spot_img
spot_imgspot_img
15.7 C
Vaslui
16-mai-2024

Medicii vasluieni nu vor lãsa pacientii sã moarã

- Advertisement -

DEZAPROBARE Medicii vasluieni spun cã noile criterii de internare avansate de Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate (CNAS), de la 1 iunie, vor duce la o crestere a mortalitãtii în rândul pacientilor. Dacã aceste criterii vor fi aprobate pânã la urmã, medicilor nu le rãmâne decât sã falsifice foile de observatie. Numai în acest mod bolnavii care nu sunt moarte, dar care au totusi probleme serioase de sãnãtate, nu vor fi dati afarã din spital.

Noul proiect al CNAS privind internãrile în spital vine în sprijinul pacientilor grav bolnavi, dã asigurãri presedintele Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate, Lucian Dutã. Potrivit acestui proiect bolnavii trebuie sã îsi piardã subit cunostinta sau sã aibã febrã mai multe zile pentru a fi internat. Ministerul Sãnãtãtii a refuzat însã sã semneze normele de aplicare ale contractului-cadru, trimis spre aporbare de CNAS. Normele proiectului Casei, printre care se aflã si cele referitoare la internãri, ar fi trebuit ca ieri sã fie publicate în Monitorul Oficial. Altfel, de astãzi, sistemul sanitar riscã sã intre în blocaj, pentru cã nu poate sã mai primeascã finantere. O variantã ar fi ca aceste norme sã fie trimise la Monitorul Oficial fãrã criteriile de internare. Medicii din spital considerã noile criterii de internare niste aberatii si spun cã este imposibil sã tinã cont de ele, mai ales cã existã foarte multe situatii în care temporizarea la domiciliu a unui pacient deshidratat sau cu enterocolitã, de exemplu, poate duce la decesul acestuia.

“Noile criterii de internare, niste aberatii”

“Cum sã le spunem noi oamenilor sã se ducã acasã pentru cã nu se încadreazã în criteriile de internare?!”, se întreabã retoric medicul chirurg Mircea Zavate. “Sunt niste aberatii. Doar aberatii. Criteriile de internare, în varianta propusã de CNAS, sunt imposibil de aplicat în spitale. Sã vã dau niste exemple: sãptãmâna trecutã, cel putin patru bolnavi ar fi fost morti la Chirurgie la Vaslui pe baza acestor cerinte la internare. Si asta, pentru cã la prezentarea la spital, bolnavii nu prezentau simptomatologia specificã. Sunt traumatismele abdominale cu rupturã de splinã, peritonitele la bãtrâni, care vin aproape fãrã simptome. Se stie cã persoanele în vârstã sunt rezistente la durere. În jur de 70% dintre cazurile de peritonite la bãtrâni, nu au simptome. Depinde de medic sã punã diagnosticul corect si sã-i trateze în consecintã. Noi stim care sunt cei care vin degeaba la spital. La noi, viata chiar are prioritate. Repet, sunt foarte multe boli care nu au simptomatologia necesarã pentru a se încadra în criteriile lor. Si totusi, sunt urgente. Sunt oameni care trimisi acasã, pentru cã nu au fãcut febrã trei zile la rând, pot muri. Am avut o pacientã de 39 de ani, care a venit pentru o problemã relativ simplã, nu prea avea simptome. În fine, am internat-o pentru cã încã din prima clipã am avut suspiciunea unui cancer. S-a confirmat acest lucru. Sunt sute astfel de cazuri în spital într-un an întreg. Ce ar trebui sã le spunem de mâine (n.r. astãzi) oamenilor?! Duceti-vã acasã, nu întruniti criteriile, reveniti peste trei zile dacã aveti febrã peste 38 grade?!”, spune revoltat medicul.

MS nu este de acord cu criteriile de internare propuse de CNAS

Internãrile în spitale vor fi realizate din 1 iunie cu respectarea unor criterii stabilite de normele la contractul cadru privind acordarea asistentei medicale în 2011-2012, se aratã în proiectul Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate (CNAS), postat pe site-ul institutiei. Pierderea subitã a cunostintei, a vederii sau auzului, puls si tensiune anormale, febrã persistentã câteva zile, de peste 38 de grade Celsius, hemoragie continuã si deshidratare severã sunt printre criteriile care permit internãrile din 1 iunie, potrivit CNAS. Ministerul Sãnãtãtii nu este de acord cu noile criterii de internare în unitãtile sanitare cu paturi, propuse de cãtre CNAS în proiectul privind normele la contractul cadru care stabilesc acordarea asistentei medicale în perioada 2011-2012 si care se aflã în dezbatere publicã pe site-ul www.cnas.ro. Conducerea MS considerã propunerea reprezentantilor CNAS nerealistã si imposibil de aplicat. Criteriile propuse sunt subiective, iar dacã propunerea ar trebui pusã în aplicare se va îngreuna modul de desfãsurare a actului medical în spitale, potrivit ms.ro.

SOLUTIE

Medicii vor falsifica foile de observatie

Medicii sunt constienti cã dacã s-ar ajunge la asa ceva, lumea nu ar fi deloc blândã si ar sãri tot la gâtul lor. “Cine rãspunde dacã se întâmplã ceva?! Dacã mor oameni, cine rãspunde?! Pentru cã vor muri oameni, va fi un adevãrat genocid dacã se vor aplica aceste criterii. Si dacã totusi ele vor intra în vigoare, se va întâmpla urmãtorul lucru: medicii vor falsifica foile, vor trece simptome exagerate ca sã aibã aceste criterii si nu vor lãsa lumea sã moarã”, a mai spus Zavate. Medicul a mai adus câteva argumente. “Un copil de 1 an, deshidradat, trebuie internat de urgentã, nu dupã câteva zile dupã ce face febrã, peste 38 de grade. E o chestie dementã, sã stai sã facã un copil febrã câteva zile sã îl poti interna. Sunt si hemoragiile interne, care nu sunt active. Nici nu stii ce venã mare a fost atinsã de cutit, într-o încãierare, de exemplu. Îi trimiti acasã?! Vine vara, vin bolile diareice, enterocolitele. Moare omul dacã îl chemi la spital abia dupã trei zile, dupã ce face febrã mare. Criteriile astea sunt fãcute de oameni care nu au habar ce înseamnã sã lucrezi într-un spital. Noi ne facem treaba în continuare, primim oamenii în spital, nu mã uit în gura nimãnui. Dacã si MS a ajuns sã spunã cã nu e posibil asa ceva…Fiecare medic va face foile în asa fel încât sã justifice internarea si gata. Niciunul dintre noi nu va bãga oameni în pãmânt, ca sã respecte niste aberatii”, a conchis dr. Zavate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.