lei față de suma inițială de 5.206.954 lei”, se arată în referat.

Omul de afaceri Emil Savin, forțat să accepte condițiile impuse de președintele CJ

Potrivit procurorilor DNA, managerii de proiect și președintele CJ au tergiversat decontare sumelor de bani către omul de afaceri Savin: “după acceptarea concluziilor modificate ale expertizei emise de (…..), factorii decidenți de la nivelul CJ Vaslui-managerii de proiect și președintele CJ Vaslui, au întârziat decontarea sumelor de bani către antreprenorul Sc (…..) SRL argumentând faptul că lista de cantități ale materialelor folosite pe loturile 1 și 2 a Drumului Strategic întocmită de către antreprenor nu se încadrează în cerințele supervizorului (…..), fapt pentru care nu pot fi decontate sumele de bani care nu sunt eligibile din fondurile europene. Drept urmare, antreprenorul SC (…..) SRL a trebuit să accepte suma de 12.337.087 față de suma de aprox. 15.000.00 lei, cât se estima inițial. Tergiversarea decontării sumelor de bani către antreprenorul SC (…..) SRL de către reprezentanții CJ Vaslui reprezintă o presiune asupra numitului (…..) de a accepta condițiile impuse de aceștia. Este de menționat faptul că antreprenorul a executat lucrările la obiectivul de investiție, respectiv lot 1 și 2 a Drumului Strategic din jud. Vaslui în cursul anului 2021 iar până în cursul lunii septembrie 2023 nu i-a fost achitată această sumă”, se arată în referat.

Președintele CJ exercita presiuni asupra angajaților CJ. Cerea să fie informat de orice acțiune întreprindeau de funcționarii responsabili

În același document se mai arată și cum încerca Dumitru Buzatu să controleze întregul proiect. Procurorii spun că acesta exercita presiuni asupra managerilor de proiect, cerându-le să-l informeze zilnic cu privire la orice întreprind, dar și trasându-le sarcini: “începând cu luna mai 2023 numitul Buzatu Dumitru a început să manifeste o preocupare privind urgentarea întocmirii documentației privind plata pe care CJ Vaslui trebuia să o efectueze în favoarea antreprenorului SC (…..) SRL, deși acesta nu are atribuții legale privind această procedură. Aceste atribuții revin managerului de proiect (…..), managerului tehnic (…..) și lucrătorilor delegați din cadrul Direcției Tehnice din cadrul CJ Vaslui. Controlul exercitat zilnic de către numitul Buzatu Dumitru asupra managerilor proiectului Drumului Strategic evidențiază presiunea pe care acesta o exercită pentru a urgenta întocmirea documentației decontului pentru SC (…..) SRL. Acest demers este unul de importanță deosebită pentru numitul Buzatu Dumitru deoarece se interesează zilnic de această procedură și dorește să fie informat de îndată de orice acțiune se întreprinde de funcționarii responsabili din cadrul CJ Vaslui. Se observă faptul că numitul Buzatu Dumitru, președintele CJ Vaslui, este cel care trasează sarcini și coordonează activitatea numiților (…..) și (…..),(…..). Aceștia resimt presiunile exercitate de președintele CJ Vaslui asupra lor și urgentează întocmirea unor acte de către diverși funcționari din cadrul CJ Vaslui sau transmit de îndată sarcinile trasate de Buzatu Dumitru supervizorului (…..) pentru ca acesta să întocmească documentele care cad în atribuțiile sale. Toate aceste acțiuni au ca scop urgentarea întocmirii documentației aferente decontului sumei de bani către SC (…..) SRL, plată care trebuie procesată de către numitul (…..), asupra căruia Buzatu Dumitru exercită presiuni în acest sens”, se arată în referatul procurorilor.

Momentul reținerii lui Buzatu: “a luat geanta, a pus-o în portbagaj, după care l-a închis”

