spot_img
spot_imgspot_img
11.4 C
Vaslui
17-mai-2024

Betivi si bolnavi cu capul tolerati la catedra

- Advertisement -

Anual, cadrele didactice si nedidactice trebuie sa isi efectueze un set de analize medicale. Rezultatele trebuie notate in carnetul de sanatate a profesorilor, care este necesar sa fie actualizat. Cu toate acesta la catedra ajung cadre didactice care au probleme cu bauturile alcoolice sau cu afectiuni psihice.

Analize facute doar pe hartie
Pentru a preda, un profesor ar trebui sa fie, in primul rand, in toate facultatile mintale. Ceea ce se intampla insa in unitatile scolare demonstreaza, ca uneori, analizele sunt facute doar pe hartie.
Ultima dovada de acest gen este recenta. La grupul scolar din Stefanesti un cadru didactic transferat de la Constanta la inceputul acestui an de invatamant, mai mult sta in spital decat la ore. Plecat dupa ce a avut unele probleme in Dobrogea, la Stefanesti nu a prezentat nici un act medical. „Din ce am discutat cu dl. director, profesorul nu a prezentat nici o adeverinta medicala. Aceste controale ale angajatilor din sistemul educational se fac la inceputul anului scolar”, a spus Daniel Botezatu, inspector scolar general adjunct. Cele mai multe problemele medicale intalnite pana acum in scolile botosanene sunt cele cauzate de consumul de alcool. Sefa Inspectoratului Scolar Judetean a dat ca exemplu persoanele din invatamant care consuma in mod regulat bauturi alcoolice, dar care nu sunt reclamate la ISJ si nici nu sunt chemate sa dea explicatii in fata Consiliului Local. Aceasta desi finantarea scolilor se face prin intermediul autoritatilor locale.

Profesorii sunt trimisi la psiholog doar daca au un comportament anormal
Conform unui ordin comun semnat de ministrii Educatiei si Sanatatii, toate cadrele didactice, dar si cele auxiliare si femeile de serviciu sau portarii, din invatamantul preuniversitar, trebuie sa prezinte conducerii unitatii de invatamant un aviz clinic, din care sa reiasa ca respectiva persoana este apta pentru a lucra cu elevii. Avizul clinic il elibereaza medicul de familie, dupa efectuarea controlului medical anual, care cuprinde analize la plamani si un test psihologic. „Doctorul de familie insa nu trimite pacientul, adica profesorul, la un medic psiholog, decat daca i se pare ca profesorul ar avea un comportament anormal. Daca nu, ii da avizul, profesorul il da conducerii scolii si, ulterior, se prezinta la catedra si lucreaza cu sute de copii, zilnic. Aceasta este cauza pentru care intalnim cazuri de profesori care au predat, cu toate ca nu erau apti. Evaluarea starii de sanatate este una de moment”, sustine unul dintre medicii psihologi. Conform aceluiasi ordin, profesorul ar trebui sa fie supus unei examinari psihologice anuale, efectuata de catre psihologii scolari din fiecare scoala.

Cadrele didactice dau declaratii pe propria raspundere ca sunt normale
Lista bolilor profesionale incompatibile cu functia didactica este urmatoarea: episoade acute ale bolilor psihotice, deteriorarea cognitiva, tulburari severe de comportament datorate bolilor mintale, inclusiv cele care pot insoti tulburarile de identitate de gen si preferinta sexuala, precum si cele datorate consumului de alcool sau de substante psihoactive, tulburari de vorbire care impiedica activitatea didactica, boli transmisibile in evolutie, pana la vindecare. Totodata, personalul din invatamantul preuniversitar este obligat sa prezinte conducerii unitatii scolare o declaratie pe propria raspundere ca nu sufera de afectiunile psihice incompatibile functiei. (Petronela Rotariu)

Surprinderea mea si durerea mea a fost ca am reusit in ultimi ani sa scoatem cinci oameni din sistem pe etilism cronic, sa-i pensionam, dar numai la cererea parintilor, la revoltele parintilor. Autoritatile locale, finantatorii, nu se implica

Ada Macovei, inspector scolar general

Profesor aflat in evidentele Psihiatriei
Un profesor cu repetate caderi psihice transferat de la Constanta la grupul scolar din Stefanesti a intrat in atentia conducerii unitatii de invatamant, dar si a ISJ. De la inceputul acestui an scolar fostul lector universitar Emil Tarsoaga de la Facultatea de Matematica si Informatica a fost repartizat la unitatea botosaneana. De la 1 septembrie a stat mai mult internat in spital decat la ore. Problemele pe care profesorul de informatica le-a avut sunt relatate de presa din Constanta de mai multi ani. Inca din 2002, dupa un scandal declansat de Emil Tarsoaga conducerea Universitatii din Constanta a aflat ca acesta este in evidentele Spitalul de Neuropsihiatrie de la Palazu. In septembrie 2009 cadrul didactic a fost din nou protagonistul unui scandal-monstru, declansat de el si soldat cu geamuri sparte, tipete isterice si injurii aduse politistilor. Luat pe sus de oamenii legii, el a continuat sa se comporte violent, fiind internat la Spitalul de Psihiatrie Palazu Mare, pentru tratament. S-a crezut ca era beat, dar analizele au infirmat banuiala, constatandu-se ca, de fapt, profesorul recalcitrant mai trecuse pe acolo, pentru repetate caderi psihice. Mai mult, Tarsoaga a fugit de la Psihiatrie, fiind dat, la acea data in urmarire generala. Cu toate acestea profesorul a ajuns acum sa predea la grupul scolar din Stefanesti.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.