spot_img
spot_imgspot_img
15.7 C
Vaslui
16-mai-2024

Se intensifică controalele DSVSA Vaslui

- Advertisement -
VERIFICĂRI… Controalele urmăresc respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare, unitățile de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul.

MOBILIZARE… În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel național, va demara controalele tematice specifice, pentru a asigura cetățenilor un comerț cu alimente sigure. La aceste acțiuni vor participa toți medicii veterinari din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene și circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO). DSVSA Vaslui a stabilit deja un program de lucru pentru perioadele 27 martie- 03 mai 2024 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe), în baza căruia medicii veterinari efectuează controale și verificări ale modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare, în obiectivele supuse controlului sanitar veterinar.

Controalele urmăresc respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din toate piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket/ supermarket, magazine alimentare, etc). În toate piețele agroalimentare și în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea și celelalte produse de origine animală, este asigurat necesarul de personal sanitar veterinar și permanența acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată și duminică. Pentru eficientizarea acestor acțiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorități competente județene sau locale (Primării, Consilii Județene, Inspectoratul de Politie, Instituții ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc), în vederea organizării unor acțiuni comune de inspecție și control, în limita competențelor stabilite prin legislația în vigoare și în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorități.

Controale în trafic asupra transporturilor de miei

Având în vedere evoluția pestei porcine africane, a influenței aviare înalt patogene pe teritoriul României și la nivelul Uniunii Europene, ținând cont de faptul că în perioada următoare încep activitățile specifice sărbătorilor Pascale, pentru a preveni circulația necontrolată a animalelor vii și a produselor alimentare fără documente sanitare veterinare prin organizarea de transporturi de animale fără documente sanitare veterinare în mijloace auto neautorizate, sacrificarea de miei în condiții necorespunzătoare constituie un factor important de răspândire a bolilor la animale, de apariție a toxiinfecțiilor alimentare datorate consumului de alimente necorespunzătoare, inspectorii DSVSA Vaslui în colaborare cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție județean, vor efectua controale în trafic asupra transporturilor de miei pentru:

– verificarea condițiilor de igienă, a dezinfecției și a documentelor de autorizare sanitara veterinara a mijloacelor auto utilizate pentru transportul acestor animale; verificarea documentelor însoțitoare ale animalelor (certificate veterinare care să ateste sănătatea mieilor și documente care să cuprindă informații despre lanțul alimentar).

Niciun centru autorizat pentru sacrificat miei

Până la această oră, DSVSA Vaslui nu a avut solicitări pentru autorizarea de centre temporare de sacrificare miei. În ceea ce privește loturile de carne de miel, acestea sunt livrate din abatoare însoțite de certificat sanitar veterinar. Totodată, marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea și certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete și marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman. Nu în ultimul rând, depozitarea și comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spații adecvate, cu asigurarea temperaturii și stării de igienă corespunzătoare.

Ouăle și produsele din ouă destinate consumului uman

Producătorii și comercianții care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare și centrele de ambalare ouă, trebuie să fie autorizate/înregistrate sanitar veterinar conform legislației sanitare veterinare în vigoare. De asmenea, transportul ouălor trebuie să se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare și comercializare să fie asigurate temperatura și igiena corespunzătoare. Ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului și să provină din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor. Examenul ovoscopic este efectuat de către personalul veterinar din cadrul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor pentru ouăle valorificate de către producătorii particulari în piețele agroalimentare și târguri, aceste oua nu trebuie marcate. Ouăle cu coaja crăpată sau lovită trebuie retrase de la comercializare și dirijate către o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnică.

Lapte și produse din lapte

Micii producători care comercializează lapte și brânzeturi în piețele agroalimentare și târguri, trebuie să fie înregistrați sanitar-veterinar, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008. Laptele crud care este destinat vânzării directe sau prelucrării în brânzeturi, trebuie să provină de la animale sănătoase, crescute în ferme/exploatații autorizate/înregistrate sanitar veterinar și care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui. Micii producători care vând direct lapte crud și produse din lapte către consumatorul final în piețele agroalimentare și târguri, trebuie să dețină carnete de sanătate pentru animalele de la care provine laptele, conform Ordinului mai sus menționat.

Peștele și produsele din pescuit 

Spațiile și locurile unde se comercializează peștele și produsele din pescuit trebuie să fie înregistrate sanitar-veterinar și să îndeplinească condițiile stabilite pentru desfășurarea acestor activități. Totodată, trebuie respectate condițiile stabilite de legislația în vigoare cu privire la transportul, depozitarea și expunerea spre comercializare a peștelui și produselor din pescuit.

Gheața utilizată pentru menținerea temperaturii peștelui și produselor din pescuit proaspete, trebuie să fie obținută numai din apă potabilă și să fie asigurată pe întreaga perioadă de expunere. În același timp, trebuie asigurată trasabilitatea peștelui și produselor din pescuit prin etichete și alte documente însoțitoare, inclusiv dacă acestea provin din acvacultură (sistem de creștere controlată) sau sunt capturate (pescuite) din mediul sălbatic.

Măsuri pentru celelalte produse de post

În ceea ce privește celelalte produse alimentare tradiționale precum cozonacii, prăjiturile, produsele de panificație, legumele de sezon etc, acestea se pot comercializa în spații amenajate și înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, sub controlul personalului de specialitate. În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în funcție de gravitatea abaterilor constatate, inspectorii din cadrul DSVSA Vaslui, vor suspenda activitatea unității respective până la remedierea tuturor deficiențelor, vor aplica sancțiuni contravenționale, vor reține oficial produsele alimentare, care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetățenilor, dirijându-se către unitățile de neutralizare.Numărul de telefon al „Call Center”-ului D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciul de permanenta este 0235421121, fax 0235 421278, și poate fi apelat de către cetățeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor. Această decizie a fost luată pentru a facilita cetățenilor fie accesul la informații, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor. Un alt motiv  pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creșterea nivelului de risc pentru Pesta Porcină Africană, Influienta Aviara Inalt Patogena.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Dar de produsele expirate la centrele comerciale, luate de…… si date pe datorie la saraci nu se spune nimic? La Brodoc-prisan,la Negresti -lupu etc. Etc.

  2. Bani multi pentru eveniment…da ti la partidele rromilor, bani cuprinsi in bugetul CJ, la cultura etc… nu doar vine pastele sintrebuie sa manince si gura lor ceva.(sefi de structuri ale romilor si sefii din institutiile publice care se iubesc cu rromii.

  3. Controale…dar pt. Ziua rromilor au fost facute achizitiile inainte sau dupa control? Cum e? Merge si cu ceva haleala din produse expirate… mai ales daca se da si un sprit..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.