Procurorii DNA descriu, totodată și momentul în care Dumitru Buzatu primește mita, adică cei 1,25 milioane aflați într-o geantă maro: “la orele 17.15, (…..) și BUZATU DUMITRU s-au ridicat de la masă și s-au deplasat către autoturismele marca (…..) și marca (…..). BUZATU DUMITRU a mers la portbagajul (…..), iar (…..) la autoturismul (…..), unde a deschis ușa stânga spate și a luat de pe banchetă o geantă maro pusă la dispoziție de către Direcția Națională Anticorupție, în care se afla suma de 1.250.000 de lei. BUZATU DUMITRU a deschis portbagajul (…..), (…..) a mers către el, i-a întins geanta cu banii, BUZATU DUMITRU a luat-o, a pus-o în portbagaj, după care l-a închis. (…..) Ulterior, la data de 22.09.2023, în jurul orelor 19.12, autoturismul (…..) cu nr. de înmatriculare (…..) utilizat de către Consiliul Județean Vaslui a fost oprit la ieșirea din ferma (…..), în autoturism fiind identificat numitul BUZATU Dumitru însoțit de un conducător auto angajat al Consiliului Județean Vaslui. Procedând la efectuarea percheziției auto, în portbagajul autoturismului, în partea stângă, a fost identificată o geantă de culoare maro, după cercetarea acesteia putându-se constata faptul că în această geantă se află o sumă de bani în lei, respectiva sumă era compusă din bancnote cu cupiura de 500 de lei. Procedând la cercetarea acestei genți și la individualizarea sumei de bani identificate am constatat că în interior se află suma totală de 1.250.000 de lei, compusă din 2500 bancnote cu cupiura de 500 de lei fiecare”, se arată în referatul procurorilor.

Buzatu a primit mita de 1,25 milioane lei în 2.500 de bancnote de câte 500 de lei
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

29 COMENTARII

  1. Stați liniștiți că vine tare din urmă brigada lui Popica cocaina și Solomon shaorma
    Să vedeți atunci șpăgi
    Trebuiesc curățate toate instituțiile din judet

  2. Domnule, fii destept…nu poti sta in puscarie…Baga denunturi cu banii luati spaga, altii care au dat, au luat, bani dati la partid etc.Arunca-i pe toti in aer, fa implozie…o sa fii un batranel fericit si cu sufletul curat.Detoneaza gasca lui Solomon si etc…Nu merita sa-ti petreci restul zilelor in inchisoare!

  3. Consilile județene sunt organizate și conduse în stil mafiot, trebuie desființate URGENT. Pentru a acoperi aceste șpăgi din bani publici Ciolacu impune și majorează noi taxe și impozite pt.romani.

  4. Încercați sa mergeți pe loturile făcute de Savin, Soragmin SRL, de la Bârlad la Poienesti și de la Laza la Balteni. O sa vedeți o mare bătaie de joc. Înțeleg abia acum de ce Consiliul Județean a închis ochii la lucrările astea de cea mai joasa calitate. Zone de drum cu surprari, peticiri făcute după primele ploi, șanțuri și rigole făcute prost, poduri a căror structura începe sa crape, asfalt denivelat.
    Sa speram ca la actuala licitație va participa și câștiga o firma serioasă, ca Viacons.
    Iar Savin nu își va putea spăla vreodată mizeriile pe care le face la drumuri și nici crimele comise. Nu a fost doar ciobanul de la Murgeni, a fost și patronul Rădăcină de la Poliana – Stâna Costești, se știa ca aceștia se aflau intr-un conflict deschis. Dumnezeu sa ii ierte pe cei omorâți, de Savin sper sa aibă grija justiția de pe pământ.

    • Ce treaba are accidentu lu Titi Radacina ca a intrat ca boul in spatele utilajului fara urme de franare , cu marturia clara ca Savin l-a batut pe cioban si apoi l-a calcat cu masina in camp ?

  5. Iată, oameni buni oglinda perfectă a politicianului român! Parvenitism, ignoranță, corupție, analfabetism funcțional, viclenie, hoție, nepotism, lipsă totală de empatie pentru cetățean. Zdrențe umane, mizerii, porci și curve! Iată cine conducea destinele vasluienilor ( încă rămași în țară, în timp ce alții scandalizați de comportamentul lui Buzatu și acoliții lui mânâncă o pâine amară în străinătate) un om care cu o lejeritate dezarmantă într-o secundă a luat o geantă de bani ( reprezentând salariul pe 27 de ani de muncă pentru un muncitor simplu) și îi tremura barba de atâta credință și cucernicie duhovnicească la biserici, la zilele nu știu cărei comune sau oraș, ori la festivități de comemorare a unor martiri ai neamului. Trebuie să ne uităm cu atenție în jurul acestui „filosof de real materialism dialectic cu mare aplecare spre concretețea banilor” și nu-i greu să vedem și alți pretendenți la descrierea de mai sus, ciopliți și modelați după chipul și asemănarea „tătucului” plin de nostalgii bolșevice și care încă mai păstra ca pe sfintele moaște pe holurile Consiliului Județean secera și ciocanul. Sunt mulți incompetenți, hoți și corupți care parazitează Consiliul Județean dar și alte instituții subordonate acestuia. Așa factual, oare cum ar fi dacă Anuța, consiliera lui Miticuță, deja celebră în România, ori Ramona, preoteasa de la muzeu, acel Cazac de la Protecția Copilului șoferul de taină a lui Buzatu, ori marele deputat Popica ( sâc, ginerele lui Savin-denunțătorul, dar și finul de cununie a lui Șaormel– ce încrengătură, mai ceva decât în „La Piovra”) ar avea un moment de revelație divină și s-ar spovedi public spunându-ne câți Gologani i-au împins marelui bos Dumitru Buzatu, sau alte „protecții” amorale ei și alții ca ei, ca să fie ceea ce sunt astăzi. În toată această nenorocire politică în care băltim de 33 ani există și o veste bună: Puterea este încă la noi! Așadar, la anu, să ieșim în număr cât mai mare la vot și să ne decidem soarta.

  6. În timpul audierilor de vineri, Cornel Selaru si-a luat întreaga vinã asupra lui, spunând cã el conducea masina, iar ceea ce s-a întâmplat a fost un accident stupid. Acesta este contrazis ciobanul de 31 de ani, care a scãpat cu fuga. El le-a spus anchetatorilor cã soferul era Emil Savin (pe care nu-l mai vãzuse pânã atunci, însã l-a descris exact). Nici confruntãrile de la locul faptei nu au fãcut luminã în acest caz. Vineri seara anchetatorii i-au pus fatã în fatã pe cei implicati, încercând sã afle cât mai multe detalii din acea searã. Cert este cã Emil Savin si Cornel Selaru cercetati în libertate sub aspectul sãvârsirii infractiunii de omor. Reamintim cã un bãrbat în vârstã de 42 de ani, din Vãdeni, judetul Galati, a decedat, în jurul orei 21.00, pe un imas din afara localitãtii Blãgesti, dupã ce a fost cãlcat de un jeep apartinând omului de afaceri Emil Savin. Un alt bãrbat, de 31 de ani, din Rãdesti, comuna Beresti (judetul Galati), a fost transportat la spitalul din Bârlad cu multiple leziuni în urma unei agresiuni. Ion Tighici si Ilie Hurdu, angajati la o stânã din zonã, se aflau cu oile la pãscut, iar, la un moment dat, s-au trezit cu un autoturism de teren lângã ei. Cel din urmã sustine cã Emil Savin l-ar fi întrebat de ce a bãgat oile în lanul sãu cu grâu, iar apoi i-a aplicat mai multe lovituri cu o bâtã de baseball. Cumva, acesta a reusit sã fugã într-un lan de grâu iar apoi s-a ascuns în podul unei anexe de la stânã. Ilie Hurdu mai sustine cã în timp ce fugea a auzit (nu a vãzut) cã agresorii l-ar fi luat la bãtaie si pe colegul sãu (lucru infirmat dupã efectuarea necropsie de cãtre anchetatori).

  7. Ion Tigheciu si Ilie Hurdu, angajati la o stânã din zonã, se aflau cu oile la pãscut, iar la un moment dat s-au trezit cu un autoturism de teren lângã ei. Savin le-a reprosat cã pasc oile în grâu si între ei s-a iscat o altercatie. Ilie Hurduc, dupã o ceartã cu Emil Savin, a fugit si s-a ascuns în podul unei anexe de la stânã. Celãlalt s-a ascuns într-un lan de grâu, iar Cornel Selaru a trecut cu masina peste el. Dupã ce si-a dat seama cã l-a cãlcat, acesta l-a chemat pe Savin si împreunã l-au pus pe Ion Tigheciu în masinã si s-au dus spre spitalul din Murgeni. Între timp, ciobanul decedase. Ulterior, anchetatorii au spus cã, în baza raportului medico-legal, moartea lui Ion Tigheciu a fost una violentã, acesta având coloana vertebralã ruptã si coastele comprimate, dupã ce a fost strivit într-adevãr de un autoturism. De asemenea, s-a mai stabilit cã victima nu a fost agresatã înainte. Raportul de expertizã a mai confirmat cã victima nu fusese urmãritã cu masina si doborâtã la pãmânt pe imas, asa cum initial se crezuse. Expertii au dovedit cã Tigheciu s-a ascuns într-o groapã din lanul de grâu, iar în momentul impactului acesta era culcat la pãmânt cu fata în jos. Decizia Curtii de Apel e fireascã, fiindcã a fost singura instantã care a luat în calcul acest raport.

  8. „CERCETÃRI Un bãrbat în vârstã de 42 de ani, din Beresti, judetul Galati, a decedat miercuri seara, în jurul orei 21.00, pe un imas din afara localitãtii Blãgesti, dupã ce a fost cãlcat de un jeep apartinând omului de afaceri Emil Savin. Un alt bãrbat, de 31 de ani, din Vãdeni, judetul Galati, a fost transportat la spitalul din Bârlad cu multiple leziuni în urma unei agresiuni. Cei doi, angajati la o stânã din zonã, se aflau cu oile la pãscut, iar, la un moment dat, s-au trezit cu un autoturism de teren lângã ei. Bãrbatul de 31 de ani sustine cã a fost lovit de mai multe ori de Emil Savin si ginerele sãu, dar, fiind mai sprinten, a reusit sã fugã. Conditiile în care a murit cel de-al doilea bãrbat, de 42 de ani, sunt suspecte. Emil Savin a declarat cã totul a fost un accident stupid si cã ciobanul ori dormea în iarbã, ori se ascundea. Ancheta a fost preluatã de politisti din cadrul Biroului de Investigatii Criminale, sub coordonarea unui procuror criminalist de la Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui. Cercetãrile la locul faptei au durat mai bine de 10 ore.”

  9. Un județ distrus de aceste mizerii umane , câte drame au trăit familiile plecate peste hotare . Lacrimile copiilor rămași singuri fără mama fără tată care au plecat afară ptr un trai mai bun . Senil comunist boșorog care lua o șpagă de 1.25 miloane lei odată se plânge ca este pe drojdie , dar familiile care fac naveta zilnic inclusiv sâmbătă ptr a câștiga 1800 de lei net pe luna cum se descurca . Pedeapsa pe care o pot primii aceste dejecții este sa fie lăsați sa trăiască lunar cu 1800 de lei sa plătescă rate sau chirie utilități alimente haine medicamente copii la școală etc etc .

  10. Cum adică doar managerii de proiect, managerul tehnic și lucrătorii delegați aveau atribuții legale în ceea ce privește documentația?!! Da, aveau atribuții legale directe cu privire la documentație, proceduri, că erau atribuțiile lor de serviciu înscrise în fișa postului, corect, dar că nu răspundeau de îndeplinirea obligațiilor de serviciu in fața șefului ierarhic superior este o aberație. Când un angajat considera că este determinat să șeful ierarhic superior să facă ceva ilegal, este obligat să refuze, nu are nicio scuză sa facă ceva ilegal chiar la îndemnul unui șef, că nu este absolvit de răspunderea penală acel angajat.

    • DNA sa verifice și comunele la proiecte,asa se întâmplă .peste tot,procentele sunt intre10 și 50la suta .Dar și asfaltatorul dacă l.a trădat cred ca se saturase Asta este metoda la Vaslui

    • Ce are sula cu Prefectura? Ancheta a dovedit ca Savin nu se afla la volan si dupa ce dosarul a fost trimis in instanta a primit condamnare la 7 ani cu executare cel care conducea masina! Incadrarea juridica a fost omor si nu ucidere din culpa ca la accidentele rutiere! Asa ca nu mai manca KKT!

      • Daaa! Și nici complice la omor nu a fost. Terenul pe care s-a produs omorul nu era al lui? In fine.
        Oare câtă șpagă a dat să asfalteze strazile din Vaslui pe care-ți rupi roțile la mașină? O gură de canal nu o poți trece fără să nu o simți.

    • Da , omorase un cioban care il enervase , sunt toti niste animale criminale nesatule , e bine deocamdata ca au inceput sa se omoare intre ei , nu mai lucreaza in echipa , a intrat dracu in ei si au turbat de nesatui.
      Mare contractor si coruptu asta , ca toate lucrarile le lua de bun ce era , nu din cauza relatiilor de partid.

  11. Mare prost a scris articolul asta !
    Te repeti de 10 ori cu aceleasi informatii, in acest articol !
    Ziarist cu 4 clase ! Marș la pulă !

    Dumitrule.. ai belit pula si tu.. mai pescuim din pula la Carja, la bariera acolo ..

  12. Filmul cu Geanta lui Popica când ajuns prefect îl vom vedea?
    Da geanta când a ajuns subprefect marele tehnocrat? Filmele exista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.